Zondagsrust

05 september 2008

Soms kom je in de politiek vanuit verschillende aanvliegroutes op hetzelfde uit. Neem nou de SP-vragen over de zondagopenstelling van de Jumbo bij de Euroborg. Ze waren er snel bij met hun schriftelijke vragen, waarin zij vanuit een economische invalshoek (oneerlijke concurrentie voor winkels in het centrum en de wijken) vraagtekens zetten bij de vergunningverlening door het college. Het antwoord van de schriftelijke vragen is nu binnen…

Het is natuurlijk een prima uitgangspunt, om het effect van opening van grote winkels aan de stadsrand op winkels in binnenstad en wijken aan de orde te stellen. Ik heb dat eerder gedaan toen de Saturn werd geopend (zie weblog ‘asperges’).

In het geval van de Jumbo komt hier nog een aspect bij, wat de SP onbenoemd laat, namelijk het punt van de zondagsrust. Weer een winkel open op zondag doet verder afbreuk aan dit principe, dat in een grote stad toch al constant onder druk staat. Maar goed, als de vergunning vanwege een economische reden in plaats van wegens de zorg voor de zondagsrust van tafel gaat, dan doen wij daar uiteraard niet moeilijk over.

Maar zo loopt het niet. In het antwoord van het college wordt eerst flink ingetimmerd op de stelling van de SP. Nee, het gaat niet ten koste van de diversiteit van winkels in de binnenstad en de wijken gezien de beperkte openstelling (16.00 – 24.00 uur) en de beperking tot ‘food’. Hier is overigens wel wat op af te dingen, want er is – als ik me niet vergis - in de Jumbo toch veel meer dan alleen etenswaren te koop?

Interessanter nog is dat het college antwoordt dat de aanvraag op basis van de huidige regels niet geweigerd kon worden. Nog interessanter is dat het college daaraan de toezegging verbindt om te bekijken of deze regels, gezien de Jumbo-casus, moeten worden gewijzigd.

Hé, eerst zegt het college dat er in economische zin geen schade aan de diversiteit van winkels in de binnenstad en de wijken is te verwachten, en vervolgens willen ze toch kijken naar mogelijke wijziging van de regels. Dan kan je dus concluderen dat er een ander dan een economisch argument speelt om deze vergunning te willen weigeren. Zou dit college dan toch gevoel hebben voor de zondagsrust?

Bericht onder: Bestuur, respect

7 reacties Voeg eigen reactie toe

 • 1. Bert  |  09 september 2008 om 11:26

  Hallo Jan Seton,

  Als je echt zondagsrust in de omgeving van de Jumbo (Euroborg) moet je alle voetbalwedstrijden gaan verbieden op zondagen. Die trekken vele malen meer publiek dan die paar uur dat de Jumbo open is. En dat het bezoeken van een voetbalwedstrijd een vorm van ontspanning is en het openen van een winkel niet, is een argument dat zeker niet opgaat nu voetbal big business is en er ook enorm veel food en non food verkocht wordt rondom die wedstrijden (drinken, snacks etc…).

 • 2. Max  |  12 september 2008 om 12:30

  Hallo Jan,

  Bedenk wel dat die zgn. zondagsrust voort komt uit (jouw) christelijke traditie. Die gun ik jou en de christelijke medemens (en ieder ander die daar behoefte aan heeft) graag, maar heb ook resprect voor wie daar geen behoefte aan heeft.
  Helaas is het opleggen aan anderen van de christelijke gebruiken vaak onderdeel van die christelijke traditie. In veel andere gevallen en geloven typeren we dat al snel en terecht als onverdraagzaamheid.

 • 3. Alex Scheijbeler  |  13 september 2008 om 10:39

  Beste Jan,

  Het is steeds politiek van de dag; oppositie komt nooit met een nieuwe visie?? Maar hakt steeds als er iets niet welgevallig is daarop in. Past dat in het traditionele denken anno. Groningen ook de binnenstad gaat stapje voor stapje achteruit. Weinig nieuwe individuele ondernemers diegene die de stap wagen iets nieuws te beginnen kunnen geen bestaan opbouwen. Blijkbaar ziet de raad dat niet zo. Het College al helemaal niet. Zo heeft Groningen bijvoorbeeld geen vijfsterren hotel meer! De diversiteit toerisme neemt af. Een klein ” voor velen onbeduidende opmerking Hoogleraar toerisme Mansholt Leerstoel ” – je kunt beter in Noord Duitsland een leuke fietstocht in het weekend (zondag) maken, dan in de Provincie Groningen. In Groningen kunnen mensen nog geen behoorlijk kopje koffie krijgen! Alles zit namelijk dicht. Je kunt al helemaal geen behoorlijke maaltijd nuttigen. In het voor naseizoen bij zonnig weer, ‘ een terrasje pakken in de stad ‘ onmogelijk. Dooie boel.

  Leegloop platte land. Tja logies eigenlijk. Met het zeehonden kijken heb je het wel gehad. Er is weinig of niet zoveel in deze stad te beleven. Rust en ruimte genoeg! Maar dan wel heel rustig. Visie daar ontbreekt het Groningen aan. Nou een winkeltje open in de stad op zondag; daar zal God heus ook niet boos om worden. Eerder dat Groningen economisch achter blijft. Wat weer uitwerking heeft dat mensen geen inkomen kunnen verwerven. Daardoor aan de grens van de armoede verkeren. Kruimelen, weinig diversiteit in werkgelegenheid. Om even de wind uit de zeilen te halen, die Poolse werknemers moeten wel naar Groningen komen niet naar buurgemeentes ook zoiets.

  Gelukkig dat in Delfzijl een kolencentrale kan worden gebouwd. Korte termijn economische opleving. Werknemers uit Polen wat weer goed is voor pensions, hotels, winkels, horeca. Horeca is toch al luchthappen met een rietje. Dit totdat je kopje ondergaat. Waar staat het CDA voor eigenlijk?

  De oppositie is aan het miereneuken, muggenziften en heeft heel weinig visie zo lijkt het. Neem je collega Betty de Boer VVD die Assen het terracotta leger misgunde. Nou als het Groninger platte land nu eens een voorbeeld zou willen nemen aan Drenthe waar ze wel uitgeslapen zijn en ondernemers risico’s willen nemen, het toerisme aardig beter is ontwikkeld, wel goede hotel accommodaties zijn, boerderijen prachtig zijn gerestaureerd en geen afschuwelijke dakplaten mogen hebben maar rieten daken, dorpen prachtig in het landschap passen, goede fietsroutes door een divers landschap lopen, zou ik als oppositie het volgende raadsreisje gaan Drenteren en Twenteren.

  Alex

 • 4. Jan Seton  |  20 september 2008 om 16:13

  @Max: de discussie over de Jumbo gaat wat mij betreft niet om de zondagsrust op zich, want dat is een status quo waarin op een heel verdraagzame manier wordt omgegaan met de verschillende manieren waarop mensen hun zondag invullen. Het gaat mij er meer om te voorkomen dat de bestaande status quo door een al te ruime uitleg van de regels verder wordt opgerekt.

 • 5. Jan Seton  |  20 september 2008 om 16:15

  @Bert: zie mijn reactie op Max. Ik ben niet bezig om de bestaande regels over de zondagsrust verder uit te breiden, ben bezig om de bestaande afspraken te verdedigen.

 • 6. Jan Seton  |  20 september 2008 om 16:19

  @Alex, bedankt voor je reactie. Je schetst het grotere plaatje, inclusief Drenthe en Twente. Dat de Jumbo ‘een enkel winkeltje’ is, ben ik niet met je eens. Het is één van de grootsten en als dit doorgaat, zetten we de deur open voor meer.

 • 7. Alex Scheijbeler  |  28 september 2008 om 12:19

  Beste Jan,

  Dank voor je tegenreactie. Ik beschrijf nu deze zondagmorgen waar een raadslid maandag onmiddellijk mee aan de slag zou kunnen, dan zou die zinvol bezig zijn. Dus niet dat ik jou gelijk aan het werk wil sturen maar por je collega’s zou ik zeggen.

  Een logee dus zondagmorgen eens even rustig een wandelingetje. Ik woon aan de prachtige singel met een prachtige tuin lekker dichtbij het station, bussen het centrum en de Westerhaven. Even kijken bij de roeivereniging activiteit dan op naar de Westerhaven. De kaasdragers wil ik even bekijken hoe dat is geworden. Vanaf de singel de brug over en ja hoor zoals altijd overal kapotgeslagen bierflessen veel zwerfvuil het is eigenlijk geen gezicht zo’n smerige puinbak het op straat is. Dat kan ook eigenlijk niet anders dat de mensen de rotzooi op straat moeten gooien de twee vuilnisbakken in dat gebied puilen uit van het afval. Mensen willen dus wel het vuil in de afvalbakken deponeren maar op dit hele gebied twee kleine afvalbakjes tja das wat weinig. Dan de Heide tuin bovenop de Media Markt gesloten uiteraard maar ook die lag zaterdagmiddag al boordevol afval. Ik zou er gemakkelijk tien vuilniszakken mee kunnen vullen. Een jongen op de fiets rijd door het vele glas en ja hoor je kan het bedenken een lekke band. Hij is kwaad terecht. De Kaasdragers is echt prachtig geworden. De rommel hebben mensen op de brievenbussen gelegd ach ja waar onze post al niet goed voor is. Maar meenemen denk het van niet. Dan een jongen en een meisje in het net nieuw verworven VW blik Volkswagen moet kunnen zo was het bedoeld althans. Meneer mogen wij u iets vragen. Ja hoor dat mag. Zijn de winkels ook open op de laatste zondag van de maand. Nee die zijn gesloten 05 oktober is er koopzondag de eerste van de maand. Ho dooie boel hier. Normaal een kopje koffie kun je nergens drinken. Ik verwijs ze naar het station. Dan een man vrouw twee jongens die uitbundig de parkeergarage Westerhaven uitkomen. Daar netjes het blik geparkeerd. Ze kijken verrast naar onze zondagsrust. Dooie boel hoor ik ze galmen. De jongens willen naar een bepaalde speelgoedwinkel maar die is gesloten. Is er geen koopzondag vraagt de man aan mij. Nee elke eerste zondag verder niet. IKEA nee ook niet. De JUMBO bij het FC Groningen stadion is geloof ik de enige. Tja we hebben de auto hier al geparkeerd kunnen wij dat lopen. Nee met de bus kan moet u bij het station wezen. Kunnen wij ergens even wat drinken dan. Nee ook niet. De horeca is bij sluiting winkels niet levensvatbaar. Het natuurmuseum dan nee ook niet Mevrouw dat is al maanden gesloten. Triest lopen de kinderen treurig te zijn trappen tegen de vele blikjes rommel aan. Ze mogen ook weleens een straatveger in dienst nemen merkt de man op. Ik zal het doorgeven meneer beloof ik hem. Als ik terugloop met mijn logee staan er auto’s op de groenstrook van de Singel geparkeerd. Er achter een Boedelbak zijn zeker aan het verhuizen maar om nu de auto op het gras te zetten. Ach parkeerwachters wreken ook selectie en op rendabele uren natuurlijk. Ik heb het net gedacht of er rijd en politie auto langs. Die zien het aan maar rijden rustig verder. Tja voor parkeerzaken die selectief rendabel werken.

  Nou doe uw voordeel ermee! T’ gaat over een klein stukje stad. Als ik alles moet beschrijven dan zou ik een pagina bij het dagblad van het Noorden nodig hebben. Redelijkheid billijkheid dan alle winkels maar open. Ik heb tenminste de klacht van een aantal bezoekers aan u kunnen doorgeven. Ik geef ze weinig hoop dat de raad er iets mee doet. O, ja vuilnisbakken vergeten of kosten ze te veel en gaat het geld op aan het Forum?

  Alex

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

juli 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Meest recente berichten