Bonnetjes op tafel

27 juni 2009

Zo vlak voor de zomer is het weer eens zover: de landelijke pers duikt, geprikkeld door het declaratieschandaal in Groot-BrittaniŽ, in de bonnetjes van onze bestuurders en ontdekt daar het nodige. Het meest genante is toch wel de zonnebril die Wouter Bos voor Ä 139 declareerde nadat hij hem onder werktijd had verloren. Voorlopig kan hij niet meer met zonnebril over straat! Maar ook verschillende colleges van B&W werden onder de loep genomen, waaronder dat van Groningen. RTL 4 vindt dat er niet volgens de regels is gedeclareerd, het college vindt beargumenteerd van wel. Volgens mij†is in zo’n situatie†volledige openheid het beste recept.

Die zonnebril kon er voor Bos na het drama van de Europese verkiezingen nog wel bij. Zelfs al zou het volgens de regels zijn, dan nog is het toch te genant voor woorden dat een prima betaalde minister van FinanciŽn een zoekgeraakte zonnebril door het Rijk laat betalen! Ministers hebben een voorbeeldfunctie en ik vind het naar mensen die in deze crisistijd erg krap zitten echt niet uit te leggen.

Overigens is Bos toevallig van de PvdA, maar deze declareerproblemen komen in alle politieke families voor; ik vrees dat ook lang niet alle CDA’ers†vrijuit gaan. Ik heb alleen ergens gelezen dat Balkenende helemaal niks had gedeclareerd en dat spreekt me eigenlijk wel aan. Mag hij dan niet declareren? Natuurlijk wel! Maar hij mag ook niet declareren om dit soort discussies te voorkomen.

Dan Groningen: hoe om te gaan met de bonnetjes van onze eigen bestuurderen? Groningen†is door RTL 4 expliciet genoemd als stad waar het niet goed zou zijn gegaan.†In de eerste plaats wil ik volstrekt duidelijk maken dat ik uitga van een correct declaratiegedrag van ons B&W. De uitleg (bericht 26†juni) die zij daarover hebben gegeven vind ik aannemelijk en ik weet ook dat de secretaris er bovenop zit. Maar feit is wel dat het volgens RTL 4 niet goed zit en dit is ook zo naar buiten gebracht, het beeld is dus gezet.

In zo’n situatie lijkt het mij gepast als college volledige openheid van zaken te geven. Laat maar zien wat je hebt gedeclareerd, ook met de creditcard! En laat maar zien waar de verschillen zitten in de regels die RTL 4 blijkbaar hanteert en de regels die volgens het college juist zijn! Je hebt toch immers niets te verbergen? Bij elk ander scenario loop je de kans dat de kwestie blijft doorsudderen en dat lijkt me ook voor een college geen prettige zaak.

Openheid van zaken dus, de bonnetjes op tafel. Hoe? Dat maakt me eigenlijk niet zo vreselijk veel uit. Die openheid kan worden gegeven aan (een vertegenwoordiging uit) de raadscommissie F&V, de rekenkamercommissie of misschien wel de accountant. Als dit nou eens geregeld is vůůr Rehwinkel naar de stad komt, dan heeft onze nieuwe burgemeester gewoon een mooie bonnenloze start!

Bericht onder: integriteit

3 reacties Voeg eigen reactie toe

  • 1. Stadjer  |  29 juni 2009 om 10:35

    Ach, dat is toch allemaal klein bier vergeleken met het grote geld wegsmijten van Forum en Tram? Als er socialisten met hun tengels bij de schatkist kunnen komen, berg je dan maar …… Misschien dat het CDA er over een paar jaar bijmag, als de rookwolken zijn opgetrokken en het financiele puinruimen begint.

  • 2. Ulfert Molenhuis  |  29 juni 2009 om 23:37

    Het College in Groningen hoeft hier niet (meer) wakker van te ligggen en de oppostie ook niet. Jan Seton is op zijn wenken bediend door RTL Niews. Alle bonnen staan daar vermeld. Spectaculair is het allemal niet. Waar rook is, is vuur, zegt het spreekwoord, maar dit vuur lijkt al geblust te zijn.

  • 3. Jan Seton  |  02 juli 2009 om 21:41

    @Ulfert: de gegevens van RTL4 heb ik in mijn bezit, dat is het probleem niet. Er blijven twee dingen over: 1. Van welke regels gaat RTL uit en waarin verschillen die van de regels die het college blijkbaar hanteert? Wie heeft er gelijk? en 2. Beschikken we nu over alle creditcardgegevens of niet?

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

maart 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Meest recente berichten