Huisje, boompje, beestje

03 augustus 2007

Het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) gooide de knuppel in het hoenderhok: er is te weinig zicht op de effectiviteit van integratie-initiatieven. Het is allemaal goed bedoeld, maar het rendement is niet aangetoond. Het meest succesvol zijn volgens het SCP nog de projecten waarbij kansrijkere bewoners zich in achterstandswijken vestigen. Een recente enquête laat zien wat de voorwaarden daarvoor zijn…

De opvatting dat achterstandswijken kunnen opfleuren door nieuwe bewoners uit een iets welgestelder milieu heeft ook in Groningen veel navolgers en heeft geleid tot succesvolle projecten van herstructurering. Slopen en nieuwbouwen, samenvoegen, renoveren, allemaal met het doel om koopkrachtig publiek te verleiden om zich te vestigen in kansrijke wijken. Van alle reïntegratie-initiatieven is dit nog het meest succesvol, volgens het SCP.

De enquête die ik hierboven noemde, is uitgevoerd door USP Marketing Consultancy onder 1100 mensen. En ze is interessant, omdat ze in haar conclusies net een stap verder gaat dan het SCP. Het SCP concludeert namelijk dat herstructurering een belangrijk hulpmiddel kan zijn om achterstandwijken een impuls te geven. De enquête van USP borduurt hierop voort en geeft aan onder welke voorwaarden kansrijke bewoners geneigd zijn om naar een achterstandswijk te verhuizen.

En de uitkomst is helemaal niet zo ingewikkeld: mensen willen een tuin, goede bereikbaarheid en een eigen parkeerplaats. Opvallend dat niet wordt gerept over een royale woning, wijkvoorzieningen of een korte afstand naar de binnenstad. Nee, je moet redelijk snel bij je huis kunnen komen, op eigen terrein kunnen parkeren en in eigen tuin kunnen recreëren. “Huisje, boompje, beestje” zullen sommigen hierover smalend zeggen, maar blijkbaar wel het recept om een achterstandswijk nieuwe impulsen te geven!

Wat betekent dit voor Groningen? Dat we ons niet moeten blindstaren op de herstructurering van woningen alleen. Natuurlijk, goede huisvesting is een pré, maar zonder tuin, een eigen parkeerplaats of een goede bereikbaarheid lopen we kansrijke bewoners mis.

Het is dus niet alleen woonwethouder De Vries (PvdA) die hier aan de kar moet trekken, maar ook wethouder Dekker (GL) moet aan de bak als het gaat om bereikbaarheid. Pas dan is er echt sprake van kansrijke wijken en een kansrijk integratiebeleid.

 

 

 

 

Bericht onder: Zonder categorie

2 reacties Voeg eigen reactie toe

  • 1. mytylschool de regenboog  |  14 september 2007 om 14:01

    Wij kunnen via internet geen uitzendingen van schooltv bekijken. Vorig schooljaar was dit geen enkel probleem, ligt dit aan de website? Hebben jullie meerdere klachten ontvangen? We wachten op een reactie vriendelijke groet winnie Bulters

  • 2. Jan Seton  |  15 september 2007 om 20:47

    @ mytylschool: interessante reactie, ik neem wel even telefonisch contact op.

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

februari 2021
M D W D V Z Z
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Meest recente berichten