De oude SP

14 juni 2007

Sinds de Socialistische Partij ruim een jaar geleden, gesteund door†2 extra raadszetels, het college binnenstapte, is het†onwezenlijk stil in het stadhuis. Qua volume, omdat Rosita van Gijlswijk,†intussen kamerlid geworden, altijd veel decibels met zich meebracht, maar ook omdat zij tenminste iets zei. Nooit gedacht dat ik daarnaar terug zou verlangen.

Een tijd lang heb ik gedacht†dat het echt gedaan†was met de†activistische boodschap van de SP, maar ik heb nu gemerkt dat zij†met Agnes Schlebusch in†ieder geval nog iemand in huis hebben die het vertrouwde SP-geluid vertolkt. Zij slaagt erin om, als het gaat over uitkeringen of over financiŽn of over een combinatie van die twee, telkens weer herkenbare SP-punten naar voren te brengen. En ze doet dat in een heldere taal, die ook voor niet-ingewijden valt te begrijpen. Dit levert haar als kersvers raadslid veel waardering op.

Maar verder is†het momenteel schraalhans keukenmeester bij de SP in de raad. Veel bestuurlijk correcte teksten, veel steun voor het college, weinig ‘aksie’. Zo’n bijdrage als bijvoorbeeld bij de kwestie Europapark was onder Rosita en Peter (Verschuren, nu wethouder) onvoorstelbaar geweest. Ik vraag me af hoe lang de eigen achterban dit nog duldt in ruil voor deelname aan een door de PvdA gedomineerd college.

Laat ik eerlijk zijn: natuurlijk herken ik als voormalige coalitiepartij wel iets van deze opstelling, maar a) is bij de SP het contrast met de vorige periode wel erg groot en b) laat de altijd ijverige GroenLinks-fractie zien dat er best iets valt te maken van een positie als coalitiepartij.

Is de SP zijn streken dan helemaal kwijt? Nee: nadat het rapport over het Blauwe Dorp bekend werd heeft de SP daar direct folders verspreid waarin zij de credits volledig naar zich toe trekt, terwijl iedereen weet dat SP en CDA hier al die tijd broederlijk samen ten strijde zijn getrokken en ook Linda Voortman (GL) credits verdient. Geen woord hierover natuurlijk.†Dit soort ‘aksie’ mag van mij achterwege blijven.

Bericht onder: Zonder categorie

3 reacties Voeg eigen reactie toe

 • 1. Ulfert Molenhuis  |  14 juni 2007 om 21:44

  Het is me toch wat in de gemeentepolitiek!
  Het debat over de miljoenenoverschrijdingen en het niet tijdig melden daarvan is nog maar net acher de rug en loopt met een gele kaart af en nu gaat de SP met de eer aan de haal over de redding van het rode dorp in de Oosterparkwijk. Ik herinner me nog het debat over de verhuizing van FC Lewenborg. Ondanks begrip van de SP bij de clubs, stemden ze toch tegen een deugdelijk voorstel van de oppositie. Van Gijlswijk woonde toen haar laatste raadsvergadering bij, maar hield zich (wijselijk) stil. De sportwethouder trok uiteindelijk zelf aan de noodrem. Anderzijds doet vooral de SP (wethouder) veel aan verbeteringen aan de onderkant van de samenleving in deze stad.
  Maar wat is er over van het zo geroemde duale stelsel?
  Een ronde tafel zoals in Haren schijnt ook al niet te helpen. Wat dan eigenlijk wel? Handelen naar eer en geweten en wat minder politiek bedrijven misschien?

 • 2. Rosita van Gijlswijk  |  16 juni 2007 om 15:21

  @Ulfert: leuk dat je mij in je reactie noemt, maar ehhhh…..ik ben tijdens mijn laatste raadsvergadering na het afscheid direct naar Den Haag gegaan om te stemmen!

 • 3. Ulfert Molenhuis  |  16 juni 2007 om 20:37

  Hallo Rosita,

  In Haagse kringen het noorden gelukkig nog op de voet volgend. Dat is een goed teken! Ik weet nog dat je diezelfde aond naar den Haag bent afgereisd, maar wij spraken elkaar buiten (sigaretje roken) toen de bijeenkomst nog niet was afgelopen. Toen heb ik de SP-fractie in jouw persoon aangesproken over de motie van alle oppostiepartijen. Op dat punt gaf de SP toen niet thuis en steunde met een uiterst slap verhaal het college. Ik toonde mij ontstemd. De tijd heelt soms, want de sportwethouder heeft, hoewel veel later, van haar voornemen FC Lewenborg te verhuizen naar Kardinge, afgezien. Zo was het en niet anders! Voortschrijdend inzicht zullen we maar zeggen. Jan verlangt naar jou terug, maar ik denk dat jij je verdere weg in den Haag wel zult weten te vinden en onze Martinistad in het vizier blijft houden.

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

januari 2022
M D W D V Z Z
« Jun    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Meest recente berichten