Rust

30 januari 2007

Formateur Wijffels (CDA) heeft er een randvoorwaarde van gemaakt: rust. Geen pers, weg uit de Haagse hectiek, gewoon onder elkaar een coalitie voor de komende 8 jaar in elkaar timmeren. In alle rust tasten CDA, PvdA en CU elkaars mogelijkheden af. In de pers merk je frustratie, want geen nieuws, maar ook wel begrip voor de wens om na bijna vijf roerige jaren tot een stabiel kabinet te komen. Haagse rust voorlopig en het gekke is dat we in het stadhuis ook rust tegenkomen, maar dan van een ander soort.

Want hét gebeurt niet in het stadhuis momenteel, maar een steenworp verderop, in de Martinikerk. Hele volksstammen komen kijken naar de maquettes voor het nieuwe Forum. Ook de zondagse kerkgangers kijken voor en na de dienst met belangstelling naar de werkstukken van de zeven ontwerpers. Het overzicht van de maquettes is zó populair, dat besloten is om de tentoonstelling te verlengen tot na de stemperiode, dan in de hal van de dienst RO/EZ aan het Zuiderdiep. Ik verwacht overigens dat het daar minder storm zal lopen. Het betoverende van bezichtiging in de Martinikerk is toch dat je je op nog geen honderd meter van de locatie van het nieuwe Forum bevindt. De Martinikerk is ‘hot’.

Een paar meter verderop is het stadhuis intussen in diepe rust gedompeld. Raadsagenda’s zijn kort, raadsvergaderingen dus ook, bij de krant is het wachten op een uitglijder van een wethouder of raadslid om weer iets te schrijven te hebben. Bij de discussie over de tram wou het al niet echt spetteren, en ik verwacht woensdag in de raad geen definitief besluit over het Blauwe Dorp, maar een besluit tot extra onderzoek (trouwens mee eens, biedt uitzicht op behoud).

Rustig dus, het lijkt wel of iedereen z’n kruit droog houdt. Waarvoor? Wie weet heeft de formatie ermee te maken, of de komende Statenverkiezingen, of allebei. Het kan heel goed zijn dat PvdA en CDA, die elkaar in de verkiezingscampagne voor de Kamer verketterd hebben, nu gezamenlijk met de CU de agenda voor de toekomst gaan bepalen.

Tot nu toe is de PvdA-fractie in de Stad (toch goed voor bijna een derde van de raadszetels) te druk doende geweest met interne personele wisselingen om richting te geven aan de stedelijke discussies. Een beetje bestuurlijke luwte komt hun dus wel goed uit. En voor de wethouders ligt er voldoende materiaal van het vorige college (Forum, tram, Meerstad) om de rest van de periode vol te maken. Is dit dan een soort tussencollege? Een club goedwillende bestuurders met linkse sympathieën die uitwerken wat anderen bedacht hebben? Een wat ambtelijke invulling van de stadse politiek? Ik hoop het niet en de krant hoopt het ook niet. Laten we vooral niet vergeten hoe Groningen is geworden wat het nu is. Rust roest!

Bericht onder: Zonder categorie

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

mei 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Meest recente berichten