Horen, zien en verbinden

10 juni 2008

Een goedgevulde raadszaal, vanavond in het stadhuis. Er werd door vier (oppositie-)partijen een hoorzitting gehouden ter voorbereiding op het raadsdebat van volgende week. Waar ging het over? Overlast, elkaar opzoeken, normen, en waarden. Veel kritiek, maar ook creatieve ideeŽn. Maar heeft zo’n avond ook nut en effect?

Ze werden gemist, gisteravond, de coalitiepartijen PvdA, SP en GroenLinks. Ze hadden geen behoefte aan een raadsbrede hoorzitting en namen†dus niet actief deel aan de hoorzitting georganiseerd door de CU, de VVD, de Stadspartij en het CDA. Ondanks dat was GL-raadslid Harrie Miedema wel als toehoorder aanwezig, evenals Elco van der Wilt (D66)†en Stefan Antuma (S&S).

En dat was gelukkig niet voor niets,†want er zijn zinnige†dingen gezegd. Natuurlijk zat er wel eens wat venijn in de discussie, maar over het algemeen werden de eigen denkbeelden met respect voor de ander naar voren gebracht.

Nu leeft†er bij sommige raadsfracties een hardnekkig misverstand over hoorzittingen, namelijk dat je burgers alleen bij besluitvorming betrekt als er in hun inbreng ook iets nieuws valt te verwachten.

Enigszins uit de hoogte als je dat vanuit het standpunt van de betrokken wijkbewoners en studenten bekijkt: “We weten toch al wat jullie gaan zeggen!”

En feitelijk onjuist, want er zijn door studenten en andere wijkbewoners nieuwe dingen naar voren gebracht, die we gaan gebruiken in het debat. Let maar op, zou ik zeggen tegen al die partijen die een hoorzitting niet nodig vonden.

Maar ook echt heel jammer, omdat het een ander effect van het houden van zo’n hoorzitting miskent. Want alleen al het feit dat er een raadszaal vol zit met mensen die de moeite nemen om naar het Stadhuis te komen om over hun problemen te vertellen en te luisteren naar opmerkingen van anderen, heeft†een grote meerwaarde. Ik weet zeker dat er meer duidelijkheid en zelfs meer begrip is ontstaan voor andermans standpunt. Mensen luisteren naar elkaar en zoeken†de verbinding, en dat is goud waard.

Heeft de avond nou nut en effect gehad? Nut zeker, zoals boven beargumenteerd. Effect is nog even afwachten; maar eens zien hoe volgende week het raadsdebat loopt, als alle†partijen er weer bij zijn.

Bericht onder: Burgers, raad

4 reacties Voeg eigen reactie toe

 • 1. Jan Seton  |  11 juni 2008 om 22:46

  @update: nieuwe versie van de weblog ‘horen, zien en verbinden’ omdat de eerste versie de niet-bedoelde suggestie wekte dat geen van de coalitiepartijen ook maar aanwezig was. GroenLinkser Harrie Miedema was er wel degelijk, evenals twee andere raadsleden uit de oppositie. Zie aangepaste tekst; mijn excuses voor eventueel ongemak.

 • 2. Kate  |  23 september 2008 om 23:42

  Jammer dat er weer een hoorzitting is geweest over overlast waar ik niets van wist. Door een nee/nee sticker krijg ik geen Gezinsbode en wordt ik niet geinformeerd over dat soort zaken. Zou mooi zijn als je je zou kunnen abonneren op nieuwsberichten over een bepaald onderwerp van de gemeente, maar ook dat kan jammer genoeg niet.

  Er zullen velen zijn die niet op de hoogte zijn van dat soort zaken, juist de personen met de drukke baan zoals ik, bij wie de overlast door studenten juist als ergste ervaren wordt. Mijn omliggende buren die ook last hebben, heb ik ook al meermalen gevraagd om net als ik bij politie en meldpunt overlast te melden dat ook zij last hebben van de boven mij wonende studenten. Nog nooit gebeurd voor zover ik weet; blijkbaar is ook die drempel net te hoog, behalve wanneer je standaard niet vroeg naar bed kunt vanwege je buren, avond aan avond zou willen ontspannen van je werk maar juist urenlang wordt geconfronteerd met luidruchtig leefgedrag van je buren.

  CDA is niet mijn partij. Erg zuur is dat ik weet dat de overlast veroorzakende studenten juist uit een kerkelijke omgeving komen. Regelmatig ontvang ik verkeerd bezorgde post, waaronder post van de kerk waarbij de ‘heren’ blijkbaar zijn aangesloten. Naastenliefde staat helaas niet in hun woordenboek. Behalve als ze politie te woord staan na overlastmeldingen, want dan zijn het modelburgers. Ik geloof persoonlijk niet, behalve in zaken als normale fatsoensnormen.

  Al dat gekeuvel over % studenten in een wijk, flankerend beleid en regels voor kamerverhuurbedrijven: eerlijk gezegd hebben wij als huiseigenaren daar niets aan als je net die ene rotte appel (of appels, in mijn geval) boven je hebt wonen. Bovendien officieel blijkbaar geen kamerverhuurpand; volgens informatie op gemeentesites wel, onder kamerverhuurregels vallend. Handhaving is in elk geval een lachtertje, want de enige uitgang van 4 woningen, hooguit een meter breed, wordt standaard gevuld met minimaal 8 fietsen, rustig tegen heggen van andere eigenaren, en daarnaast wordt het smalle stoepje nog voorzien van de nodige fietsen. De ergernis van omliggende en daarop uitkijkende woningen neemt langzamerhand toe, maar nooit een buurtschouw of brandweer die blijkbaar iets ziet.

  Ik ben wel benieuwd wat een CDA hier aan doet, aangezien normen en waarden zo hoog op uw agenda staan. Ik zou het bovendien wel waarderen om een reactie te krijgen en daarbij voorstellen om hiermee eens iets te doen. Ruim 50 meldingen bij meldpunt Overlast verder ben ik het wel eens zat om internet af te stropen naar hulp, inmiddels vrij grondig de regels en adviezen te kennen en geen enkele hulpende hand tegen te komen.

 • 3. Alex Scheijbeler  |  26 september 2008 om 12:15

  Zoals ik al eerder als reactie gaf op andere weblog’s van raadsleden denk ik dat de raad eerst eens moet luisteren naar schil problematieken hoe alles nu in elkaar steekt. Vaak weten raadsleden niet eens dat deskundigen schil problematieken onderzoeken daar vaak helemaal niet mee naar buiten komen of vaak niet kunnen komen. Ik zal het even verduidelijken. 30 augustus 2008 werd Assen overvallen door duizenden houseparty bezoekers defensieterrein Assen. Vaak weten diegene die het zouden moeten weten niet een hoe de groepen zijn samengesteld wat daarbinnen gebeurd. Ook zoals op reactie ” overlast studenten aangekaart ” zijn het studenten en zo ja waarom welke overlast drinkpatronen gebruik GHB softdrugs harddrugs hoe ontstaat binnen een groep een onzichtbare overlast gedrag. Symptoom bestrijding blik politie lost dus niks op. We kunnen voorbeelden aanhalen waar de landelijke politiek gelijk op reageert busje Gouda.

  Wat hoogstwaarschijnlijk wel effect zal scoren is snel recht. Treffend straffen dus jongeren bestraffen op voor hun aangename uren vrije tijd ” weekendje weg ” of zichtbaar straffen wijk schoonmaken in Oranje overall. Of invoeren huisarresthuizen in wijken waar jongeren op voor hun aangename uren een straf ondergaan heropvoeding wel naar school of werk maar daarna ondergaan van huisarrest. Zeer effectief gebleken cijfermatig in Amerika, Zweden Noorwegen. Lik op stuk in Vlaardingen het ene weekend rotzooi trappen het andere weekend ” weekendje weg. Dit in openstaande cellen binnen het gevangeniswezen klanten die met weekendverlof zijn. Helderheid duidelijkheid. Maar daarvoor moet je goed kunnen kijken binnen de schil van groepen problematieken.

 • 4. elswittem  |  08 januari 2009 om 13:14

  Dag allemaal†

  Sorry om niet ontopic te reageren, maar ik was hier aan het rondhangen, ben een tijd geleden nog op dit board geweest en nu kon ik niet meer aanmelden omdat ik mijn oud paswoord en usernaam vergeten was, en wist niet meer welk email adres ik gebruikte.

  Ik dacht ik stel me even terug voor

  Weet iemand een idee om een extra inkomen te verdienen, ik ben op het moment in geldnood na mijn scheiding. Ik heb een dochter van 9 jaar dus alle tips zijn welkom!

  bedankt om mij te helpen,

  Els Wittem

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

maart 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Meest recente berichten