Wrevel

13 december 2006

De afgelopen week hing er een bepaald gevoel in de lucht. Het duurde een tijdje tot ik er het juiste woord bij vond, maar het woord is ‘wrevel’. Geen ruzie, geen conflict, maar onderhuidse ontevredenheid die bij gelegenheid naar boven komt.

Het begon vorige week al met de discussie over de welstand in Ruimte & Wonen. Duidelijk was dat welstandsgoeroe Jurjen van der Meer niet op één lijn zat met PvdA’ers als wethouder Frank de Vries en raadslid Ad Prins. Tussen Prins en Van der Meer ontstond er wrevel over de aanspreekvorm ‘u’ of ‘jullie’ in de richting van raadscommissie. Ad had natuurlijk compleet gelijk met zijn pleidooi voor de juiste omgangsvormen, maar duidelijk werd dat er weinig chemie zat tussen deze twee, terwijl ze toch allebei erg veel met welstand hebben.

Tussen De Vries en Van der Meer ging het mis bij de winkel bij de Der A-kerk. Van der Meer maakte van de gelegenheid gebruik een pleidooi te houden voor het welstandsadvies, waarna De Vries (ze zaten naast elkaar) omstandig het collegestandpunt ging verdedigen. Niet vaak vertoond!

Vervolgens ging la Dekker over de schreef toen ze de Kerstboom bij het Stadhuis zag. Haar uitspraak viel niet goed bij Peter Verschuren, die met enig vertoon de toen nog provisorisch aangelegde verlichting had aangestoken. En ook bij de scholieren van AOC Terra maakte Dekker zich natuurlijk niet populair. Verschuren heeft intussen zijn excuses aangeboden, en Karin Dekker heeft toegezegd naar de school te gaan.

En verkeerswethouder Dekker had het al aan de stok met de ondernemers, omdat zij zich op de fiets waagt in het voetgangersgebied rond de Herestraat. Ook een enkel GroenLinks-raadslid volgt dit voorbeeld, zo heeft collega-raadslid Bernard Koops geconstateerd. Enig dualisme zou hier op z’n plaats zijn.

Maar hoe dan ook: de fotoactie van de GCC om Dekker op heterdaad te betrappen is ludiek en natuurlijk volkomen terecht (ik denk dat ze er zelf ook nog wel om kan lachen). Ik stel graag de website van het CDA ter beschikking, kom maar door met die foto’s!

 

 

Bericht onder: Zonder categorie

5 reacties Voeg eigen reactie toe

 • 1. Ronald  |  13 december 2006 om 23:23

  Jan,

  In the pocket. Ik denk dat je gelijk hebt en dat de heren wethouders grote moeite hebben met hun nieuwe rol. Consensus is nu het toverwoord in plaats van een kritisch (vrijblijvend) geluid.

  De ‘magic drie’ vullen hun nieuwe rol wel met verve in! Laat ik beschieden blijven en over mezelf spreken: er is één stadjer die geniet!

  Way to go!

 • 2. Ad Prins  |  14 december 2006 om 13:32

  Dag Jan,

  Wrevel is het woord, inderdaad. Maar je weet ook: wrevel wordt gewekt. Bij mij was de reden dat de voorzitter van de Welstandscommissie in feite twijfelde aan competentie van de raad. Aan hem was de vraag gesteld, ik meen ook door jou, wat de Welstandscommissie bedoelde met de teruggang in de ontwerpkwaliteit van de gemeente in de afgelopen jaren. Het antwoord van Jurjen van der Meer was dat “jullie” (de raad) dat zelf heel goed kunnen weten, want “jullie” weten het zelf zo goed dat jullie niet eens onze vergaderingen bijwonen. Het ging me dus niet eens om de juiste aanspreekvorm, maar om het respect voor de functie van de raad. Voor een goed oordeel met de raad gedegen geinformeerd worden, en daarom mag de raad van de welstandscommissie een gedegen en goed antwoord verwachten. En daar bleek de welstandscommissie uiteindelijk ook toe in staat, zonder jijen en jouwen.

 • 3. ej  |  14 december 2006 om 14:27

  Dag Jan,
  Volgens mij is er in Den Haag ook sprake van enige wrevel :)

 • 4. Jan Seton  |  14 december 2006 om 23:40

  OK Ad, ook hier ben ik het met je eens. Omgangsvormen zijn een uitingsvorm, respect voor de raad is ‘the big picture’.

 • 5. Jan Seton  |  14 december 2006 om 23:43

  EJ, bij mij ontstaat langzamerhand ook enige wrevel over de Haagse toestanden. Wanneer gaan we weer energie steken in het vormen van een stabiele regering?

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

maart 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Meest recente berichten