Achterhoedegevechten

14 januari 2012

Twee actuele discussies, Meerstad en de gemeentelijke financiën. En twee keer gaat de aandacht naar weliswaar opvallende, maar niet de cruciale punten. Hoe breng je de fundamentele debatten over Meerstad en de gemeentefinanciën tot de kern terug?

Een groot deel van de discussie over Meerstad, zowel in de raadscommissie als in de pers, ging over een gemeentelijke grenscorrectie. Het zou beter zijn voor de Stad én voor Slochteren als de gemeente Groningen geheel Meerstad als haar gebied heeft, dus Slochteren moet maar een stuk grondgebied afstaan. Groningen doet toch al bijna alles, minder bestuurlijk gedoe, minder financieel  risico.

Zelfs wanneer dat laatste waar zou zijn, wat zeker nog niet vaststaat, is al wel op voorhand duidelijk dat een grenscorrectie ons geen meter verder helpt als het gaat om de problemen van nu. Het opnieuw vaststellen van gemeentegrenzen duurt jaren en  als we daar op gaan wachten dan hebben we de boot al gemist. Lekker concrete discussie, pikant ook wel, maar het helpt ons niets verder bij de oplossing van het kernprobleem van Meerstad: hoe brengen we in de huidige woningmarkt de bouwopgave zodanig terug dat de risico’s beheersbaar worden en Meerstad aantrekkelijk blijft? Bij teveel schrappen houd je geen wijk, bij te weinig schrappen houd je geen geld over.

Het tweede voorbeeld gaat over de gemeentefinanciën, want daar staan de vele ‘foutjes’ van het college in de schijnwerper, nu weer de € 20 mln die verkeerd geboekt was bij externe inhuur. Inderdaad een opvallend punt: commissie verontwaardigd, college maakt opnieuw excuses, vervolg in de raad. Maar de echte fout die dit college dreigt te maken is om ook in deze tijd van recessie alle grote projecten en bijbehorende risico’s in de lucht te willen houden. Dát is waar het echt om gaat en waar bij de Voorjaarsbrief een paar knopen moeten worden doorgehakt. Wanneer gaat de PvdA dáár nu eens vragen over stellen?

Vind ik dan dat we geen opmerkingen mogen maken over de voortdurende rekenfouten van dit college? Zeker wel, het spel moet gespeeld worden. En voor een college dat bij hoog en bij laag beweert de basis op orde te willen hebben, is elke rekenfout een nagel aan de doodskist. Maar laten we nu alsjeblieft niet net doen alsof we daarmee de kern te pakken hebben. Sterker nog, ik heb liever een college met rekenfouten, maar bij wie de grote lijnen van de gemeentekas in goede handen zijn, dan andersom.

Bij ingewikkelde discussies als Meerstad en het geld van de gemeente is de verleiding groot om opvallende, goed behapbare en vlot klinkende discussies in het middelpunt van de belangstelling te plaatsen. Gooi er nog een beetje links-rechts in en je hebt het politieke spel te pakken. Maar los van deze schermutselingen in de achterhoede ben ik veel bezorgder over de vraag of de Stad met deze coalitie ook het belangrijkste gevecht, nl. dat met de recessie, weet te overwinnen.

Bericht onder: Zonder categorie

4 reacties Voeg eigen reactie toe

 • 1. Niels Joostens  |  16 januari 2012 om 22:51

  Hoi Jan, je slaat de spijkers op de kop. De nuances die je aanbrengt snijden hout. Het gaat niet om links-rechts verhalen en systeemdiscussie maar om een effectieve aanpak van de problemen van nu. Daar zou de aandacht naar uit moeten gaan. Alle andere onderwerpen lijken het effect te krijgen van een rookgordijn. Als de rook straks is verdwenen moeten we niet schrikken en constateren dat we te druk zijn geweest met bijzaken.

 • 2. Eduard Ridder  |  17 januari 2012 om 09:49

  Jan,

  De discussie in de commissie was teleurstellend. Zoals Van Kooten en de Bie al zeiden, er si geen links er is geen rechts er is alleen maar slinks en slechts….
  Op mijn blog http://knightuutstad.blogspot.com/ heb ik een stuk geschreven over de echte risico’s die Meerstad oplevert en die gaan niet over politieke stokpaardjes….

 • 3. Mike Tomale  |  20 januari 2012 om 08:01

  Beste heer Seton, ben het helemaal eens met u dat de discussie rechts-links een achterhaalde is op dit niveau. Projecten als deze zijn gedoemd zodra ze zijn overgeleverd aan dit soort politieke discussies. Rekenfouten van het college zijn zeer kwalijk te noemen en ik kan het me haast niet voorstellen dat het hier gaat om zogenaamde ‘schoonheidsfoutjes’. Zoals u terecht opmerkt, grenzen verleggen is niet aan de orde en neemt teveel tijd in beslag, het wachten op herstel van de woningmarkt lijkt de enige optie maar kan ook een langdurig proces worden. Om tot concrete stappen te komen in dit verhaal is het belangrijk om af te wachten wat de regering volgend jaar gaat doen met de hypotheekrenteaftrek. Duidelijk mag zijn dat dit van enorme invloed zal zijn op de besluitvorming en daarmee de toekomst van Meerstad.

 • 4. Vorschlaghammer  |  20 januari 2012 om 11:56

  Denk dat wij – de stadjers – blij mogen zijn met het gegeven dat er nog mannen als Jan Seton in onze raad zitten.

  Snel, analytisch en inhoudelijk sterk.

  Het is dat voor mij de ruimtelijk thema’s bij de GRV2014 bepalend zijn, en de opvatting van de Stadspartij wb ruimtelijke-fysieke zaken mij als muziek in de oren klinken.

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

maart 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Meest recente berichten