Iets vragen

18 oktober 2008

Aan de rand van het winkelcentrum Vinkhuizen was het fris, de bladeren vielen en windvlagen striemden ons gezicht. Opeens was daar een vriendelijke stem: “Mag ik u iets vragen?”. Collega-raadslid Dick Hukema (PvdA) wilde van mij weten wat ik van de wijk Vinkhuizen vind. Het bleek dat hij en zijn actieve fractiegenoten Spakman en Oost meningen over de wijk aan het inventariseren waren onder het winkelend publiek. Een mooie vorm van lokale democratie, en ook één die wat opleverde.

“Wat ik van de wijk vind? Ik dacht dat ik mocht zeggen wat ik van jullie vind!”, probeerde ik nog, maar dat was niet de bedoeling, het ging nu niet over de partij. Toen ik zei dat het parkeerterrein te vaak vol is, bleek dat een veel gehoorde klacht. Opvallend genoeg werd in Vinkhuizen, naast parkeren, tekortschietend beheer en onderhoud veel genoemd.

In Beijum hoor ik zulke geluiden al langer en ze worden ook sterker. Dan gaat het om winkelwagentjes in de sloot, vuilniszakken naast de container, maar ook te veel groen op/in/boven de stoep. Er wordt onderhouden maar het rendement ervan is te laag en het effect te kort om op te kunnen boksen tegen de natuur, ondanks verwoede inspanningen van verschillende Beijumers om de openbare ruimte in hun eigen omgeving schoon te houden.

En zo moet het natuurlijk ook niet. Het beheer en onderhoud van de openbare ruimte (in het Stadhuis vaak BORG genoemd) is een kerntaak van de gemeente en dat moet gewoon goed. Hier wreekt zich het gegeven dat dit duurzame college iets anders verstaat onder ‘extra geld voor groen’ en te weinig investeert in het onderhoud van wegen, stoepen en struiken.

Ook het extra geld in de begroting 2009 is slechts een doekje voor het bloeden, en zal niet tot veel applaus in Beijum en Vinkhuizen leiden. Het is uiteraard van harte welkom maar echt te weinig om het beheer en onderhoud weer structureel op niveau te brengen. Het is goed dat ook de grootste fractie in de raad dit signaal vanuit Vinkhuizen heeft gekregen. Eens zien of dit helpt om het onderhoudsbudget in de begroting eens stevig te verhogen. Ik zal het eens vragen…

Bericht onder: wijken

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

april 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Meest recente berichten