Met een knal eruit

26 april 2007

Gisteren in de raad kondigde Geert Spieker (Stadspartij) een time out aan. Hij zei te zeer te worden tegengewerkt om als raadslid te kunnen functioneren. Om meerdere redenen een trieste dag voor Geert, voor de Stadspartij en ook voor de raad als geheel.

Het smeulde al een tijdje, maar gisteren kwam het dan met een knal aan de oppervlakte: Geert legt tijdelijk of voorgoed het bijltje erbij neer. Tegengewerkt, uitgeblust, afgeserveerd. Het politieke gedoe begon ook thuis zijn tol te eisen en dan moet je stoppen, ook al ben je 100 keer raadslid.

Hoe heeft het zo ver kunnen komen? De afwijzende reactie van het college op het door de ondernemers gedragen plan voor het Poeleplein was de druppel, maar de emmer was voor Geert al langer vol. In één adem noemde hij het Blauwe Dorp, Bruilweering en zijn plannen voor toepassing van een nieuw soort beton als voorbeelden waarin hij sterke tegenwerking ondervond van ‘de dienst’. Er wordt ook wel gesuggereerd dat de tegenwerking begon toen Spieker fouten bij de verbouw van het Stadhuis aan de kaak stelde, en dat het daarna niet meer is goedgekomen, ondanks inmenging van burgemeester Wallage.

Diezelfde Wallage sprak gisteren in reactie op de explosieve derde termijn van Geert dat deze te negatief was over de zaken die hij klaar had gekregen in de raad. En op zich had Wallage gelijk, hij heeft ook wel zaken voor elkaar gekregen, maar hij vergat erbij te noemen dat dat wel allemaal voorbeelden waren uit de vorige collegeperiode. Onder het linkse college heeft Geert zich stukgelopen op het gesloten bastion.

Waarom vind ik dit allemaal zo erg? Alleen al omdat niemand zo´n behandeling verdient, zeker zo´n oprecht en gedreven raadslid als Geert Spieker niet. OK, hij slaat wel eens een te harde toon aan, maar hij speelt nooit vals. En je kunt je afvragen of zijn tijdelijk vertrek een handige zet is voor hemzelf en de Stadspartij, maar het past wel bij hem.

Ik vind het ook treurig voor de raad als geheel. We hebben zo´n figuur nodig die het recht voor z´n raap zegt en kiezersgroepen aan zich weet te binden die anders helemaal niet gaan stemmen en dan dus ook geen stem in de raad hebben. Als Geert na de zomer zou vertrekken, zijn we deze groep ook kwijt.

Ik zie Geert dus na de zomer graag terugkomen, ik ben hem liever rijk dan kwijt. Het is een opgave voor ons als lokale democratie, college én raad, een klimaat te kweken waarin ook geluiden als die van Spieker en z´n Stadspartij een eerlijke kans krijgen.

 

 

Bericht onder: Zonder categorie

1 reactie Voeg eigen reactie toe

  • 1. Ulfert Molenhuis  |  28 april 2007 om 21:33

    Geert Spieker heeft als raadslid heel veel tot stand weten te brengen. Hij deed dit vaak met de eigen “spiekermethode”. Hij durfde ook de spijker op de kop te slaan. Ik ken hem vooral van de sportsector. Je kon hem altijd bellen en hij was bereid te luisteren en voor de sport in actie te komen. Het eerste debat met de sportclubs en de gemeenteraad in 2004 was zijn initiatief en het heeft positieve gevolgen gehad. Veel heeft hij gedaan voor de breedtesport in de stad en het is dan ook te hopen dat hij na een time-out weer terugkeert in de gemeenteraad. Als er dan ook wat meer naar hem wordt geluisterd, kunnen andere raadsleden misschien nog veel van hem opsteken en krijgt hij er weer zin in.

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

maart 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Meest recente berichten