Op de plank

06 november 2009

Vanmiddag een discussie bij OOG-Forum over de ruim 14 miljoen re-integratiegelden die het Rijk bij de gemeente Groningen terugvordert. De PvdA is “niet gelukkig” met deze move maar zegt er direct bij dat Verschuren het geld te lang op de plank heeft laten liggen. Dat eerste kan ik me goed voorstellen, dat tweede is wat merkwaardig. Samen uit, samen thuis?

Het was een bijzondere redenatie van de PvdA, over die plank. Nadat PvdA-secretaris Klijnsma had aangekondigd (overigens met medeweten van CDA-minister Donner) het ongebruikte geld van Groningen weer in te pikken, kwamen de sociaal-democraten met hun verwijt van een talmende SP-wethouder.

Op het eerste gezicht is het een logische opmerking, maar daarna geeft het toch te denken. Want hoe kan dat nou? Zit de PvdA niet met de SP in het college? Zijn al die besluiten die wethouder Verschuren hierin heeft gemaakt niet collegiaal tot stand gekomen? Heeft het college niet gezamenlijk, en deels nog op goede gronden ook, besloten te sparen voor slechtere tijden? En was de raad daar ook niet bij?

Ik wil het besluit van het Rijk trouwens niet goedpraten, want ook ik heb er buikpijn van. Vlak voor het moment dat we het geheel volgens de regels gespaarde geld wilden inzetten, komt Den Haag het weer afpakken. Direct nadat dit bekend werd hebben wij contact gezocht met de Tweede Kamerfractie om uit te leggen wat dit voor Groningen betekent: lege handen, minder re-integratie, meer uitkeringen. Dit kan zo niet en we gaan tot het Kamerdebat in december door om dit te voorkomen.

Iets anders is of het college niet gewaarschuwd was. En dat waren ze wel. Verschillende keren bij de behandeling van de rekening is door mijn en andere fracties gewezen op de risico’s van het oppotten. Maar niemand heeft kunnen voorspellen dat het zo hard zou gaan. Hoogste tijd dus voor een gezamenlijke reactie richting Den Haag, het is nog niet te laat. Dit geld moet rollen!

Bericht onder: Zonder categorie

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

april 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Meest recente berichten