Uit de goot in de ijskast

28 maart 2007

Vroeger stond de stad Groningen bekend om haar vooruitstrevende daklozenbeleid. Wethouder Renť Paas (CDA) zette in 2004 met “Uit de goot” een ambitieus plan op om er in een paar jaar voor te zorgen dat geen enkele dakloze meer op straat hoeft te bivakkeren. En in de eerste jaren was er ook resultaat. Maar in de krant van afgelopen zaterdag luidde Gerhard ter Beek van de Open Hof de noodklok: er gebeurt niets meer! “Het programma Uit de goot wordt de komende jaren gecontinueerd. We willen aan kwetsbare groepen als (voormalig) daklozen, verslaafden en psychiatrisch patiŽnten nieuwe perspectieven bieden. Dit doen we door te zorgen voor woonruimte, sociale activering of het toeleiden naar werk”. (citaat collegprogramma 2006-2010)

Dit was (en is?) de ambitie van het college van PvdA, SP en GL. Uit de goot gaat door. En dat is ook logisch als je bedenkt dat twee deelnemers aan dit en het vorige college, PvdA en GL, het CDA altijd hebben gesteund in de ambitieuze plannen om serieus werk te maken van dit beleidsterrein.

Maar hoe kan het dan zo mis zijn gegaan? In de krant erkent de gemeente dat er vertraging is opgelopen en dat er eind vorig jaar nieuwe medewerkers zijn aangenomen. Ter Beek wijst erop dat het aantal ambtenaren is teruggedraaid van 4 naar 1. Logisch dat er dan weinig van de grond komt.

Ik vind het een zwaktebod van het college om te verwijzen naar te weinig ambtenaren. Want de ervaring leert dat als een project ‘hot’ is, er altijd genoeg ambtelijke ondersteuning geregeld wordt. Het college is er zelf verantwoordelijk voor dat dit project in de ijskast†en de daklozen in de kou zijn gezet.

Tekenend is dat de gemeente†de krant laat melden dat het project geen einddatum meer heeft.†Hmm, komt niet vaak voor, een project zonder†einddatum.†Zonder deadline is de druk eraf, wordt†het†snel een project zonder geld en daarna een project zonder resultaat. Einde verhaal.

Is dit wat het college “sterk, sociaal en duurzaam” noemt? Inderdaad, dit project is zonder sterke trekker en zonder rugdekking in het college gedoemd een stille dood te sterven. Een doorstart is het minste wat wethouder Visscher (SP)†moet regelen. Want het kan toch niet waar zijn dat we ons dit laten gebeuren?!

Bericht onder: Zonder categorie

3 reacties Voeg eigen reactie toe

  • 1. Ulfert Molenhuis  |  28 maart 2007 om 21:00

    Mensen die niet meer voor zich zelf op kunnen komen, moeten nattuurlijk geholpen worden om hun situatie leefbaar en beheersbaar te maken. Zij hebben ook recht op een menswaardig bestaan met waar mogeljk toekomstperspectief. Ik kan me niet voorstellen dat dit College dit laat slippen. Heel goed Jan dat je druk op de ketel zet om de doelstelling van dit project ook daadwerkelijk te halen en te continueren. Deze mensen moeten op het stadsbestuur kunnen (blijven) rekenen.

  • 2. Annie  |  28 maart 2007 om 22:58

    Jan, dat van die einddatum viel mij ook op. Geen goed teken, inderdaad. Ik heb wel de indruk dat wethouder Visscher van plan is die doorstart te maken, maar we gaan het in de gaten houden. Uit de Goot is een mooi en belangrijk project voor mensen die ons hard nodig hebben.

  • 3. Jan Seton  |  29 maart 2007 om 19:53

    Annie, Ulfert, we zijn het eens over twee dingen: het belang van Uit de Goot en de taak die hier ligt voor het gemeentebestuur. Reden te over om er werk van te maken!

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

december 2021
M D W D V Z Z
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Meest recente berichten