Winnen

20 december 2007

Het debat over de kredietoverschrijding leverde voor ramptoeristen misschien niet het gewenste effect op; geen nieuwe motie van wantrouwen, toenadering tussen raad en college. Maar ook al kwam de bal niet op de stip te liggen, er waren toch veel winnaars in het debat.

Winnaars zijn de vier oppositiepartijen die in mei nog een motie van wantrouwen indienden, maar gisteren hun zin kregen, omdat het college na de kramp van het voorjaar nu uit een ander vaatje tapte. Doorleefde woorden uit de collegebankjes over de impact van de rapporten, de erkenning van de positie van de raad en de benodigde veranderingen binnen het college zelf.

Maar ook een raad die met een motie vanuit de coalitie (PvdA/SP) en één vanuit de oppositie (D66/CDA/VVD) duidelijk zijn positie afbakent en er in het vervolgtraject bovenop zit. Het college heeft eieren voor z’n geld gekozen, omdat men ook wel inzag dat de cultuurverandering, waarvan het rapport de noodzakelijkheid uitschreeuwt, niet tot stand kan worden gebracht met een raad die zich niet serieus genomen voelt.

En de dienst is een winnaar, omdat bijna iedereen in het debat aandacht schonk aan de conclusie van Andersson, dat in de loop van de tijd de nadelige kanten van een sterke ontwikkeldienst de boventoon zijn gaan voeren, terwijl diezelfde dienst de stad zichtbaar veel goeds heeft bewezen. 

En Geert Spieker (Stadspartij) is een winnaar, niet alleen omdat hij de grap van de avond had (hij als verandermanager voor de PvdA-fractie), maar ook omdat hij zich realiseerde dat een motie van wantrouwen bij deze opstelling van het college eigenlijk niet kon. Hij moest even schakelen, maar kwam er uit op een manier die zijn achterban zeker kan waarderen.

Een echte win-winsituatie dus? Nee, de echte winst moet nog komen, want met een geslaagd debat heb je nog geen cultuurverandering te pakken. Dit zal nog moeilijk genoeg worden en de vorderingen worden met een vergrootglas gevolgd. Het college staat na de kwesties Hortusbuurt en het Europapark op scherp; in het stadhuis én bij de buitenwacht. Met de Brugwachter II dient zich de eerste testcase al aan, en vele zullen nog volgen. Winnen doen we in de stad pas allemaal als er nu echt een trendbreuk zichtbaar wordt.

 

 

Bericht onder: Zonder categorie

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

maart 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Meest recente berichten