Voor alle stadjers

15 april 2009

Het druipt er de laatste tijd af bij GroenLinks, als het om de nieuwe burgemeester gaat. Eerst al bij de vaststelling van de profielschets, toen GroenLinks als enige linkse partij VVD- en CDA-kandidaten voor het burgemeesterschap uitsloot. En nu weer in een weblog, waarin†fractieleider Drewes De Haan†de kansen voor een CDA-kandidaat vooraf al tot 0 reduceert, omdat Groningen ‘een hele linkse stad’ is. De burgemeester als verlengstuk van links, het liefst van GroenLinks. Hoeveel vooringenomener kun je worden?

Nee, dan lof voor de opstelling van PvdA (De Rooij) en SP (Eikenaar). Zij willen, net als ik, de beste kandidaat als burgemeester en durven daarbij over partijgrenzen heen te kijken. Natuurlijk heeft De Rooij heel wat uit te leggen als het in PvdA-bolwerk Groningen geen partijgenoot wordt. En natuurlijk heeft Eikenaar ook aangegeven dat wat hem betreft een linkse kandidaat eerder een geschikte kandidaat is dan een wat meer rechts geŲriŽnteerde, maar toch.

Er is daar in ieder geval nog ruimte voor een andere kleur, en honger naar een voortreffelijke kandidaat die boven de partijen staat, de allerbeste voor onze Stad. Een ruimte die ik bij GroenLinks volledig mis. Daar alleen de muffe geur van een vooraf uitgesproken ‘njet’ en een partijpolitieke insteek die erop wijst dat men de burgemeester meer als een zoveelste wethouder ziet dan als een eerste burger voor alle stadjers.

Ja, De Haan heeft het er dan wel over dat het niet alleen om het aantal kandidaten gaat, maar ook over de kwaliteit. Maar als ik die opmerking in zijn eenzijdige gedachtegang inpas, is er alleen kwaliteit op de linkerzijde van het bestuurlijke speelveld. En dat is dan waar ik nog het meeste een hekel aan heb. Een eigen voorkeur is legitiem en een vooraf uitgesproken negatieve voorkeur is weliswaar niet sjiek, maar in ieder geval eerlijk. Maar net doen of voor de functie van burgemeester in Groningen alleen een linkse kandidaat voldoende kwaliteit zou hebben, gaat mij echt te ver.

Want†CDA en VVD hebben bewezen dat zij bestuurders kunnen†leveren die verder kijken dan hun partijpolitieke neus lang is. En ten tweede houd ik het, als verstokte CDA’er, voor mogelijk dat een kandidaat van een andere partij beter in staat is om verschillende groepen in de Stad aan te spreken en nader tot elkaar te brengen.

Want dat hangt namelijk ook gewoon heel erg van de persoon af. Het door GroenLinks opgeworpen taboe kijkt alleen naar politieke kleur, en niet naar kandidaten. Wat schieten we, wat schiet de Stad ermee op als we de keuze bij voorbaat verkleinen? En waar ben je eigenlijk bang voor? Dat er in de procedure toch een geschikte VVD’er of CDA’er blijkt te zijn, die kansmaakt tegen een linkse kandidaat?

Mij lijkt de beste houding om de 17 kandidaten gewoon over ons heen te laten komen, iedereen – ongeacht partijkleur – een faire kans te geven en pas dan†tot een conclusie te komen. Dat de beste moge winnen!

Bericht onder: burgemeester

3 reacties Voeg eigen reactie toe

 • 1. Felix van Driem  |  16 april 2009 om 08:34

  Het hele artikel riekt naar de auteurs eigen partijpolitiek! En dit terwijl hij andere beschuldigd van hetzelfde. Hypocriet en schijnheilig.

 • 2. Stadjer  |  16 april 2009 om 10:54

  Helaas zijn de gevestigde partijen, inclusief het CDA, tegen democratie, in de zin dat de inwoners van een gemeente zelf mogen kiezen wie hun burgemeester wordt. De partijen houden liever de ruimte om hun eigen, wat oudere ‘corifeeŽn’ te droppen op een comfortabele burgemeesterspost. Als dank voor bewezen diensten voor de partij.

  Het burgemeestershap is een leuke beloking: niet te hard werken, aanzien, leuk salaris, nooit weggestuurd door kiezers en ruimte om links en rechts wat bij te verdienen. Het kan nog beter natuurlijk: Commissaris van de Koningin wordt in Haagse kringen wel ‘De Jackpot’ genoemd, maar dat gelukt is slechts voor weinigen weggelegd.

  Beste Jan, waarom zijn jullie allemaal zo bang voor de stem van de kiezer? Waarom mogen de inwoners niet zelf hun burgemeester (en CdK) kiezen, net als in alle andere Europese landen?

 • 3. Ulfert Molenhuis  |  16 april 2009 om 20:37

  Eindhoven en Utrecht waren toch geen voorbeelden hoe een burgemeester door het volk gekozen moet worden. Daar was weinig te kiezen. De nieuwe burgervader of moeder wordt nu eenmaal niet door de stadjers gekozen, maar dat laten we over aan de vertrouwensciommissie,, de CdK en uiteindelijk onze Vorstin. Het profiel ligt er en er zijn genoeg kandidaten. De vertrouwenscommissie moet hieruit de kandidaat kiezen die het beste op de stad Groningen past. Dat Jan Seton voor eigen parochie preekt is niet juist weergegeven. Ook voor hem geldt de hoogste kwaiteit. Dat kan een man of vrouw zijn van nagenoeg elke politieke kleur. We horen het wel!

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

maart 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Meest recente berichten