Taarten

15 februari 2012

Een mooie foto in de krant vanmorgen: burgemeester Rehwinkel die als een volleerde bezorger een Valentijnstaart aflevert bij de collega-bestuurders in het Provinciehuis. Maar de taart viel niet goed…

Er was natuurlijk alle aanleiding toe om een gebaar te maken. Na het eerdere gedoe rond de 35 miljoen voor het Forum, de 35 miljoen voor de Enexis-aandelen is het nu de derde keer dat provincie en Stad recht tegenover elkaar staan. Puur slecht in een tijd van veel grote projecten en een diepe recessie, waarbij je elkaar juist hard nodig hebt.

Complimenten dus ook voor Rehwinkel, die als enige stadsbestuurder lijkt te begrijpen dat er wel echt iets moet gebeuren in de relatie Stad-Provincie, voordat er nog meer bestuurlijke brokken worden gemaakt. Het plan was dus goed en aan de kwaliteit van de taart zal het niet hebben gelegen, en toch ging het mis. Waarom?

De Achilleshiel van het plan bleek de meegekomen fotograaf die Rehwinkel met taart en al in de gangen van het Provinciehuis op de plaat zette. Dit aspect zorgde ervoor dat het goed getimede gebaar alsnog de mist inging. Want door die fotograaf in de gangen van het Provinciehuis te posteren, werd het van een empathische achter-de-schermen-actie tot een PR-stunt, en daar reageerden de provinciale bestuurders allergisch op.

“Kijk mij nou eens m’n best doen om de banden met GS aan te halen” was niet de tekst waar men aan het Martinikerkhof op zat te wachten, integendeel. Eerst maakt de Stad goede sier met het redden van het Groninger Museum, en vervolgens ook nog eens met een gefotografeerde taart als goedmakertje.  Het voelde niet als een tractatie, maar meer als ‘getaart worden’.

Het kostbare gebak ging grotendeels naar het secretariaat en not amused ging men driftig voort met het gehakt maken van het gemeentelijk reddingsplan voor het museum (te vroeg en te weinig), waarmee de positieve inzet van Rehwinkel, wederzijdse toenadering, niet werd gehaald.

Hoe nu verder? CdK Van den Berg heeft, aangespoord door een brief van mijn CDA-collega Patrick Brouns aangegeven wel een kop koffie met Rehwinkel te willen drinken, en dat is geen moment te vroeg. Mijn inschatting: het wordt koffie zonder taart.

Bericht onder: Zonder categorie

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

mei 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Meest recente berichten