Gerommel in de PvdA

13 juli 2007

Het reces is aangebroken, maar niet voor de PvdA-fractie. Na een eerste uitspatting van een museumdirecteur uit Rotterdam krijgen ze er nu, over de helft van de Stadspagina, van langs van niet de minste partijprominenten. Met foto in beeld gebracht, het Natuurmuseum als achtergrond en ‘opstand’ in de kop. Het is komkommertijd, maar toch. Wat gebeurt er allemaal?

Voorlopig geen vakantie voor de grootste fractie in de raad, want gerommel in de partij. Men wil uitleg over het besluit tot sluiting van het Natuurmuseum, en daarbij worden en passant ook het Blauwe Dorp en het RO/EZ-onderzoek meegenomen. Er is te weinig uitleg, men moet teveel uit de krant lezen. Maar ook inhoudelijk houdt het draagvlak voor de standpunten rond het Blauwe Dorp en het Natuurmuseum niet over.

Op eieren lopen dus, en dat valt niet altijd mee. De afdelingsvoorzitter wordt geconfronteerd met een pittige brief gericht áán het bestuur, maar óver de raadsfractie. Voorzitter verwijst door, fractie houdt af. Woordvoerster Karin Hazewinkel ziet het niet als haar taak brieven te beantwoorden die niet aan haar zijn gericht, ook al gaan ze over besluitvorming in en door de fractie.

Een enigszins formele reactie, maar misschien niet onverstandig. Zeker als je in het nauw zit, kan zo’n houding uitkomst of in ieder geval uitstel bieden. Maar over dat uitstel heb ik me wel verbaasd. De briefschrijvers stellen volgens het krantenbericht voor om kort na de herfstvakantie een extra ledenvergadering te beleggen.

Kort ná de herfsvakantie? De herfstvakantie loopt van 13 tot 21 oktober, dus die ALV zou op z’n vroegst eind oktober plaats kunnen vinden. En al die tijd de nu ontstane heibel laten voortduren? Ik betwijfel of de gemoederen zullen bedaren door het enkel vastleggen van een datum.

Het Blauwe Dorp is al gered, en voor het Natuurmuseum kan de redding nog op tijd zijn, want vóór 1 januari, maar het RO/EZ-onderzoek start al in september; gaan de PvdA-leden zich er dan nog eind oktober over uitspreken? Ik ben misschien wel de laatste die de PvdA zou moeten adviseren of van wie ze advies zouden aanvaarden, maar ik zou dit soort dingen niet laten voortduren. Hier geldt wat we ook altijd tegen het college zeggen: brieven niet te lang laten liggen!

 

 

 

Bericht onder: Zonder categorie

3 reacties Voeg eigen reactie toe

 • 1. Kees Huizenga  |  24 juli 2007 om 11:49

  Laten we hopen dat de “brief op poten” van de “prominenten” van de afdeling Groningen van de PvdA, met dank aan Dick Leutscher en Trinette Janssen, zijn gezaghebbend effect mag hebben. Direct na de zomervakantie. Laat tevens de achterban van de Milieufederatie Groningen zich roeren!

  Indien een museum te weinig bezoekers trekt, dient een onderzoek ingesteld te worden waarom dit zo is. Ligt het aan de directeur of de directie? Aan de uitstalling? Hoe staat het met het PR-beleid? Is er sprake van communicatiebeleid? Kan goed geparkeerd worden (ook m.b.t. fietsen)? Moet themagericht gewerkt worden met wisselende collecties? Worden de ouders van de leerlingen benaderd? In relatie met de natuurtuinen en de milieueducatie. Voordat een museum gesloten wordt, moet duidelijk zijn dat doorgaan geen zin heeft. Eerst een evaluatieonderzoek. Pas dan verreikende conclusies. Nadat een museum gesloten wordt, is heroprichting vaak niet meer mogelijk.

  Kan wellicht overwogen worden het Natuurmuseum op termijn te laten verhuizen naar het Groninger Forum? Dan kan de historische collectie van het Groninger Museum weer terug naar haar oude vertrouwde stek. Er is dan sprake van een win-win-effect. Toch?

 • 2. Jan Seton  |  25 juli 2007 om 11:06

  Kees, laten we eerst maar eens kijken wat er binnen de PvdA gebeurt. Ik houd het voor mogelijk dat er binnen de partij voldoende in beweging komt om de fractie onder druk te zetten. Eerst een onderzoek en daarna pas besluiten over evt. sluiting was en is trouwens de CDA-lijn.

 • 3. Kees Huizenga  |  08 september 2007 om 14:37

  Mijn suggestie in mijn reactie van 24 juli 2007, laatste alinea, krijgt steun van hoofdredacteur Hans Berens in de Groninger Gezinsbode (GG) van 5 september 2007. Ik citeer het commentaar in deze GG op pagina 3:

  “Een oplossing die voor de hand ligt, is inpassing van die collectie in het Forum-concept. Het Forum is immers bedoeld als kennis- en debatcentrum, en het Natuurmuseum heeft een schat aan kennis in huis.
  Van het Forum mag worden verwacht dat het aandacht besteedt aan hedendaagse thema’s als milieu en duurzaamheid. De collectie van het Natuurmuseum kan een bijdrage leveren aan het Forum-aanbod, maar alleen als deze op een slimme manierwordt ingepast in een nieuw geheel.” Einde citaat GG.

  Hierbij moet wel in ogenschouw worden genomen dat het Natuurmuseum primair geen educatieve instelling is. Een museum is geen school!
  Anderzijds kan het Natuurmuseum met de actuele thema’s Natuur, Milieu, Ecologie, Duurzaamheid, Klimaatverandering en Energiebesparing aan de slag gaan. Samen met de Milieufederatie Groningen, de aangesloten organisaties van de MF Groningen, de Openbare Bibliotheek, de RUG, de stichting Het Groninger Landschap, het RHC De Groninger Archieven, etc. Dit kan leiden tot een synergie-effect (1 + 1 = 3-effect).

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

juni 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Meest recente berichten