Plank mis

04 juni 2008

Het is in de politiek verleidelijk om hard te roepen, omdat dat nu eenmaal aandacht oplevert. Dat dit wel eens ten koste gaat van de zorgvuldigheid en de nuance, wordt vaak op de koop toe genomen. Drie recente voorbeelden:

Mijn weblog over de effecten van winkels als Saturn op de binnenstad, waarin ik het gebrek aan binnenstadsvisie bij dit college aan de kaak stelde, werd door Drewes de Haam (GL) geïnterpreteerd als kritiek op Saturn, terwijl het tegendeel in de tekst staat. Opvallend dat een ingelezen raadslid mijn inbreng zwart-wit las, terwijl in het daaropvolgende krantenbericht in het DvhN de nuance voluit naar voren kwam!

Een tweede voorbeeld is collega Betty de Boer (VVD) die uitspraken van wethouder Verschuren (SP) over bijstandsmoeder en prostitutie wel heel strak uitlegt, alsof hij in elke bijstandsmoeder een prostituee zou zien. Dit terwijl zijn uitspraken zonder al te veel moeite ook veel genuanceerder kunnen worden gelezen. Ik ben deze raadsperiode ook al een aantal malen uitgevaren tegen deze wethouder, maar dit zo uitmelken vind ik echt gezocht.

Het derde voorbeeld is de bijdrage van de nieuwe GCC-voorzitter Bert-Jan Hakvoort in de laatste Cityscoop. Hij neemt het op voor de ambtenaren en geeft en passant ‘de politiek’ een veeg uit de pan. Hij vindt het toch eigenlijk droevig dat in de Groningse politiek nou eens niemand is opgestaan die zegt dat de kritiek overdreven is en dat de ambtenaren ook zeer goed werk verrichten waar Groningen blij mee mag zijn.

Mooi statement, alleen jammer dat hij enkele belangrijke woordvoeringen uit de Groningse politiek heeft gemist. Want ik heb namens het CDA (maar ook anderen hebben dat gedaan) in belangrijke woordvoeringen ook hier de nuance gezocht. Misschien nog wel het helderst in het debat over de kredietoverschrijding eind vorig jaar, na het verschijnen van de onderzoeksrapporten. Naar aanleiding van het rapport van Andersson heb ik het volgende gezegd:

“Hij (Andersson) schetst een beeld van een samenspel van college c.q. wethouder en dienst dat decennialang heel goed heeft gefunctioneerd en ten dele nog steeds bijzonder goed functioneert. Ik wil op deze plek best kwijt dat dit jarenlang een gouden formule is geweest, waar de stad veel baat bij heeft gehad en zichtbaar nog altijd heeft. Door de hechte samenwerking tussen verschillende PvdA-wethouders en een door geestverwanten gedomineerde dienst, zijn zaken gerealiseerd die anders nooit tot stand zouden zijn gekomen.”

Hakvoort wordt dus op zijn wenken bediend. Want ook in de raad, zelfs in de oppositie, is men complimenteus over de verdiensten van de ambtenaren van RO/EZ. Dat neemt niet weg dat wij tegelijkertijd kritiek hebben geuit en ook zullen blijven uiten gedurende het veranderingsproces. Die kritiek richt zich op het college, en dat zal Hakvoort ons vast niet kwalijk nemen. 

Bericht onder: Bestuur, raad, respect

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

maart 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Meest recente berichten