Archief van juli 7th, 2007

Oude tijden herleven

Het was de afgelopen week net of we in het verleden leefden. We kregen het bericht dat Max van den Berg naar Groningen terugkeert, en direct ging het weer over Raspoetin, de macht van de PvdA en het verkeerscirculatieplan. Naast deze harde noten werd er ook nog een pand gekraakt, door de jongeren van SP en GroenLinks. Oude tijden herleven?

Oud-wethouder Max van den Berg keert terug, maar eigenlijk is hij nooit echt weg geweest. Kijk maar eens naar de reactie van gedeputeerde Henk Bleker (CDA), die zei: “Als ik voor het rode stoplicht sta in Groningen, denk ik verdorie, dat komt door die Max van den Berg.”

En ook mijn illustere voorganger Hans Matthijsse (CDA) weet zich de wethoudersperiode van Van den Berg nog goed te herinneren, terwijl het 30 jaar geleden is. Zijn reactie ging over macht, over dingen samen doen en over het luisteren naar argumenten.

Toen Max van den Berg wethouder werd, moest ik nog geboren worden. Ik ken hem niet, behalve van horen zeggen. Het is duidelijk dat hij met een bepaalde geschiedenis naar Groningen terugkeert. Logisch dat Bleker aankondigt in dat opzicht ‘alert’ te zijn. Vanuit mijn positie laat ik het bij de vaststelling dat we met Jacques Wallage, ook een prominent wethouder in dat roemruchte echt linkse college, al jarenlang prima uit de voeten kunnen. Als het nodig is, kan Max bij Jacques in de leer.

Eén passage uit de reactie van Matthijse houdt me nog bezig, namelijk de zijdelingse opmerking dat de PvdA in de periode van de wethouders Wallage en Van den Berg 19 raadsleden had. Toen was dat een belangrijke basis voor de gevoerde machtspolitiek.

Nu hebben we in de raad een vergelijkbaar blok van 19 raadszetels, verdeeld over de PvdA en de SP. Het is onduidelijk waar de verschillen zitten, maar het is duidelijk dat voor beiden de coalitie vóór alles gaat. Gelukkig zijn er vlak vóór het reces geluiden te horen geweest dat de PvdA meer een eigen koers wil varen. Lijkt me goed voor de PvdA en ook goed voor het politieke debat.

 

 

Reageer juli 7th, 2007


Kalender

juli 2007
M D W D V Z Z
« Jun   Aug »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Berichten per maand

Berichten naar categorie