Bestuur en burgers

15 april 2008

Morgen in de commissie Financiën & Veiligheid (F&V) bespreken we de brand in de Euroborg. Landelijke media-aandacht, veel vragen, nog weinig antwoorden. Vorige week in een extra commissie F&V kwam het uitvoeringsplan Stad & Stadhuis aan de orde, dat op heel wat minder belangstelling kon rekenen. Niet geheel terecht, want het thema ‘bestuur en burgers’ is een rode draad in deze collegeperiode.

Stad en stadhuis is het plan waarin activiteiten staan om de kloof tussen Stad en stadhuis (verder) te verkleinen. Allemaal maatregelen om de burgers beter van dienst te zijn. Er wordt flink geinvesteerd in loketten, kwaliteitshandvesten en klantmanagement, alles om de dienstverlening aan de burger te verbeteren.

Stad en stadhuis bevat ook een paragraaf over burger en bestuur, en die begint goed: “Wij willen de interactie tussen burger en bestuur vergroten”. Volgen drie maatregelen, te weten E-petitie (het is wat je denkt dat het is), bekendmakingen en wijkwebsites.

Lijkt op het eerste gezicht mooi, maar is feitelijk armoede. Want bij interactie denk ik aan echt communiceren in een situatie waar de burger niet alleen iets van de overheid nodig heeft, maar de overheid ook iets van de burger nodig heeft. Verbetering van dienstverlening is mooi, maar het serieus werk maken van participatie en inspraak, het gesprek aangaan met burgers is iets heel anders en daarover zwijgt Stad en stadhuis in alle talen.

Terwijl het toch een doorlopend thema is in deze collegeperiode. Pas nog kreeg ik van de mensen die zich tegen De Brugwachter II verzetten, het bericht dat wethouder Frank de Vries (PvdA), ondanks eerdere afspraken gemaakt bij De Brugwachter I, nog geen enkele stap heeft gezet tot bewonersparticipatie. Wel consequent, maar niet betrokken.

Opnieuw naar F&V. In de commissie kreeg ik van wethouder Dekker (GL) één en al verbazing terug. Moet het wel bij Stad en stadhuis, kan het wel gedekt uit Stad en stadhuis, doen we dit dan al niet? Nee, we doen het nog niet, en waar we het aan hangen en uit welk potje we het betalen boeit me niet. Als er maar iets gebeurt!

Na het bijsmokkelen van de term ‘betrokken’ bij het collegeadagium “sterk, sociaal en duurzaam” is het oorverdovend stil geworden. En een betrokken college kan zich op dit thema geen stilstand veroorloven.

 

 

 

Bericht onder: Zonder categorie

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

maart 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Meest recente berichten