Tijdbom

02 juni 2012

Je zag het al een tijdje aankomen, en het gebeurde ook. De PvdA had het Forum binnen en de recessie hield niet op; hťt scenario waarin de Regiotram ’sitting duck’ werd, een makkelijk doelwit.†Frank de Vries werd de druk te machtig, hij kon niet langer binnenskamers houden dat hij de tram liever voor gezien hield en gaf daar in een lang artikel (grote foto ook)†in DvhN uiting aan. Dat hij daarbij direct ook de provincie bruuskeerde, die hij† alinea’s alweer hard nodig had, was mooi meegenomen of †’collateral damage’ om maar in de Engelse termen te blijven.

Uiteraard was dit artikel een mes in de rug voor GL-wethouder Karin Dekker, die zowel over de tram als over de financiŽn gaat. De uitspraken van De Vries doorkruisten een kunstig opgebouwde spanning die moest culmineren in de Voorjaarsbrief.

“Moest”, want mede door het veelbesproken artikel en niet te vergeten†de welwillende reacties van SP en D66 erop, waren de poppen in het college aan het dansen. Bedelen bij de provincie gaat nu nog moeilijker, terwijl er direct behoefte aan geld is, veel geld. De Voorjaarsbrief laat dan ook nog even op zich wachten…

Het spel is op de wagen en de sfeer is om te snijden. Dekker probeert wanhopig de eindjes weer aan elkaar te knopen, maar moet daarbij onderhandelen met dezelfde messentrekker De Vries, die†ook†in het provinciehuis geen vrienden heeft gemaakt.†Daar komt nog bij dat De Vries met zijn uitspraken de wind uit de zeilen nam van de SP, die precies hetzelfde standpunt heeft. De links gepasseerde Eikenaar†kon nu alleen nog maar†zijn steun betuigen,†maar de glorie†ging nu naar De Vries! Ze zullen bij de SP, zeker gezien hun onderlinge wedstrijd wie de sociaalste is, not amused’ zijn.

Maar†ook in†zijn eigen†PvdA†krijgt hij†niet onverkort de ‘credits’, want het artikel legde juist de tweespalt binnen partij en fractie bloot. Waar De Rooij zijn voorliefde voor de tram blijft etaleren, is†een groot deel van zijn partijgenoten juist gecharmeerd van de uitspraken van De Vries. Dat wethouder Dekker daarbij ook een tikkie krijgt, zal niet iedereen daar erg vinden.

Als je het zo bekijkt, †heeft eigenlijk alleen D66 baat bij de ‘flinke’ opstelling van De Vries, want die waren toch al niet zo voor de Regiotram (met name niet het regio-aspect) en zullen met het schrappen ervan hun belangen in het Forum herbevestigd zien.

Al met al heeft De Vries met zijn uitspraken bij vriend en vijand nogal wat wonden geslagen. Logisch dat de Voorjaarsbrief daardoor later komt; ze waren er nog niet uit en zijn er nu zeker nog niet uit. Met zijn artikel legde De Vries een tikkende tijdbom onder de tram en daarmee onder het college. Eens kijken of het ze lukt deze bom tijdig onschadelijk te maken.

Bericht onder: Zonder categorie

15 reacties Voeg eigen reactie toe

 • 1. Arthur Kamminga  |  02 juni 2012 om 17:22

  Goed geschreven. Ik heb de indruk dat er de nodige rivaliteit is tussen gedeputeerde Moorlag (politiek leider PvdA, portefeuille ruimtelijke ordening) en wethouder Frank de Vries (ůůk politiek leider PvdA, ůůk portefeuille ruimtelijke ordening). Het is dan ook niet verrassend dat Moorlag en Dekker elkaar als bondgenoten hebben gevonden: nu bij de discussie over de “Regio”tram, maar ook al eerder toen Moorlag tot irritatie van Provinciale Staten Dekker hielp haar begroting op te leuken met 35 miljoen voor Enexis aandelen. Zonder die deal was het weerstandsvermogen slechts 25 procent van de nu bekende risico’s waaraan de gemeente blootstaat. In dat geval was de tram al direct exit geweest, wellicht samen met de wethouder. Er speelt achter de schermen veel meer dan alleen het interview van De Vries en de reacties daarop.

  Ik vond het een belangrijk signaal dat PvdA-raadslid Baldew in de commissie F&V zei dat de tijd van boekhoudkundige en administratieve maatregelen wat betreft de PvdA voorbij zijn en dat er ťchte oplossingen gevonden moeten worden. Zei hij dat toevallig, of zei hij dat als waarschuwing aan de wethouder? Ik denk het laatste en heb daardoor zo’n vaag vermoeden hoe de wethouder van FinanciŽn probeert de begroting in evenwicht te krijgen.

  Volgens mij is het waarschijnlijk niet wethouder De Vries die een bom onder het College heeft gelegd, maar de wethouder van FinanciŽn die vasthoudt aan een begrotingsvoorstel dat voor de rest van het College onaanvaardbaar is.

 • 2. O. Kars  |  02 juni 2012 om 17:59

  Tsja, u zegt het… maar nog steeds denk ik dat dit allemaal nogal overdreven, of verkeerd geÔnterpreteerd wordt.

  Met het wegvallen van de spoorlijn Groningen-Heerenveen kwam er ook een bedrag aan RSP-geld vrij waar de provincie een nieuwe bestemming voor kan aanwijzen. Dat is niet hun eigen geld; dat is rijksgeld waar de provincie de bankier voor is. Om het hoe en wat van de hertoewijzing zijn momenteel de gesprekken gaande, lijkt mij (en was ook de oorzaak van het gemopper van De Vries. Hij zei niet dat de provincie onwillig was, hij zei dat de provincie niets deed). En daarbij komt dat daardoor nieuwe mogelijkheden ontstaan voor de begroting, waardoor je die hele ‘voorjaarsbrief’ weer kunt omgooien.

  Iedereen schrijft de tram al af, maar is dat wel zo terecht?

 • 3. Bert  |  28 september 2012 om 17:09

  Tja… en dan gaat de oppositie samen met D66 en SP allerlei uitspraken doen en zelfs handelen op basis van een begroting die er niet ligt. Bovendien zijn de consequenties van stoppen met de tram en eventuele alternatieven niet uitgewerkt. Misschien is doorgaan met de tram wel goedkoper dan stoppen (denk hierbij ook aan schadeclaims). Wat gebeurt er nu verder met de speciale gelden van het Rijk? Ook niets bekend.

  Normale verantwoordelijke raadsleden en bestuurders gaan eerst die zaken in kaart brengen. Hier in Groningen niet.

  Totaal onverantwoord gedrag van de oppositie (CDA, VVD en Stadspartij) samen met D66 en SP. Zelfs een gemiddelde groep 8 schoolklas zou een wijzere beslissing genomen hebben dan dit stel onvolwassen raadsleden.

 • 4. Johan  |  02 oktober 2012 om 20:00

  @bert, helemaal met je eens. De consequenties zijn nog helemaal niet in kaart gebracht. Misschien heeft het met de leeftijd van de meeste fractievoorzitters te maken hebben, Niet ervaren genoeg met dit soort kwesties om te gaan. Wat is eigenlijk 60 miljoen voor een stad als Groningen voor een investering waar Groningen weer tientallen jaren mee vooruit kan. ( want dat geld blijft maxilmaal van het gerserveerde tramgeld over en dan moet er ook nog voor een alternatief betaald worden) Ook naar een oplossing werd niet gekeken. Een nieuw plan met eerst 1 lijn zou een optie kunnen zijn. Dat was immers het plan totdat het schip met RSP geld langszij kwam.

 • 5. Bert  |  03 oktober 2012 om 09:02

  Nou, de bom is nu echt gebarsten: http://rtvnoord.nl/artikel/artikel.asp?p=114074

  En wat blijkt: stoppen met de tram is duurder. De stad is dan 31 miljoen kwijt, er is geen alternatief en voor ieder alternatief komt er geen bijdrage meer van de provincie.

  @Jan Seton: ik neem aan dat u inmiddels uit de ’staatsgreeproes’ van vorige week bent ontwaakt en weer bij zinnen bent. Tijd om eindelijk eens verstandige dingen te doen zou ik zeggen.

 • 6. Kees Huizenga  |  10 oktober 2012 om 12:51

  Wanneer wordt de dienst RO/EZ gesplitst in “een ontwikkeldienst en een beheerdienst” (met de nadruk op Stadsbeheer, wijkbeheer en duurzame renovatie)? Zie aanbeveling 3 van Andersson Advies op pagina 14 van 4 december 2007. Nu is er de tijd en de gelegenheid om deze erg verkokerde dienst te splitsen.
  Een tijd om te zaaien! Toch? Na de Regiotram-afgang. Een prachtige gezamenlijke taak voor de oppositie en de nieuwe coalitie. Echte cultuurverandering, welke volgt op een structuurverandering bij een thans intern verdeelde dienst RO/EZ.

  In december 2007 zijn de adviezen van de befaamde RO/EZ-trojka unaniem aanvaard door de gemeenteraad. Ik ben er verbijsterd over dat het advies van de heer Andersson tot op heden niet is uitgevoerd. Nu is het een uniek strategisch moment om door te pakken. Met een niet-PvdA-er als wethouder van Ruimtelijke Ordening, Grondzaken, Monumentenzorg en wijkvernieuwing/wijkrenovatie.

  Op weg naar “Vertrouwen in de buurt”, het credo van het Nieuw Lokaal Akkoord.

  De splitsing van de dienst RO/EZ kan onderdeel zijn van een nieuw collegeakkoord. Geen “bespiegelingen en vergezichten”, maar praktische uitvoering van een raadsbreed gedragen besluit van de gemeenteraad van december 2007. Gewoon doen en uitvoeren wat toen democratisch is besloten. De daad bij het woord voegen. Na bijna vijf jaren…

 • 7. Bert  |  11 oktober 2012 om 07:44

  Groningen is filestad nummer 1: http://www.telegraaf.nl/binnenland/13060379/__Meeste_files_in_Groningen__.html

  Dankzij het CDA blijft dat zo (geen tram). Gefeliciteerd mijnheer Seton.

 • 8. Bert  |  25 oktober 2012 om 08:53

  In mijn vorige bijdrage hierboven feliciteerde ik u nog. Met uw wethouderschap felecitieer ik u niet. Dankzij dit nieuwe college is er (2)40 miljoen door het putje gespoeld en is er geen tram. Daarmee ook geen oplossing voor het vervoeren van het toenemend aantal reizigers. En dat in wat nu al filestad nummer 1 is. Het is een groot schandaal dat dit allemaal zomaar kan. En dan moet deze stad nog 1,5 jaar met dit college doorploeteren. Een tijd die door de toekomstige stadsgeschiedenis vermoedelijk als een tijd van complete stilstand zal worden betiteld.

  Maar goed, als het OV in de stad in 2022 is vastgelopen bent u al lang weg als wethouder en zit u te genieten van uw ‘welverdiende’ vervroegde pernsioen.

 • 9. Kees Huizenga  |  17 april 2013 om 16:01

  Zie mijn reactie van gisteren op de website van OOG TV:

  http://www.oogtv.nl/2013/04/pvda-vraagt-stadjers-om-bezuinigingstips/

 • 10. 12624riiazqdAyb3f2AmGJZZO&hellip  |  09 februari 2014 om 22:52

  michael kors east west tote…

  Germany has the second highest total,michael kors fulton handbag, 55, but Russi michael kors fulton handbag a,michael kors gold watches, with 53 “mostly young,m michael kors gold watches ichael kors new york, self made tycoons” is catching upThere ar…

 • 11. last minute lululemon yoga groove wunder under crops plaid patterns black save 75%  |  13 augustus 2014 om 07:32

  Honest post displays Seven completely new things around babyliss that no one is mentioning.
  last minute lululemon yoga groove wunder under crops plaid patterns black save 75% http://www.methodius.com/includes/lululemon-athletica-power-y-tank/last-minute-lululemon-yoga-groove-wunder-under-crops-plaid-patterns-black-save-75.asp

 • 12. shop discount lululemon yoga in stride jacket blue feed the family for less  |  13 augustus 2014 om 07:33

  Listing of optimistic options to discover babyliss well before you’re abandoned.
  shop discount lululemon yoga in stride jacket blue feed the family for less http://www.glasgiven.com/gallery/lululemon-challenge-crop/shop-discount-lululemon-yoga-in-stride-jacket-blue-feed-the-family-for-less.asp

 • 13. this is addressed to you lululemon yoga scuba hoodie black white logo your best choose  |  13 augustus 2014 om 07:33

  Selection of helpful things to do to discover more regarding babyliss well before you are left out.
  this is addressed to you lululemon yoga scuba hoodie black white logo your best choose http://www.okonomiservice.net/costco-yoga-pants-lululemon/this-is-addressed-to-you-lululemon-yoga-scuba-hoodie-black-white-logo-your-best-choose.asp

 • 14. hot value lululemon yoga scuba hoodie special edition pink dip dye faux fur clearance  |  13 augustus 2014 om 07:34

  Something you should do to learn more about babyliss before you are left behind.
  hot value lululemon yoga scuba hoodie special edition pink dip dye faux fur clearance http://www.lie-hagen.com/musikalen/lululemon-cameltoe/hot-value-lululemon-yoga-scuba-hoodie-special-edition-pink-dip-dye-faux-fur-clearance.asp

 • 15. Marian Hossa Jersey  |  19 oktober 2016 om 16:55

  3 or more. Bear in mind and Relate. Other than their particular title, take into account other specifics of your personal customer at the same time and even insist on these individuals. It doesn’t have much in making civilians feel very special. Basically give consideration.

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

december 2018
M D W D V Z Z
« Jun    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Meest recente berichten