Sport, timing, geld

26 januari 2008

Net als in het cabaret is timing in de politiek van het grootste belang. Alleen het juiste woord spreken is niet genoeg; het juiste moment is minstens zo belangrijk. Bij de timing van Sport in Beeld zat het college van begin af aan al mis. En nu de voorstellen er na te lang wachten uiteindelijk zijn, blijkt dat B&W voor de dekking uit de ruif van de OZB 2009 willen eten. Verontwaardiging (m.i. terecht) over deze dekking, maar welke rol speelt de timing hier?

In de aanloop naar de begrotingsbehandeling was de raad boos op wethouder Van Schie (PvdA). Tussen de regels door vernam de raad dat zij de expliciete toezegging, dat de voorstellen voor Sport in Beeld vóór de begrotingsbehandeling 2008 beschikbaar zouden zijn, niet waar kon maken. Die toezegging was cruciaal, omdat de raad op die manier een integrale afweging kon maken over de verschillende wensen op sportgebied.

Door het ontbreken van de toegezegde gegevens dreigde de besluitvorming scheef te gaan lopen: in november wel geld maar nog geen gegevens, in februari wel gegevens maar geen geld meer. Om dat te voorkomen, stelde de oppositie voor om uit de stadsmeiergelden een paar miljoen te reserveren, zodat we in februari in ieder geval een begin van een dekking voor de sportwensen hadden.

“Nee, dat is niet nodig”, zeiden de collegefracties, de PvdA voorop. “Dat geld komt er wel”. En met die woorden werd het voorstel voor het sportpotje afgeserveerd. En ‘dat geld’ blijkt nu voor het merendeel een ongekend groot voorbeslag te zijn in de vorm van de inzet van de gehele OZB-verhoging 2009 (= 3,5%) voor Sport in Beeld. Als we dat hadden geweten…!!

Laten we daarop voortbordurend nu ook het aspect ’timing’ er eens bij betrekken. Wat zou er zijn gebeurd als het college de beloofde gegevens wél voor de begroting 2008 had aangeleverd? Zou dan een dekking uit de OZB 2009 geaccepteerd zijn? Nee, nooit, een voorbeslag uit de OZB 2009 terwijl je die van 2008 aan het vaststellen + 25 miljoen extra stadsmeierrechten aan het verdelen bent, zou zijn weggehoond.

De enige reden dat het nu minder erg lijkt, is het simpele verstrijken van de tijd. Het college gebruikt dit in zijn voordeel om nu een dekkingsvoorstel te doen dat in november 2007 ongepast zou zijn geweest. En wie is er ook alweer voor verantwoordelijk dat de stukken er toen niet waren?

Bericht onder: Zonder categorie

3 reacties Voeg eigen reactie toe

  • 1. Joost  |  27 januari 2008 om 13:40

    Jan, ben jij optimistisch of ik pessimistisch? Om daadwerkelijk EXTRA geld te kunnen “regelen”, moet volgens mij de 3,5% gezien worden als een plus op de “normale” verhoging ter compensatie van de prijs- en loonstijgingen. Dan kom je al gauw op zo’n 7% verhoging… Ik heb de nota overigens nog niet gezien.

  • 2. Jan Seton  |  28 januari 2008 om 19:19

    @Joost: ik ben bang dat je wel eens gelijk zou kunnen hebben en dat ik er te optimistisch vanuit ging dat zelfs dit college niet zomaar 2x 3,5% OZB-verhoging zou voorstellen.

  • 3. Ulfert Molenhuis  |  28 januari 2008 om 20:48

    De sport met dit voorstel weer op orde? Helaas weer niet! Het leek een slimme zet van de wethouder om de besluitvorming over de jaargrens hen te tillen. Ze zou half werk moeten afleveren als ze het in november 2007 had gedaan. Deze wethouder haalde echter maar en paar procenten uit de 25 miljoen stadsmeijerrechten (renovatie van het Helperbad). Eerder werd er niets gehaald uit de overschotten van 2006. Geld reserveren voor dit dossier in 2008 was niet nodig, vond ook de grootste coalitiepartij. Nu zitten de sporters, maar ook de inwoners van Groningen met de gebakken peren. De accommodatiebehoeften van de sportvelden en kleedruimten bijvoorbeeld, zijn gebaseerd op allang achterhaalde formules en niet op de praktische situatie van nu, laat staan op de toekomstige behoeften. Er is weer niet ingezet op de samenwerking van voetbalclubs in de stad. Sportverenigingen hebben weer niet mee kunnen denken om draagvlak voor de voorstellen te creeren, maat krijgen het koud op hun dak. De introductie van lockersystemen is wel goedkoop en past goed bij zwembaden, maar niet bij voetbal- en hoceyclubs. De dienst OCSW/WSR bljkt nog steeds niet in staat een verantwoord toekomstbeeld te schetsen en op basis daarvan de knelpunten op te lossen. Ik kan me dan ook niet voorstellen dat de gemeenteraad akkoord gaat met een nota die qua uitkomsten deels gebaseerd is op onjuiste formules en waarvan de burgers het gelag moeten betalen, na een aantral gemiste kansen van deze wethouder. Er is alles voor te zeggen nu wat meer tijd te nemen voor oplossingen die ook voor de komende jaren adequaat zijn, waarin de gebruikers ook betrokken worden en die de burgers van Groningen niet onnodig pijn doen. Gebeurt dat niet dan weet ik zeker dat dit dossier met een nieuw prijskaartje binnenkort weer op de raadstafels ligt.

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

april 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Meest recente berichten