DaFinci

23 april 2011

De naam ‘DaFinci’ is uiteraard gebaseerd op Leonardo Da Vinci, eminent wetenschapper en schilder van onder andere de Mona Lisa en het Laatste Avondmaal. Maar je hoeft echt geen raketgeleerde te zijn om te begrijpen dat de DaFinci-affaire dit college nu heel slecht uitkomt.

Voorjaar 2009. Het CDA-campagneteam breekt zich het hoofd over het thema voor de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2010. Voor Forum en tram zijn principebesluiten genomen, dus door zal het niet (meer) over gaan. Nee, laten we de recessie nemen in combinatie met de financiële risico’s van de grote projecten.

Op korte termijn – de termijn tot aan de verkiezingen – was deze keuze helemaal fout. Het ging gewoon wél over Forum en tram, en voor zover het daar niet over ging, stemde de kiezer op basis van wat er in Den Haag speelde. Een originele bananencampagne om de financiële risico’s te verbeelden mocht niet baten, de Stadspartij was spekkoper en het CDA zakte nog verder terug.

Voorjaar 2011. De economische recessie laat zich nu echt voelen. Na een vorig jaar nog redelijk verlopen debat over de begroting 2011 komt nu het eerste zware dossier op tafel, de bezuinigingen op de maatschappelijke banen. Want hoe hard je Den Haag ook de schuld wilt geven, hier in de Stad zullen nare beslissingen moeten worden genomen.

Direct daarop volgt slecht nieuws over Meerstad, terwijl het Forum nog niet rond is en de Regiotram onzeker, en de moeilijkste Voorjaarsnota in jaren eraan zit te komen. Het DvhN spreekt over een ongekend aantal hoofdpijndossiers: “de Finimal is niet aan te slepen.”

Net op dát moment komt het debat over de miljoenenoverschrijdingen van boekhoudkundig systeem DaFinci. Dat kan er dus ook nog wel bij. De raad is van  links tot rechts verbolgen en vindt het verweer van wethouder Dekker in de raadscommissie F&V onvoldoende. Van een wethouder die altijd zegt er bovenop te zitten horen dat “er te laat is opgeschaald”, gaat er bij de meesten niet in.

Gezien de enorme kostenoverschrijding (verdubbeling), het verweer van de wethouder, en de risico’s voor andere (grote) projecten, komen CDA en VVD nu met het voorstel om te grijpen naar het éénnazwaarste middel, het raadsonderzoek. De raad geeft daarmee aan niet te kunnen leven met een project dat niet in control is en waarvan de accountant niet kan vaststellen hoe groot de schade nu eigenlijk is. En de raad geeft uiting aan zijn zorgen over de beheersing van grotere projecten, die de Stad momenteel zo vreselijk kwetsbaar maken.

Toen wij begin 2009 een solide financieel beheer van het stedelijk geld als campagnethema voor de verkiezingen kozen, zaten we er goed naast. Anderhalf jaar later blijkt het hét onderwerp in de raad te zijn, en het einde is nog niet in zicht. Het college heeft de creativiteit van denkers als Da Vinci nodig om hier goed uit te komen!

Bericht onder: Zonder categorie

1 reactie Voeg eigen reactie toe

  • 1. Ulfert Molenhuis  |  26 april 2011 om 15:28

    Wel dapper om toe te geven Jan dat er crusiale fouten in de campagne zijn gemaakt. Er werd wel gewaarschuwd toen het nog kon, maar de CDA-fractie vond het genoeg met de stelling de tram: ja, tenzij en het Forum ook: ja, tenzij. Nu was er eindelijk weer eens iets te kiezen in de stad en de kierzers waren de laatste week voor de verkiezingen ook overduidelijjk: voor of tegen en geen mitsen en maren. Een helder tegen en alternatieven bieden dat wilde het CDA toen niet en werd geschaard onder de noemer populistisch gedrag. Meerstad durfde de fractie ook niet aan omdat het geen verkiezingsitem zou zijn. MIsschien wel teveel rekening gehouden met het mogelijke pluch. Het kostte het CDA opnieuw veel stemmen en ook nog een raadszetel en daarmee ook Joop Vogel. B&W komt in zwaar weer terecht nu de centrale overheid veel minder geld beschikbaar stelt, Meerstad dat al veel langer een groot debacle is, de tram en het Forum zullen veel duurder uitpakken. Er moet wellicht extra geld bij de zuidelijke ringweg. Ondertussen wordt steeds zichtbaarder wie de prijs moet gaan betalen voor de financiele crisis. Je hoeft geen rekenwonder te zijn om vast te stellen dat dit alles onbetaalbaar is geworden en dat is immers ook al veel langer bekend. De gemeenteraad heeft weinig geleerd van de Blauwe Stad en laat zich achter gesloten deuren informeren over bijvoorbeeld Meerstad en nu er gelekt is, is Leiden in last. De PvdA ziet de bui hangen en gaat nu met haar leden in overleg. Er zullen nu toch keuzes gemaakt moeten worden, die overigens ook heel veel geld zullen gaan kosten omdat al heel veel riscico’s zijn genomen. Het is voordehandliggend dat niet noodzakelijke projecten als Forum en tram gaan sneuvelen. Het is misschien wijs dat ook de raadsleden alvast een voorraadje Finimal gaan aanleggen om barstende koppijn te voorkomen.Of zijn ze al wat langer aan de slaappillen?

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

mei 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Meest recente berichten