Raadloos

08 februari 2012

Ik heb het college wel eens traagheid verweten, maar vandaag is het eens precies andersom. Het college is te snel geweest. Tussen de besluitvorming over een verordening (op de bekendmaking NB) in de raad en een publicatie daarover in de Gezinsbode zat veel minder dan 24 uur, een nieuw record!

De casus is eenvoudig: op woensdag 21 december 2011 sprak de raad over de verordening op de bekendmaking. Deze is toen, evenals een CDA-motie, door de raad vastgesteld.

De volgende middag (do 22-12) lag de Gezinsbode in de bus, waarin een omkaderd bericht was opgenomen over de manier waarop officiële gemeentelijke mededelingen vanaf 2012 zouden worden gepubliceerd. Precies datgene waar we de avond ervoor over hadden gedebatteerd.

Ik acht het college tot veel in staat, maar niet dat zij informatie die het gevolg is van besluitvorming van woensdagavond tijdig kunnen aanleveren voor de Gezinsbode van de volgende dag. Uit een check bleek, dat kopij voor de Gezinsbode van donderdag al ruim vóór woensdag binnen moet zijn. De conclusie is dan, dat de publicatie al vóór de raadsvergadering was aangeleverd.

Hmm.

Je kunt hier natuurlijk heel boos over worden. De coalitie heeft de zaken blijkbaar zodanig dichtgetimmerd, dat niet alleen de besluitvorming, maar ook de publicatie bij voorbaat vaststaat. Je kan het hebben over het passeren van de gemeenteraad, een creatieve invulling van het dualisme of een nieuw dieptepunt in de informatievoorziening door B&W aan de raad.

Ik bekijk het echter liever van de praktische kant, want deze werkwijze kan ons wel eens flink wat tijd gaan schelen! In schriftelijke vragen aan het college stel ik dan ook voor dat we voortaan niet alleen het raadsvoorstel krijgen, maar ook de publicatie van de dag daarop, zodat we weten wat we gaan besluiten.

Want waarom zou de Gezinsbode dat wel vóóraf mogen weten, en de raad zelf niet? Daar zit toch een vorm van onrechtvaardigheid in.

En als we dat dan van tevoren rondgestuurd krijgen, is de raad verder een formaliteit. Alle stukken zijn conform; discussiëren heeft geen zin, amenderen mag niet want dan klopt de publicatie van de dag erna niet meer.

Echte fanatiekelingen zullen voorstellen om de raad voortaan schriftelijk af te doen; waarom bij elkaar zitten als je toch al weet wat de uitkomst is?

De ultieme consequentie is afschaffing van de gemeenteraad. Dat mag wettelijk niet, maar ik weet dat er in de boezem van het college verschillend naar de waarde van wetgeving wordt gekeken. Democratie is vloeiend, dus waarom niet experimenteren met een raadloze gemeente?

Scheelt ook een boel lastige vragen…

Bericht onder: Zonder categorie

2 reacties Voeg eigen reactie toe

  • 1. geertje joling  |  08 februari 2012 om 18:31

    Wat dacht je van een hoop geld , wat al dat vergaderen en alles wat er bij komt kost, erg belangrijk in deze tijd van bezuinigingen. Kunnen ze dit beter in de zorg en ouderen steken. Als ze dit nu over heel Nederland waar kunnen maken komt er weer een aardig centje (eurootje) in het laatje voor de minderheid.

  • 2. Vorschlaghammer  |  08 februari 2012 om 19:50

    Dualisme?…Met een geharnaste communist als fractievoorzitter van de PvdA?… Met een amygdala-loze bouwpion in de vorm van Ton Schroor die de kleuters van de D66 alles kan laten geloven?…Met een club die banden heeft met de ex-Stasi’s van Die Linke?…En met nog een clubje zo zij-ig en weinig mans; dat Karin Dekker zelfs haar hand niet dreigend hoeft te heffen om ze te laten buigen voor haar maniakale tramplannen?

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

april 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Meest recente berichten