Ten halve en ten hele

04 februari 2009

Het is gelukt! Na stevige druk vanuit de oppositie heeft wethouder José van Schie (PvdA) in de commissie Onderwijs & Welzijn (04-02) gemeld dat ze toch een gesprek aangaat met de initiatiefnemers voor een wijkvoorziening voor Gravenburg en De Held. Soms kost het even tijd, maar ten halve gekeerd is beter dan ten hele gedwaald!

Ik ben blij met deze beslissing van het college. De eerste reactie van het college (’njet’) was al moeilijk te begrijpen, zeker tegen de achtergrond van de wens van het college om meer voorzieningen in wijken te realiseren. En ook gezien de gemelde inzet om burgerparticipatie meer vorm te geven, na verschillende zeperds waaronder recent (eind vorig jaar) nog De Brugwachter.

Ook in het buurtstallingendossier heeft de wethouder eieren voor haar geld gekozen, al was de situatie daar anders. Het dossier kreeg Murphy-achtige trekjes en de weerstand kwam nu grotendeels van de betrokkenen zelf, alhoewel die prima banden met de oppositie hebben.

Interessant is de vraag is of we hier nu een trendbreuk te pakken hebben. Zal het college waarmaken wat men zegt te ambiëren, namelijk mensen vroegtijdig bij ontwikkelingen te betrekken en samen op te trekken voor een optimaal eindresultaat, zowel qua resultaat als snelheid?

Ik hoop het van ganser harte, want ik geloof in echte burgerparticipatie: niet “u vraagt wij draaien”, niet alleen het wegnemen van weerstand of het kweken van draagvlak, maar serieuze interesse in de inbreng van burgers en de bereidheid de eigen plannen aan te passen.

Ik hoop dat dit een ommekeer is en dat de initiatiefnemers voor Gravenburg/De Held hiervan gaan profiteren. Wij zullen er in de tussentijd in ieder geval voor zorgen, wat de uitkomst van het gesprek ook is, dat het initiatief voluit in de commissie besproken wordt.

Bericht onder: Bestuur, wijken

8 reacties Voeg eigen reactie toe

 • 1. Ulfert Molenhuis  |  06 februari 2009 om 21:08

  Mooi oppositiesucces Jan! Het is natuurlijk al veel langer goed mis met buurthuisvoorzieningen in onze stad. Juist deze plekken zijn bitterhard nodig om meer onderlinge binding in de wijken te krijgen en wijkinitiatieven op gang te brengen. Van een links college zou je op dit punt toch veel meer steun mogen verwachten! Ik herinner me maar al te goed de strijd om het voortbestaan van de Hunzeborgh. Nadien heeft OCSW er letterlijk een potje van gemaakt om deze voorziening in stand te kunnen houden.

 • 2. Rosita  |  09 februari 2009 om 18:46

  @Ulfert: en welke partij stemde in 2003 in met de accommodatienota en tegen moties die tot doel hadden de buurthuizen en speeltuingebouwen zoveel mogelijk open te houden? Juist het CDA!

  Ik heb een heel lijstje van moties waar het CDA tegen gestemd heeft, ik zal je dat besparen. Ik zal één punt noemen: Jan Seton en zijn partijgenoten stemden tegen een motie van de SP om de Hunzeborgh voor structurele subsidie in aanmerking te laten komen…..niet OCSW, maar het toenmalige college heeft er met de buurtvoorzieningen een potje van gemaakt, ook het CDA dat toen aan de knoppen zat. Had het CDA toen maar het inzicht dat ze nu heeft, dan hadden die buurthuizen en speeltuingebouwen niet hoeven te sluiten.

  Ik ben overigens blij dat het CDA niet lang daarna tot het inzicht is gekomen dat voorzieningen in de wijken, bewonersbetrokkenheid en zeggenschap belangrijk is. Dat kan ik van andere partijen niet zeggen…

  Groetjes, Rosita

 • 3. Ulfert Molenhuis  |  10 februari 2009 om 17:52

  Hallo Rosita!
  Je bent weer terug dat is duidelijk. Je hebt absoluut een punt, maar het gaat me er niet meer om wat er zes jaar geleden gebeurde. Het is vooral de grote PvdA te verwijten dat ze hier zo weinig hebben laten zien en kennelijk niets hebben geleerd uit het verleden. José van Schie gaat nu in gesprek met vertegenwoordigers van beide wijken. Nu maar hopen dat de voorziening er alsnog komt. En wat OCSW betreft: dat was en is de organisatie die zou helpen de
  Hunzeborgh op de rails te houden. Jij en ik weten hoe dat afgelopen is. Fijn dat je blij bent met het inzichtelijk vermogen van dit CDA. Het CDA is vast ook wel blij dat er weer wat meer vuurwerk te zien en te horen is met jouw terugkeer.

 • 4. Jan Seton  |  11 februari 2009 om 10:09

  @Rosita: het wordt hoog tijd dat je je lijstjes actualiseert. Want toen Van Schie met haar ‘njet’ kwam, heb ik jullie niet gehoord, of was het ook namens de SP?

 • 5. Rosita  |  12 februari 2009 om 11:38

  Hey Ulfert en Jan,

  Over de PvdA ben ik het met je eens Ulfert…we proberen dan ook te repareren wat er in eerdere colleges niet goed is gegaan met o.a. de bewonersbetrokkenheid…

  Jan, je opmerking volg ik niet helemaal… ik heb begrepen dat Van Schie in de commissie ene mededeling deed, alvorens jij haar kon wijzen op de wijze waarop ze dit heeft aangepakt….? Als het anders was gelopen, had mijn fractie ook zeker tegen de wethouder gezegd dat ze met de bewoners in gesprek moest gaan…gelukkig doet ze dat nu ook :)

 • 6. Jan Seton  |  13 februari 2009 om 16:53

  @Rosita, je hebt echt iets gemist! José deed de mededeling juist vanwege druk o.a. van CDA over de manier waarop ze het eerder heeft aangepakt, nl. ‘njet’ zeggen; is ook uitgebreid in de pers aan de orde geweest. Ben ook blij dat ze nu anders reageert, zie titel weblog.

 • 7. Rosita  |  18 februari 2009 om 00:59

  Ha Jan, ik zal het een terugkijken op internet (die commissie is volgens mij uitgezonden, ik heb idd het begin gemist, vandaar ook dat vraagteken! :d

 • 8. Jan Seton  |  21 februari 2009 om 20:05

  @Rosita: het zat-em niet zozeer in die commissie, maar in de stelligheid waarmee Van Schie eerder in de krant liet weten niet met de initiatiefnemers te willen spreken. Niet echt een voorbeeld van ‘bouwen aan vertrouwen’.

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

juni 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Meest recente berichten