In de wielen

20 mei 2009

Het is bekend: verkeerswethouder Dekker (GroenLinks) heeft het niet altijd makkelijk met CDA-bestuurders die Verkeer in portefeuille hebben. Eerst was het vaak heibel met gedeputeerde Henk Bleker, en het ziet er niet naar uit dat zijn opvolger Marc Jager (CDA) een andere koers gaat volgen. En†aan minister Eurlings (ook CDA) moet ze een realistische variant voor de Zuidelijke ringweg voorleggen. Diezelfde Eurlings rijdt haar nu ook op een andere manier in de wielen…

Het is al een†paar jaar bekend, de gemeente Groningen zit hoog met de leges voor rijbewijzen. Zelfde papiertje†(of pasje tegenwoordig), maar in Groningen duurder dan in de meeste andere gemeenten.†Op zich geen nood, meerdere gemeenten zaten te hoog. Wel had†Eurlings de gemeenten al gewaarschuwd: jullie gaan de leges binnen twee jaar verlagen of anders doe ik het.

Ik weet niet waarom, maar in de gemeente Groningen heeft dit niet tot†merkbare aanpassingen geleid, ondanks aandringen van (delen van) de raad. Sterker nog: Groningen staat met stip op de tweede plaats van†gemeenten met het duurste rijbewijs. We hoeven alleen Deventer voor ons te†dulden.

En de verschillen zijn ook niet mals, want waar een argeloze burger in Groningen meer dan Ä 60 moet betalen voor een rijbewijs, kan dat in veel gemeenten tientjes goedkoper. Zeker in tijden van recessie geen misselijk bedrag, en intussen heeft de JOVD ook aangegeven dit ongehoord te vinden.

Over bedragen gesproken: vanavond hoorde ik in de commissie FinanciŽn & Veiligheid dat deze kwestie de gemeente Ä 400.000 per jaar gaat kosten. Dus niet alleen de verkeerswethouder, maar ook de wethouder financiŽn heeft last van Eurlings.

Ik heb eerder gemeld dat wat mij betreft niet direct de Pavlov-reactie van verhoging van andere tarieven moet worden gekozen, maar dat we eerst eens kritisch kijken naar onze eigen organisatie. Enige bescheidenheid lijkt me hier op z’n plaats, want als op ťťn na alle andere gemeenten het (veel) goedkoper kunnen, dan zit er bij ons†toch echt iets niet goed!

Bericht onder: belasting/tarief, verkeer

2 reacties Voeg eigen reactie toe

  • 1. Martin  |  25 mei 2009 om 12:08

    Beste Jan, ik heb eens begrepen dat de gemeente de bedoeling had om de leges kostendekkend te laten zijn. Is het proces achter het rijbewijs dan zo ingewikkeld dat het eigenlijk in alle gemeenten duurder zou moeten zijn? Of wordt hier toch gewerkt met onredelijke overhead-toerekening?

  • 2. Jan Seton  |  03 juni 2009 om 22:14

    @Martin: er wordt hier in ieder geval meer toegerekend dan elders, anders zou het verschil niet zo groot zijn. De tarieven komen nog deze raadsperiode weer op de agenda, en dan zullen we kunnen inschatten welke mogelijkheden er zijn om dit aan te pakken.

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

juli 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Meest recente berichten