Hoofdprijs of niet?

24 maart 2007

De kersverse minister van wonen, wijken en integratie, Ella Vogelaar (PvdA) heeft in grote steden wijken aangewezen waar extra Rijksgeld naartoe gaat. Niet omdat het daar nu bijzonder goed gaat, maar omdat die wijken relatief veel sociaal-economische problemen hebben. Nu wordt hier verschillend op gereageerd. Sommige steden zijn teleurgesteld omdat ze geen probleemwijken blijken te hebben, terwijl bewoners van de Korrewegwijk en De Hoogte juist van dit stempel af willen. Wie heeft er gelijk?

Om te beginnen wil niemand graag in een erkende probleemwijk wonen. Als jouw wijk zo wordt genoemd, is er blijkbaar iets grondig mis en daar loop je liever niet mee te koop. Daar komt bij dat het binnen zo’n ‘probleemwijk’ ook echt niet overal drama is. Ondanks sociaal-economische beperkingen kan een buurt heel hecht en kan het er prima wonen zijn.

Het stempel van ‘probleemwijk’ voor de hele wijk doet geen recht aan deze nuances. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat veel bewoners van de Korrewegwijk en De Hoogte niet zitten te wachten op zo’n titel.

En de gemeente? Die zit er dubbel in. Voor een stad als Groningen is het geen reclame dat twee van onze wijken sociaal-economisch gezien kwetsbaar zijn en zonder verder ingrijpen kwetsbaar zullen blijven. Om er bovenop te komen is extra geld noodzakelijk en ook meer dan de gemeente alleen kan opbrengen.

Maar wat moet dan onze reactie zijn? Schaamte omdat we het bij twee wijken op eigen kracht niet redden of tevredenheid over het extra geld uit Den Haag? Ik denk dat het ons het meest oplevert als we het geld zien als aanmoediging voor verdere verbetering van de sociaal-economisch meest kwetsbare wijken van onze stad, voor én met de bewoners.

Waar wijkvernieuwing en hier en daar een nieuw huis geen zoden aan de dijk zetten voor stelselmatige verbetering, neem ik graag iedere financiële hulp aan. Dan is het verder de taak van de gemeente om deze hulp zo in te zetten, dat de bewoners dit niet zien als diskwalificatie van hun leefomgeving.

Dat is niet gemakkelijk, ook een stuk moeilijker dan stenen stapelen, maar de enige manier om samen met de bewoners te werken aan de verbetering van hun leefomstandigheden en leefomgeving. Dát is de echte hoofdprijs.

 

Bericht onder: Zonder categorie

2 reacties Voeg eigen reactie toe

  • 1. Peter van dijk  |  26 maart 2007 om 15:57

    ga met de bewoners praten en geef het geld uit aan de dingen die zij willen. Dan heeft het zijn van probleemwijk voor de bewoners echt een positief effect.
    Wel oppassen dat het niet te mooi wordt, want dan maken andere wijken zich misschien ook tot probleemwijk.

  • 2. Jan Seton  |  28 maart 2007 om 09:31

    Peter, daar raak je wel een punt. Als je de ene wijk opknapt, moet je andere wijken niet vergeten. Ik ga mee met jouw opmerking dat het geld het best in overleg met de wijkbewoners kan worden besteed, zij weten het best wat nodig is!

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

december 2021
M D W D V Z Z
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Meest recente berichten