De klok vooruit

04 januari 2009

Vorig weekend ging de klok weer een uur achteruit: lekker een uurtje langer slapen en het wordt nu echt herfst. Tegelijkertijd is de begroting 2010 gepresenteerd, die we op 11 november (!) gaan bespreken. De laatste begroting in een reeks van redelijke tot goede jaren. Maar vanaf volgend jaar moet de klok echt vooruit…

De begroting 2010 is niet de alleringewikkeldste. Het college heeft de begroting sluitend gekregen en is er vanwege overschotten van vorig jaar en passant in geslaagd geld weg te zetten voor mindere tijden. En dat is allebei verstandig.

Maar dat die mindere tijden eraan zitten te komen, is duidelijk. In 2010 kunnen we het nog redelijk uitzingen, maar vanaf 2011 komt de klap van de recessie pas echt hard aan. En ook grote projecten als Meerstad, het Forum en misschien wel de tram trekken een wissel op onze financiën. De begroting 2011 zal voor het dan zittende college dus direct een huzarenstuk worden.

Hoe is dat te rijmen met de komende verkiezingen en bijbehorende campagne, waarbij iedereen toch graag ook wat leuke dingen voor de mensen wil regelen? Ik denk dat het afhangt van de mate waarin fracties bereid zijn hun eigen wensenlijstjes op zak te houden en qua gemeentefinanciën de tering naar de nering te zetten. 

Hiervoor is het nodig dat politici, van welke kleur ook, bereid zijn over hun eigen schaduw heen te springen en, misschien wel contre coeur, noodzakelijke bezuinigingen te accepteren, zodat we de financiële pijn niet doorschuiven naar de toekomst.

Want ik ben ervan overtuigd dat we niet zullen ontkomen aan een forse versobering van de begroting en daarmee ook niet zullen ontkomen aan het snijden in begrotingsposten die ons lief zijn. Ook ik wil de sociale vangnetten die we hebben ontwikkeld, in stand houden, maar juist dan zul je dus extra scherp moeten zijn op andere bezuinigingsmogelijkheden.

Geen leuk verhaal, al met al, maar wel eerlijk. Ik hoop dat het volgende college bestaat uit partijen die op dit vlak naar voren kijken, bereid zijn standaardreacties te vermijden en in het belang van de Stad gezamenlijk de klok vooruit willen zetten!

Bericht onder: Zonder categorie

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

mei 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Meest recente berichten