Archief van november 26th, 2008

Black Box

Er zijn nogal wat discussies over gebouwen, deze raadsperiode. Na eerder het Natuurmuseum hebben we nu natuurlijk het Forum, maar ook de discussie over het gebouw van de Sociale Dienst loopt nog steeds. Ondanks forse tegenwind van onder meer de PvdA-fractie (zie één van hun eerdere weblogs) blijft het college vasthouden aan nieuwbouw op het Europapark. Wat zit daarachter?

Van het begin af aan hebben wij en veel andere fracties bezwaren gehad tegen het verplaatsen van de dienst SoZaWe van de huidige locatie, de Zwarte Doos vlak bij de Westerhaven, naar een locatie ver uit het centrum. Want los van de vraag of het voor cliėnten nu verder reizen is of niet, de impact van het vertrek van honderden ambtenaren zal door de winkeliers aan de Westerhaven gevoeld worden.

Daarna kwamen de kosten als argument naar voren. Het strippen van het huidige gebouw en het vervolgens renoveren is volgens het college 9 tot 37 miljoen duurder (87-15 miljoen) dan nieuwbouw op het Europapark (ca. 78 miljoen). Dat is apart, omdat in die gedachtengang het casco van de Zwarte Doos meer in de weg zou staan dan zou helpen, want het zou dan een forse negatieve waarde moeten hebben.

Natuurlijk speelt hier een andere politieke agenda: het college wil het Europapark een impuls geven en dezelfde honderden ambtenaren die ze in de Westerhaven gaan missen, komen wel naar het Europapark en tikken ook aan bij het gebruik van het station Europapark. De eis voor een marktplaats op de begane vloer van 4.500 m2 leidt ertoe dat alleen de locatie Europapark voldoet. En wie heeft die eis, waardoor bestaande locaties welhaast moeten afvallen, gesteld? Juist.

Met renovatie van de Zwarte Doos halen we wel veel, maar niet alle doelstellingen uit het Plan van Eisen. Maar het college heeft bij het Forum bewezen flexibel op omstandigheden te kunnen reageren. Ik weet, twee keer verhuizen is zeker niet ideaal, kost geld en tussentijds moet de dienstverlening uiteraard gewaarborgd zijn. Maar laten we eerst even goed onze knopen (kosten en baten) tellen voor we zo’n locatie aan de stadsrand laten schieten. Volgende week hebben we het erover in de commissie…

1 reactie november 26th, 2008


Kalender

november 2008
M D W D V Z Z
« Okt   Dec »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Berichten per maand

Berichten naar categorie