Gevleugeld of gekortwiekt?

22 april 2009

“Congressen kopen geen straaljagers”, is een gevleugelde uitspraak van PvdA-collega Arjan de Rooij. Hij gebruikt die uitdrukking om aan te geven dat het niet zozeer de partij, als wel de fractie is die de politieke lijn uitzet. De laatste tijd krijgt hij het wel te verduren van zijn eigen ALV,†wat ook politieke consequenties kan hebben.

Het Dagblad kopte met “muiterij in de PvdA”. En hoewel dat misschien wat al te zwaar is aangezet, is het natuurlijk wel juist dat de fractie tijdens de laatste ALV spitsroeden moest lopen om uit te leggen waarom ze zich door de SP politiek hadden laten chanteren tot een akkoord voor het nieuwe pand van SoZaWe in het Europapark.

Los van de vraag of de opstelling van de SP geoorloofd is, is er toch ook door een gebrek aan regie een situatie ontstaan waarin de SP kon doen wat ze hebben gedaan. Want als de hele besluitvorming rond ‘de soos’ nu sneller was gelopen en eerder had plaatsgevonden, bijvoorbeeld al in 2008, had de SP dan wel zo makkelijk de koppeling met al die mega-besluiten in juni kunnen leggen?

Hoe dan ook, er wordt dus intern een robbertje gevochten in de PvdA, en dat is op zich† helemaal niet erg, dat komt in de beste families voor.†Natuurlijk wordt het wel spannend als de link met de kandidaatstelling voor de komende raadsverkiezingen wordt gelegd.†Want dezelfde ALV die nu zo kritisch is, koopt misschien geen straaljagers, maar†is†wel bevoegd tot het vaststellen van de nieuwe PvdA-lijst.

Over straaljagers gesproken: gisteren was in het nieuws dat de PvdA afdeling Groningen een extra landelijk partijcongres†bijeen gaat roepen als de PvdA in de Tweede Kamer toch vůůr de Joint Strike Fighter (JSF) zou kiezen. Met deze opstelling is het bovenaan genoemde citaat van De Rooij nauwelijks meer vol te houden.

Bericht onder: ALV

3 reacties Voeg eigen reactie toe

 • 1. Martijn  |  22 april 2009 om 18:31

  ‘Congressen kopen geen straaljagers’ is niet echt een citaat van Arjan de Rooij. Hij citeert Anne Vredeling.

 • 2. Martijn  |  22 april 2009 om 18:34

  Ik bedoel: Henk Vredeling

 • 3. Arjan de Rooij  |  23 april 2009 om 10:18

  @ Martijn.

  Dank voor de aanvulling. Ik citeerde inderdaad Henk Vredeling. En in het onverhoopte geval dat het kabinet inderdaad overgaat tot de aanschaf van de JSF, kan een PvdA daar geen verandering in aanbrengen. Dus dat citaat staat en blijft staan.

  Onze ALV was stevig maar fair. Zowel bij fractie als bij college smaldeel is de procedure tot kandidaatstelling bekend en volgens mij wordt niemand daar zenuwachtig van.

  Arjan de Rooij

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

augustus 2022
M D W D V Z Z
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Meest recente berichten