Dynamiek van de grote stad

08 maart 2012

Langzaamaan zie je het groeien, de kritiek op het omgaan met de financiële situatie van de gemeente. Ook bij coalitiepartijen, zoals gisteren de SP en D66. Die laatsten moesten hun kritische noot vervolgens wel bekopen met de dooddoener van het jaar: “Dat is de dynamiek van de grote stad!” Weg kritiek?

Nee, en dat zou ook niet logisch zijn. Ook collega Jetze Luhoff (D66) wist al dat hij in een grote stad woont, maar hij wist ook dat diezelfde stad 3 maanden na de vaststelling van de begroting al 33 miljoen in de min staat. Zijn verbazing over hoe snel dit tekort kon oplopen, kan toch echt niet met de dynamiek van de stad bezworen worden; want die dynamiek is er al langer, maar een zo snel oplopend tekort is zelden vertoond.

Als je dit van een afstandje bekijkt, zie ik parallellen met hoe eerder met het CDA en ook Student & Stad is omgesprongen. Beide partijen uit het midden van het politieke spectrum (hoop dat ik S&S hier geen onrecht mee doe), die langer dan bijv. Stadspartij en VVD bereid waren mee te denken met grote projecten als Meerstad of in te stemmen met een begroting. Maar die vanaf eind vorig jaar de streep trokken en tegen de begroting 2012 en de nieuwe plannen m.b.t. Meerstad stemden.

Nu kan je natuurlijk vanuit het college denken dat er vanuit die twee partijen sprake is van een opzetje met de VVD of andere niet-inhoudelijke beweegredenen. Maar je zou ook eens naar jezelf kunnen kijken en je afvragen waarom deze middenpartijen het beleid op belangrijke onderdelen eerst wel, en nu niet meer kunnen steunen, m.a.w.: wat er veranderd is. Of is dat teveel gevraagd? We zijn nu in een situatie terechtgekomen waarin zelfs de ChristenUnie, normaal toch een trouwe ondersteuner van het beleid van de linkse colleges, nu zegt dat het licht op rood staat. 

Kortom: er is veel meer aan de hand dan aan de dynamiek van de grote stad kan worden toegeschreven. D66, de andere fracties en de stad verdienen een meer inhoudelijk debat over het omgaan met (het gebrek aan) geld. Laten we die kans pakken!

Bericht onder: Zonder categorie

6 reacties Voeg eigen reactie toe

 • 1. Kees Huizenga  |  09 maart 2012 om 15:25

  Een tip: ik verwijs naar het prachtig opiniestuk van oud-PvdA-wethouder Klaas Swaak in het DvhN van gisteren, 8 maart 2012, op pagina 11. Getiteld: “Andere koers en nieuwe bakens; veel grote projecten in Groningen kunnen worden geschrapt”. Een “tussenbalans”.

  Ik citeer zijn laatste alinea:
  “Nodig is een wisseling van de wacht waarbij meer partijen betrokken moeten worden: uit de politiek, de stedelijke samenleving en de provincie. Het is samen erop of gescheiden eronder!”

  Wat betreft MEERSTAD ben ik het niet met de heer Swaak eens. Het SuikerUnie-terrein kan een mooie studentencampus worden (studeren aan het spoor). Met gebouwen van de RUG en de Hanzehogeschool, sportvelden, tennisvelden, golfbanen, stadstuinbouw (mogelijk ook in kassen), groene energie, waterbeheer, een grote waterzuiveringsinstallatie, een bedrijvencentrum, ruime plantsoenen, etc. Noodzakelijk is een winstgevende exploitatie van het SU-terrein.
  De vraag is welk gebied van het SuikerUnie-terrein snel kan worden aangepakt. Hoe lang moeten de vloeivelden braak blijven liggen?

 • 2. Willem  |  09 maart 2012 om 18:50

  Benieuwd naar dat stuk van Klaas Swaak. Deze oud PvdA wethouder is heel duidelijk over zijn mening wat betreft forum studentenhuisvesting, en tram. Wat dat betreft zou hij zich beter kunnen inzetten voor de Stadspartij. Aan de andere kant,hij laat de huidige PvdA leden goed zien wat er mis is met hun door de Rooy stalinistisch bestuurde partij.

 • 3. ralph lauren  |  06 mei 2013 om 20:05

  Thanks for sharing, this is a fantastic blog.Really thank you! Awesome.

 • 4. ignacnon  |  08 augustus 2016 om 18:32

  Very informative article post.Really looking forward to read more. Really Great.

 • 5. dewi4d.org/  |  23 augustus 2016 om 06:43

  dewi4d.org/ http://dewi4d.org/

 • 6. judi poker online  |  01 maart 2018 om 11:44

  Many of us stumbled over here originating from a distinct link as well as thought I may check items away. I prefer a few things i see Seton in de bocht… » Dynamiek van de grote stad thus i’m pursuing you. Look forward to going over your internet web site yet again. judi poker online https://www.feraripoker.org/

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

mei 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Meest recente berichten