Nieuw college?

24 maart 2010

En eindelijk is er dan witte rook: formateur Frank de Vries (PvdA) heeft gemeld dat zijn partij samen met GL, D66 en SP verder gaat praten over collegevorming. Een nieuw college dus, maar hoe nieuw is nieuw?

Wat ik vanmiddag al aan reacties gehoord heb + een korte reactie:

- de ‘loosers’ (verliezende partijen PvdA en SP) gaan gewoon door;

Ik vind het nogal wat dat er na een verkiezingsuitslag waarin PvdA/SP 6 zetels verloren en VVD/Stadspartij er 4 bij kregen een college wordt voorgesteld dat het afgestrafte linkse college als kern heeft. De hoofdrolspelers Frank, Karin én Jannie doen allemaal weer mee, terwijl de uitslag toch duidelijk aanleiding geeft om te denken dat de Stadjers meer verandering hadden willen zien.

- D66 helpt links dus tóch aan een meerderheid;

 Hoe zat het ook weer met die stoere woorden over geen ‘excuustruus’ willen zijn? En dat was ook vanuit goedbegrepen eigenbelang, want hoe gaat wethouderskandidaat Ton Schroor in z’n eentje het vorige college bijsturen? Nu PvdA en GL nu ook het opgekalefaterde SP weer binnenboord hebben, is de bewegingsvrijheid van D66 zeer beperkt geworden.

- een college met CDA/CU was riskant geweest omdat het om een combinatie van twee partijen gaat;

Met stip het meest gezochte argument in deze collegeonderhandelingen. Als je ziet hoe deze twee partijen elkaar in zeer korte tijd genaderd zijn en in staat bleken in de onderhandelingsgesprekken een serieus alternatief voor VVD en SP neer te zetten, dan is er ook alle reden om te veronderstellen dat het met die samenwerking wel goed zat. Met een opstelling die realistischer was dan die van de VVD en optimistischer dan die van de SP, hadden we een vernieuwende en betrouwbare aanvulling op PvdA, GL en D66 kunnen bieden.

- deze samenstelling van het college is geen weerspiegeling van de verkiezingsuitslag;

In aantallen kan dit college op een meerderheid rekenen, dus in die zin klopt het bovenstaande niet. Maar het blijft evenzeer een feit dat die meerderheid is geslonken en dat je daar dus iets mee moet doen. De collegesamenstelling doet daar nog weinig mee en ik vraag me ook echt af of dit college in deze samenstelling dat de komende 4 jaar alsnog gaat doen. Wij zullen dit college juist op deze aspecten aan de tand voelen. Terug naar de inleiding: is-ie nieuw of is-ie dat niet?

Bericht onder: Zonder categorie

2 reacties Voeg eigen reactie toe

  • 1. René  |  24 maart 2010 om 22:14

    3 maart was er een grootscheepse actie in de vorm van burgerparticipatie…de gemeenteraadsverkiezingen.
    Ik vraag me af of we dit nieuwe college ooit serieus kunnen nemen op dit punt.

    Een goed begin was het halve werk geweest.

  • 2. Ulfert Molenhuis  |  26 maart 2010 om 11:01

    Het was al heel snel duidelijk dat de oude formatie verder wilde en D’66 bleek daar het beste bij aan te kunnen schuiven. Over de grote dossiers zijn de verschillen niet groot. De Vries heeft gewoon een spelletje gespeeld, want hij had toch ook CU en CDA erbij kunnen nemen omdat in deze tijd van grote bezuinigingen een grotere meerderheid gemakkelijker bestuurd. Hij beschouwt ze kennelijk als ballast en zette ze dan ook snel weer overboord. Opvallend is wel dat nagenoeg alle partijen zo graag op het pluche willen opereren, dat maaakte het Frank de Vries ook wel weer gemakkelijk om ze er af te vegen. Je mag er toch nu wel van uitgaan dat met D’66 erbij het met de burgerparticipatie veel beter zal gaan. Eerst maar zien en dan geloven!

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

april 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Meest recente berichten