NL doet?

17 maart 2012

Tijdens OOG Forum nr. 209 kon ik een gevoel naar voren brengen dat al langer bij mij speelt. Want wat zijn we met z’n allen in korte tijd een sikkeneurig land geworden! De ontevredenheid en chagrijn straalt er vanaf en zelfs met mooi weer lopen we rond met strakke gezichten en klagen we over het uitblijven van rokjesdag. NL Doet! of NL zeurt?

Vandaag was het NL Doet!, het vroegere Make A Difference Day. Dit jaar was ik met het CDA actief in het Clubhuis voor doven aan de Munnekeholm. Voorjaarsschoonmaak, tuinklussen en goede gesprekken die met handen en voeten gevoerd werden. Het weer en de sfeer waren uitstekend.

Dat kun je niet zeggen van de sfeer in ons land. Het lijkt wel of er een deken van lamlendigheid over ons heen hangt. De uitstraling is er één van “alles zit ons tegen”, “ze moeten ons ook altijd hebben” en “wie kan ik hiervoor verantwoordelijk houden?”. 

Hallo, zult u zeggen, is daar dan geen reden toe? Of is de recessie aan mij voorbij gegaan? Geenszins, als geen ander somber ik mee over de gemeentelijke financiën, op mijn werk worden bezuinigingen merkbaar en ook de peilingen van het CDA maken me niet echt vrolijk.

En ik heb het ook echt niet over de ellende van mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt, gekort worden op hun uitkering, delen van hun betaalde zorg kwijtraken of anderszins direct voelen wat recessie betekent.

Nee, ik heb het over het chagrijn van mensen die in dure auto’s te hard van hun werk naar huis rijden en te beroerd zijn om rekening te houden met medeweggebruikers, of alleen met de vinger communiceren. Over de heer in het verkeer die uitsterft en dat je op het zebrapad, ja zelfs op de stoep het vege lijf moet zien te redden. Het viel ook anderen op dat zelfs het mooie weer van afgelopen donderdag het ongenoegen niet van de gezichten kon wissen. We blijven kijken alsof we ons laatste oortje versnoept hebben, ook als dat feitelijk niet zo is.

Aan wie ligt het? De media, die wel erg veel de nadruk leggen op slecht economisch nieuws? Of Wilders, die het land inderdaad meetrekt in zijn populistisch negativisme? Of zelfs de Voorzienigheid, die het opeens op ons gemunt lijkt te hebben?

Helaas, het is gewoon onze eigen schuld. Door het loslaten van een moreel kompas en het omarmen van materiële zaken, hebben we onszelf heel kwetsbaar gemaakt voor recessie. We zijn verslaafd geraakt aan economische groei, en zien er nu uit als een cold turkey.We hebben de recessie tussen onze oren laten komen, en dan ben je gezien.

De recessie tast onze verworvenheden aan, verstoort ons feestje en dwingt ons na jaren van voorspoed een stapje terug te doen. Daar ga je niet blijer van kijken! Reactie: we zoeken we een zondebok, zoals ’Europa’ of nog kwalijker: de buitenlandse werknemers.

Wat is het tegengif? Ik heb de wijsheid niet in pacht en deel ook mee in de malaise, maar minder praten over schuld en meer samen de handen uit de mouwen steken zou al veel helpen. Niet veilig van langs de zijlijn stoer kritisch lopen te zijn, maar vol in de wind, met de voeten in de modder bouwen aan een beter land. Makkelijk? Nee. Nodig? Ja, er is een stevige klus te klaren. NL Doet!

Bericht onder: Zonder categorie

5 reacties Voeg eigen reactie toe

 • 1. Vorschlaghammer  |  28 maart 2012 om 21:07

  Jammer genoeg gaat dhr Seton’s optreden in de raad mij altijd voorbij. Zonder computer, mis je een hoop.

  Was het maar niet zo dat de “volksvertegenwoordigers” van de collepartijen, wars zijn van dualisme. Want met een dualistische opstelling zou er waarschijnlijk regelmatig een meerderheid tegen de (door ongeremde megalomanie gedreven) plannen van B&W worden gestemd.

  Jan Seton, Arno Rutte, Gerard Offerman en – als hij zich niet intimideren door marxist De Rooij – Mohn Baldew zien het eenvoudigweg veel beter dan het cluppie halftalenten, dat niet lijkt te beseffen dat macht rare dingen met je kan, dat het college vormt.

  Toch slaat ook Jan Seton wel eens de plank mis. Het brede misgenoegen in Nederland, kent natuurlijk veel meer (en belangrijker) redenen dan de schijnbare aanbidding van Mamon.

  Voordat ik wat frustrerende misstanden opsom, wil ik wel kwijt dat er ook best veel goed en mooi is Nederland.

  Maar:

  Dat de SG van justitie – Joris Demmink door bijvoorbeeld de moedige Chipsol ondernemer Van de Poot, als gechanteerde pedosexueel wordt aangewezen, en dat er bij justitie opvallend veel (vermeende) pedosexuelen (o.a voormalig OvJ Tonino), zou me als ik kinderen had gehad, een onbehagelijk gevoel geven.

  Een andere reden van minder geluk, is de verplatting van de lichamelijke intimiteit.
  Weet niet wat de oorzaken zijn, en ook weet ik geen medicijn. Als ik een maakbaarheidsadept zou zijn, zou ik voor een verplicht stellen van “Lady Chatterley’s minnaar” zijn.

  Sommigen stellen dat de romantische liefde niet veel meer is dan een verbreding van twee ego’s. Zie ik anders.

  Werd twee zomers geleden, in de Papiermolen pijnlijk getroffen door het aanschouwen van een paar hele jonge creoolse meisjes (5, 6, 7, of 8jr oud) die aan het bubbling waren.

  Laat ik op dit blog niks lelijks over de multiculterele samenleving zeggen. De ARP is kritiekloos voor, en heeft in weerwil van 80% van de CDA-stemmers en 77 % van de CDA-leden deze agenda overgenomen.

  Representatieve democratie is een lachertje. Duistere lobbyclub de 1e Kamer, via PS-verkiezingen hun zetels verdienen. Eelco Brinkman die zijn frauduleuze bouwvrienden beschermt tegen (in caravans levende klokkenluiders).

  Nederland democratisch? Haha. Grote thema’s (Europa) stonden niet op de agenda, en een remtrapperig referendum-uitslag werd gewoon genegeerd.

  De boven-ons-gestelden zijn zoveel slimmer, en zuiverder dan het gepeupel dat de kiezers heet.

  Nederland is befaamd om zijn zorgvuldige omgang met antibiotica voor medische doeleinden, maar vanwege de walgelijke bio-industrie, is er slechts één antibiotica dat ons nog kan beschermen.

  Ook dankzij het CDA kan het gruwlijke ghetto Gaza bestaan. (En als ze realpolitisch machtbelusteling af zijn, spijt betuigen). En dan nog de guts hebben om een – uit goedwillende burgers met realistische kijk op schaalgrootte van ons stadje, en juiste kijk op het belang van mooie oude gevels – lokale partij weg te zetten als zeer rechts, populistisch.
  En een door genoeg studenten gewenste campus een ghetto noemen? In het licht van de haast onvoorwaardelijke steun van het CDA aan de zionistische appartheidsstaat, een gotspe.

  “De politiek? Onze speeltuin. En we dulden geen nieuwkomers!”. “Dan roepen we ook wel even de hulp in van onze vrienden van de pers.” “We smalen om Berlusconi, maar voormalig hoofdredacteur (Laroes) van het publiek betaalde journaal gaf in 2008 – tegen De Trouw – gewoon toe dat op de redactie van het “Journaal” alleen PvdA – en Groen Linksstemmers zitten.

  In Groningen vindt het treurige zootje dat voor bestuurder, architect en (!) journalist door wil gaan, elkaar in “De Wolthorn”.

  Italië en Nederland zijn allebei corrupte landen. Vroeger was het enige verschil dat alleen de Italianen zich bewust waren v/h feit in corrupt land te leven.
  Nu beginnen wij onze eigen troep ook te zien.

  Door de euro-crisis, zien degenen die het een beetje volgen, dat er via een ongekozen ECB in Frankfurt, onder leiding van een voormalige bankster, een ordinaire coup wordt gepleegd.

  Hoe jassen we een Techofascistische superstaat door de strotten van vele Europese bevolkingen? Door een nu al 2 biljoen grote gezamelijke bankrekening te creeëren!

  Hoewel militant-nationalisme 19e eeuws is, (en quasi-Darwinistisch racisme slechts ook) dreigen met oorlogen.

  Alsof de overgrote meerderheid van het gepeupel (in de ogen van de boven-ons-gestelden) andere wensen dan werken, liefhebben, waardigheid, een goede school voor de kinderen, veiligheid (incl. zorg)

  Het stinkende niets van Verhofstad boven democratie.

  Nog even doorgaan?

 • 2. Vorschlaghammer  |  28 maart 2012 om 21:13

  Excuses voor de slordigheid (ontbreken van woorden) van mijn reacties.

  Schrijf ze meestal met een “oude” mobiel. En dat is ver-van-ideaal tekstverwerken.

  Met vriendelijke groet.

 • 3. Vorschlaghammer  |  28 maart 2012 om 21:18

  En ja…”één antibiotica” moet natuurlijk “één antibioticum” zijn.

  Mvg.

 • 4. roel  |  03 april 2012 om 13:36

  Voor mijn gevoel is Nederland niet negatiever geworden maar lijkt het zo omdat er door het internet voor elke klacht een podium is gekomen. Zie bijvoorbeeld de zure reactie hierboven.

  Ik neem me zelf voor om positiever te zijn. Ik ben ook een stuk geduldiger in het verkeer geworden. Ik sta er nu bij stil dat ik zelf vast ook wel eens wegdroom of even afgeleid ben. Ik steek ook graag de handen uit de mouwen om iets te verbeteren.

  Ik heb er overigens geen vertrouwen in dat de politiek de negatieve tendens kan keren. Politici hebben er juist baat bij om zaken negatief af te schilderen voor hun eigen politieke agenda. En het “moreel kompas” zoals het CDA dat noemt gaat zeker niet helpen. Nederlanders zijn gedemocratiseerd en kiezen hun eigene moraal.

 • 5. How Did The Leopard Seal &hellip  |  16 april 2022 om 09:09

  How Did The Leopard Seal Get Its Name?…

  Seton in de bocht……

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

juni 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Meest recente berichten