Noordzijde

16 januari 2008

De Noordzijde van de Grote Markt is deze dagen prominent in beeld bij links Groningen. Waar de Jonge Socialisten zich verweren tegen Chinese lampions aan de Martinitoren, roert de SP-fractie zich over de Noordwand. D’r zou toch eens iets kunnen gebeuren waardoor de raad voor voldongen feiten komt te staan. Maar ze vergeten dat hun eigen Peter Verschuren eerder al voor een voldongen feit heeft gezorgd. Of is dat nu anders, voor een SP die in het college zit?

Eerst even de Jonge Socialisten (JS). Gezien het feit dat Wouter Bos (PvdA) afgelopen maandag in de Stad was, had ik vlijmscherpe kritiek van deze jongeren verwacht over Bos’ deelname aan het kabinet Balkenende IV. Belastingen omhoog, besteedbaar inkomen omlaag, milieu, Uruzgan, Wilders en dat soort dingen.

Maar nu blijkt dat de JS zich te weer stelt tegen het onzalig voornemen om tijdens de manifestatie “Go China” Chinese Lampions aan de Martinitoren te bevestigen. De JS zijn niet tegen samenwerking met China, maar wel tegen het plan hét symbool van de stad te versieren met lampions. Geen internationale politiek dus. Toch wordt nog even genoemd dat toen er een strik om de Martinitoren hing tijdens het 950-jarig bestaan van de stad, er in China opstanden werden neergeslagen. Ik zie het verband niet.

Ik zie wel een verband in de oproep van de SP om bij de ontwikkeling van de Noordwand de raad vroegtijdig te betrekken. Een verband namelijk met de collegedeelname door de SP. Want was het niet toenmalig fractievoorzitter Verschuren die zei dat de Noordwand met “een likje verf” weer toonbaar gemaakt kon worden?

De SP-fractie voelt aan dat Peter dit in het college niet gaat redden. En ook dat het PvdA-smaldeel in het college niet bij voorbaat mordicus tegen een parkeergarage op die plek is. Afhankelijk van de afstand tot de Grote markt en de Martinitoren, de grootte en inpassing is het een optie die je kunt overwegen en vervolgens kunt afserveren, aanpassen of overnemen.

Een verstandige opstelling overigens, want als je de Noordwand echt wil aanpakken, moet je redelijke alternatieven onder ogen durven zien. En zeker als je marktpartijen bij de ontwikkeling wil betrekken, zal het thema ‘parkeren’ ongetwijfeld langskomen.

Interessant om te bezien wat de SP-fractie daar nu mee gaat doen. In ieder geval willen ze vroegtijdig geïnformeerd worden, en dat wil ik ook. Maar gokt de SP weer op de invloed van GroenLinks om elk initiatief over parkeren te torpederen? Ligt gevoelig, want een concreet begin van de aanpak van de Noordwand is voor de PvdA en ook voor binnenstadswethouder Jaap Dijkstra (Economische Zaken) een mooi succes om over twee jaar de verkiezingen mee in te gaan.

We zullen de komende tijd zien hoe de krachtsverhoudingen in het college werkelijk liggen, want er komt ook nog een tramdiscussie aan. Als ze maar niet gaan uitruilen…

 

Bericht onder: Zonder categorie

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

april 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Meest recente berichten