Dieper graven

20 mei 2010

Dat de oplevering van de Damsterdiepgarage vertraging zou oplopen, was geen verrassing meer. En dat het dus meer zou gaan kosten ook niet. Maar hoe hoog de schade was, bleef lang onbekend. Intussen weten we dat het 2,77 miljoen is. Maar wanneer wist het college dat?

De Damsterdiepgarage is een middelgroot project voor de gemeente Groningen. Niet zo groot als Meerstad, de tram en het Forum, maar er zijn wel verbanden met dat laatste project. Vanwege de geplande verhuizing van het hoofdkantoor van Nijestee van de Grote Markt O.Z. naar het Damsterdiep heeft vertraging bij de garage consequenties voor het Forum.

Naar al eerder werd gevreesd, maar nu ook daadwerkelijk blijkt, valt de Damsterdiepgarage fors duurder uit. Reden voor sommige oppositiepartijen om er vol in te gaan door te zeggen dat de wethouder de raad bewust pas na de verkiezingen had geïnformeerd, terwijl die informatie al voor de verkiezingen beschikbaar was.

In de raadscommissie van afgelopen week kregen vooral de Stadspartij en in mindere mate de VVD daarvoor op hun falie van Dekker, want ze kwamen met niks en met zulke loze teksten creëer je een sfeer van wantrouwen. Vooral het stilzwijgen van de Stadspartij viel op; het ervasren raadslid Prummel kan dat toch nauwelijks goedpraten door te stellen dat hij geen spreektijd meer had…

Toch was er tijd om dieper te graven: het college is verplicht de raad direct te informeren over overschrijdingen, zoals ook uit het debat rond de Europaparkkwestie naar voren is gekomen.

En dan maakt het niets uit of er verkiezingen zijn of niet, die plicht heeft het college altijd. En dan maakt het ook niet uit of de raad al dan niet iets met die informatie had gekund. Want dat is iets wat daarna wordt beoordeeld en dan ook nog eens door de raad, en niet door het college!

Zeker nu de bouw van de Damsterdiepgarage al onder het politieke vergrootglas lag na o.m. een interpellatie door het CDA en regelmatige berichtgeving in de pers, heb je geen overdreven gevoelige politieke antennen nodig om in te schatten dat elke concretisering van de gedane melding dat er sprake was van ‘een’ overschrijding, op de warme belangstelling van de raad kon rekenen!

De enige relevante vraag is dus: wanneer wist het college van het bedrag van € 2,7 miljoen? Dit direct melden is voldoen aan de actieve informatieplicht, dit een tijdje onder de pet houden een fout die het college sinds Europapark niet meer mag maken.

De vraag is gesteld en het antwoord toegezegd: wordt vervolgd!

Bericht onder: Zonder categorie

6 reacties Voeg eigen reactie toe

  • 1. Robert Prummel  |  21 mei 2010 om 00:30

    Beste Jan, wanneer de spreektijd op is dan moet je verder zwijgen. Een fel debat eerder op de avond had de tijd opgebruikt. En bovendien dit: Jij was er toch ook nog? En dan was Jan Evenhuis, er, zo was voor de verdere oppositie nog genoeg te doen in die raadscommissievergadering.

    Ik kreeg van de voorzitter geen seconde meer tijd dan aangegeven en dat was dus dat, de voorzitter is nu eenmaaL de baas, zeker wanneer die voorzitter Anna Riemersma heet, ik weet uit ervaring dat er met haar niet te spotten valt!

    Je noemt het tijdstip terecht relevant, maar er is meer relevant in deze kwestie rond de politieke verantwoordelijkheid van Karin Dekker! Wordt vervolg, dat is zeker.

    Met collegiale groet,

    Robert Prummel

  • 2. Week 1: Verbazing… &hellip  |  22 mei 2010 om 10:40

    [...] affaire Damsterdiep (ook Jan Seton schrijft erover) is een nare zaak. We worden geconfronteerd met een forse overschrijding die [...]

  • 3. Karin Dekker slaat de pla&hellip  |  22 mei 2010 om 19:57

    [...] lokale Jan Peter Balkenende was erg benieuwd wanneer de wethouder op de hoogte was van het bedrag, het college gaat dit [...]

  • 4. frank menger  |  30 mei 2010 om 12:36

    Komt ook op de vraag hoe organiseer je een vrijvlekkeloos project als die parkeergarage. Elke dag stilstand kost bakken met geld…zie gedonder tussen stad en Strukton/Reef.
    Had de bouwer of de stad wel voldoende fundamenteel onderzoek gedaan naar de bodemgesteldheid? Dit soort dingen tellen ook mee in het bouwproces.

  • 5. Raadsvergadering: Dekker &hellip  |  31 maart 2011 om 10:12

    [...] over de manier en het tijdstip waarop de raad hierover is geïnformeerd. Het riekt naar een nieuwe Damsterdiepaffaire. De vertraging is opgelopen doordat de gemeentelijke organisatie niet klaar was. Het had niets met [...]

  • 6. christian louboutin outlet  |  14 mei 2014 om 01:54

    Seton in de bocht¡­ ? Dieper graven
    christian louboutin outlet http://www.artysmartyshop.com/uk/louboutin.php?p=christian-louboutin-outlet

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

april 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Meest recente berichten