Student & wijk

24 maart 2008

Afgelopen week in het nieuws: PvdA-coryfee Klaas Swaak stelt voor om een deel van binnenstad-Oost om te vormen tot een studentenwijk. Lekker dicht bij het centrum en elders een stuk minder overlast. Ja, en de samenleving is maakbaar en problemen oplossen doe je op de tekentafel. Ik ben er niet blij mee; jammer dat vertrekkend raadslid Finn van Leeuwen (Student & Stad) dit nog moet meemaken.

Ik moest even nadenken wanneer ik ook alweer voor het laatst zo’n typisch sociaal-democratische oplossing voor een probleem zag, maar ik weet het alweer: de nieuw voorgestelde locatie voor de dienst SoZaWe. Als een kantorenpark niet goed loopt, zet je er gewoon een gemeentelijke dienst neer. Jammer voor al die cliënten die toch echt een stuk verder moeten reizen.

Maar eigenlijk gaat het voorstel voor de studentenwijk nog verder: het verdringt de ‘natuurlijke’ bewoners van een deel van de binnenstad en vervangt dit door één bevolkingsgroep. Neutraal gezegd om een gebied te hebben waarbinnen de bewoners ongeveer een gelijke levensstijl hebben, negatief gezegd om overlast elders op te lossen. Maar beide verklaringen druisen in tegen mijn idee bij stadsontwikkeling én studentenhuisvesting.

Ik ben ook student geweest; ik kan me heel goed voorstellen dat deze Stadjers niet allemaal over één kam willen worden geschoren en ook niet allemaal tussen mensen in dezelfde levensfase willen wonen. Straks moet je je nog verantwoorden als je als student niet in binnenstad-Oost woont. Of, als je er wel woont, dan zal dat wel zijn omdat je ergens anders overlast hebt bezorgd.

Studentenhuisvesting is niet hetzelfde als de overlastdiscussie, maar veel breder. En je doet velen onrecht als je denkt dit vraagstuk op te kunnen lossen door de stad van bovenaf her in te delen. Als we de eenzijdige (want: niet bij iedereen, niet overal) focus van overlast loslaten, kunnen we veel creatiever kijken naar huisvestingsoplossingen.

En die klachten over overlast dan? Die moet je voluit serieus nemen. Gelukkig zie ik een beweging in de discussie die meer begrip oplevert voor het CDA-standpunt (tegenstander van schrappen 9%-norm). Ik weet niet of een nieuwe norm dé oplossing is, maar laten we vanuit de samenleving, van onderop en in gesprek met zowel studenten als niet-studenten, op zoek gaan naar oplossingen. Een studentenwijk doet dit niet.

 

 

Bericht onder: Zonder categorie

13 reacties Voeg eigen reactie toe

  • 1. Joost  |  25 maart 2008 om 19:16

    Hallo Jan!
    Eens met je verhaal. Overlast moet wat mij betreft harder worden aangepakt, en dat geldt niet alleen voor studenten. Maar ik voel niets voor een studentenghetto…

  • 2. linda  |  26 maart 2008 om 20:13

    Dag Jan, ik ben het met je eens dat een studentenwijk niet de oplossing kan zijn in deze kwestie. Maar ik vraag me wel af of jouw aanpak wel tot oplossingen leidt. Er wordt al jaren gediscussieerd met studenten en niet-studenten over studentenhuisvesting en tot breed gedragen oplossingen heeft dat tot dusver niet geleid. De een ziet wel wat in een campus/ghetto/studentenwijk, de ander is daar faliekant op tegen. De een verwacht alles van flankerend beleid, de ander noemt de maatregelen een lachtertje. Het onderwerp gaat me nog steeds aan het hart, maar ik word wel een beetje moedeloos inmiddels. De meningen gaan dwars door groepen EN wijken heen.
    Vandaar dus mijn vragen aan jou:
    -op grond waarvan denk jij dat er op korte termijn breed gedragen oplossingen op tafel komen en wanneer zijn die te verwachten?
    -wat moet de raad doen als die breedgedragen oplossingen niet komen: net zo lang doorpraten tot ze er wel zijn of een zo goed mogeljke beslissing nemen, ook als een deel van de mensen dit niet ziet zitten?

    Ben benieuwd naar je reactie.

    Linda.

  • 3. Jan Seton  |  27 maart 2008 om 21:34

    @Joost: bedankt voor je steun. Overlast aanpakken is hard nodig, maar ik hoop ook dat je het met mij eens bent dat studentenhuisvesting niet alleen over overlast gaat.

  • 4. Jan Seton  |  27 maart 2008 om 21:40

    @Linda: ik denk dat er meer druk op de ketel komt te staan omdat steeds breder wordt gevoeld dat het loslaten van de 9%-norm + flankerend beleid niet heeft gewerkt. De roep in de stad om aanvullende maatregelen wordt steeds luider en dat geeft een impuls aan de discussie. Ik vrees ook dat er op dit terrein geen breed gedragen oplossing valt te verwachten. Dan ga ik voor jouw 2e optie: vanuit onze eigen verantwoordelijkheid een zo goed mogelijke oplossing nemen, ook al krijg je daarbij niet van iedereen applaus.

  • 5. B.M.  |  28 maart 2008 om 19:28

    Gewoon een hoge torenflat maken voor studenten.

  • 6. Betty de Boer » Wil&hellip  |  01 april 2008 om 13:40

    [...] Het CDA en de PvdA zijn via de weblogs aan het ventileren over wie nu precies het aanspreekpunt is - het college is immers collegiaal verantwoordelijk – voor de verplaatsing van de dienst SoZaWe. Jan Seton, fractievoorzitter van het CDA, noemt de verhuizing van SoZaWe een typisch sociaal democratische ‘oplossing’. http://www.janseton.nl/?p=95 [...]

  • 7. Kate  |  01 april 2008 om 23:10

    Ach ja, ik ben ook student geweest. In een studentenflat gebouwd rond de jaren 60, dus qua geluidsnorm niet optimaal. Verbazingwekkend genoeg hadden we daar ‘lawaai-uren’ van 17.00 uur tot 19.00 uur, waarin je de muziek iets harder mocht zetten. Daarna niet meer, want ook studenten moesten ’s avonds studeren. In de jaren 80 hielden wij ons daar gewoon aan.
    Na mijn studie vertrok ik naar de Oosterparkwijk. Toevallig een slechte buur met een kind met gedragsproblemen, wat zich bijvoorbeeld uitte in het gooien van rauwe eieren op mijn balkon en tegen de schotel van mijn benedenbuurman. En regelmatig overdag geluidsoverlast door harde muziek. Nooit gemeld bij meldpunt overlast. Mijn keuze was een paar jaar geleden om maar een eigen huis te kopen. In de verwachting tussen gelijkgestemde, werkende mensen te gaan wonen die geen tijd hebben voor dat soort flauwekul. En waar het woonklimaat zou passen bij mijn levensritme.
    Het gezegde is van de regen in de drup. In mijn geval van de regen in de orkaan. Ik kocht bewust een woning met een rustig werkend stel boven me. Nooit last van gehad, zelfs niet in onze heel gehorige woningen (Korrewegwijk). Tot een half jaar later de woning werd verkocht en verhuurd aan kind van de eigenaar plus 2 andere studenten. Inmiddels al ruim 2 jaar regelmatig overlast. Helaas niet meer rauwe eieren en harde muziek overdag en in de avond. Nee, het kost me nu mijn nachtrust, zeer regelmatig na een dag druk werken mijn avondrust dankzij continue herrie van ‘daarboven’ , er is gekotst in mijn tuin, over mijn tuinmeubels, na een klacht bij de verhuurder/eigenaar die de huurder heeft gebeld was de reactie om maar bier over mijn terras te gooien, mijn heg wordt vernield omdat de studenten te lui zijn om de fietsen in de aanwezige schuurtjes 6 meter verder te zetten, ik heb al 3 x lekkage gehad door slechte verbouwing en oude leidingen van de bovenburen (en dan krijg je nog de reactie dat ze ondanks lekkage gewoon gaan douchen!!!).
    Ik verlang bijna terug naar de overlast van de Oosterparkwijk, die me alleen rust kostte maar in elk geval geen nachtrust. Volgens mij zit het type ‘Tokkie’ allang niet meer in de volkswijk maar in veel ergere vorm tussen huiseigenaren. Ik heb me zelfs al eens na een extreme nacht overlast een dag afgemeld van mijn werk omdat ik letterlijk op mijn benen stond te tollen van moeheid.
    Een ghetto voor studenten hoeft niet meer te worden gemaakt. Dat is allang een feit. Zie mijn buurt de Korrewegwijk, zie Parkweg, zie Zeeheldenbuurt, zie Schildersbuurt. zie Rivierenbuurt. De enige aan wie ik mijn huis nu nog kan verkopen met al die wrakkige fietsen voor de deur en de verhalen over overlast van de buurt is iemand die verhuurt aan studenten. Zuur genoeg waarschijnlijk een heel andere prijs dan toen hier nog maar een paar studenten woonden.
    Ik introduceer bij deze de term ‘Suckies’: van huis uit goed opgevoede studenten, waarschijnlijk afkomstig uit een vrijstaande villa waar geluidsoverlast nooit een probleem was, in staat met een beleefd praatje tegenover politie hun zogenaamde welwillendheid te tonen maar intussen gewoon hun eigen regels volgend, zonder enig begrip of consideratie voor omwonende werkende eigenaren. Die het woongenot van omwonenden terroriseren zonder enige mogelijke tegenmaatregel.
    Enige hoop die ik koester is dat ik ze ooit in een sollicitatie tegenkom. Direct op de stapel afgewezen, met reden dat als ze niet rekening kunnen houden met buren of een samenleving om hen heen, ook niet in staat zullen zijn tot collegialiteit.

    Er is een enorme frustratie bij huiseigenaren als ik. Daar ziet de gemeente ook alleen maar het topje van de ijsberg van. Want de hardwerkende eigenaar komt niet op bijeenkomsten waar dat soort zaken worden besproken. Geen tijd voor of geen weet van omdat we (weer) geen tijd hebben om informatie over dat soort bijeenkomsten te lezen.

  • 8. Jan Seton  |  02 april 2008 om 20:10

    @Kate: ik herken je verhaal, heb vergelijkbare dingen gehoord. Naast effect op het leven van alledag kan een onbalans in de wijk ook leiden tot waardevermindering. Het lijkt me dat, nu de kritiek aanzwelt, er ook bij het college meer begrip ontstaat voor de negatieve kanten van het beleid dat nu gevoerd wordt.

  • 9. Jan Seton  |  02 april 2008 om 20:13

    @Betty: Ja, de PvdA-fractie trok de schoen aan, waar dit niet nodig was. Laten we zeggen dat de gevoeligheid momenteel erg groot is bij onze sociaal-demcratische vrienden. Ik ga er net als jij vanuit dat de keuze voor het Europapark als locatie voor SoZaWe meer uit de hoek van De Vries (PvdA) dan Verschuren (SP) komt. Maar wie weet worden we verrast.

  • 10. karin  |  18 augustus 2009 om 12:31

    Ja ik herken de verhalen en ik voel me eigenlijk een beetje slachtoffer van dit beleid wij wonen sind 92 in onze woning met veel plezier totdat er rond om ons heen de huizen werden verkocht aan pandjesbazen.
    Wij hebben als hard werkend gezin de rust ook nodig en zitten niet op feestende zuipende studenten te wachten.
    Een gesprek kun je er niet mee aangaan want ze zijn toch maar een keer student en jong dus mens wat zeur je nou!!
    Als ik op dit moment mijn huis wil verkopen zal ik daar een forse schuld aan overhouden Bedankt Gemeente Enschede!!
    Dat is dus geen optie maar blijven zitten dus en afwachten tot het misschien nog anders wordt.
    Ik voel me ontzettend aan de kant gezet door de gemeente.

  • 11. Justhost Coupons  |  12 februari 2013 om 07:16

    tcnmskbotfupo, Just Host, NXPyUCp, [url=http://great-hosts.com/justhost/]Justhost Cpanel[/url], hDBeZrk, http://great-hosts.com/justhost/ Just Host Review, FdfzMZo.

  • 12. singlehop  |  17 november 2013 om 00:03

    ipssqkbotfupo, singlehop, ncBDSRV, [url=http://nffwz.com/singlehop-review]singlehop review[/url], zgesoNF, http://nffwz.com/singlehop-review singlehop coupon, UWBxYaY.

  • 13. Hgh extreme  |  28 november 2013 om 05:24

    pqthukbotfupo, Injectable hgh, gyvaZFL, [url=http://www.aegisbicycles.com/]Hgh counterpart[/url], COfyNZY, http://www.aegisbicycles.com/ HGH, hmmzQYf.

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

april 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Meest recente berichten