Dienst bewijzen

09 januari 2009

Het was een beladen discussie, die over de locatie van de dienst SoZaWe. Na enig getouwtrek tussen PvdA en SP kwam de laatste als winnaar uit de bus: SoZaWe gaat naar het Europapark. Nu is publieke dienstverlening een speerpunt van dit college en straks kan er vanuit het gloednieuwe gebouw heel goed aan dienstverlening worden gedaan. Maar wat betekent dat voor de bestaande balies?

In de visie Publieke Dienstverlening (vandaag aan de orde in Financiën e& Veiligheid) zet het college het nog eens op een rijtje: er zijn nu feitelijk vier publiekslocaties met balies: het Zuiderdiep (RO/EZ), de Kreupelstraat (DIA), het Hanzeplein (GGD) en de Eendrachtskade (nu nog SoZaWe). Opvallend dat Hoogkerk in dit rijtje ontbreekt, omdat het college nota bene in dezelfde commissievergadering ook voorstelt om het wijkservicecentrum in Hoogkerk voorlopig open te houden!

OK, laten we uitgaan van 5 locaties, waarvan er één dus wordt verplaatst naar het Europapark. Dan komt het college met een cryptische zin: “Met de komst van een grote, nieuwe en goed bereikbare dienstverleningsplek in het Europapark wordt opnieuw bezien of deze verdeling uit een oogpunt van burgervragen en -verzoeken voldoet.” Einde citaat.

Met het politieke machtsspel rond SoZaWe in het achterhoofd lees ik in deze zin dat het college het voor mogelijk houdt op termijn één of meer van de bestaande balies in de binnenstad te bundelen met SoZaWe op het Europapark! Het CDA (en de PvdA eigenlijk ook, maar die hebben dat niet volgehouden) wilde graag de diensten zo veel mogelijk in de binnenstad houden. Bij de andere mogelijkheid verliest de binnenstad niet alleen SoZaWe, maar ook (een) andere balie(s).

En welke zou dat dan moeten zijn? Je kan je toch niet voorstellen dat we de net verbouwde Kreupelstraat gaan sluiten, en dat je voor een paspoort naar het Europapark moet? En de PvdA laat het toch nooit zo ver komen dat de balie van RO/EZ van het Zuiderdiep zou moeten verdwijnen?

Los daarvan vind ik nog steeds dat deze publieksfuncties in de binnenstad geconcentreerd moeten blijven. Voor de mensen die diensten nodig hebben (korte reistijd, je moet vaak toch in de binnenstad zijn), en ook voor de ondernemers in de binnenstad die, zeker in tijden van recessie, gebaat zijn bij zo groot mogelijke bezoekersstromen.

In de commissie van vanmiddag bleek dat het college de optie van bundeling had gezien, maar er nog geen uitgesproken standpunt over heeft. Voor mij, en ik hoop ook voor de PvdA is het duidelijk: niet aan beginnen. Het college zou de stad er zeker geen dienst mee bewijzen!

Bericht onder: Bestuur

1 reactie Voeg eigen reactie toe

  • 1. frank menger  |  11 september 2009 om 18:56

    SoZaWe biedt ook kansen. Kijkend naar het schreeuwend beddentekort in de stad. Potentie om naar nummer 4 op te klimmen, maar dan moet de raad op dit punt wel gaan gas geven. Door crisis momenteel iets minder, maar gaat wel weer stijgen.

    Biedt ook werkgelegenheid voor lager en middelbaar opgeleiden plus een hele trits leveranciers. Hier mag RO/EZ juist hyperactief worden. Een hotel nabij station en centrum is ook wat waard.

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

mei 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Meest recente berichten