Niet expres

05 december 2007

Het is de laatste tijd een repeterende uitspraak van het college: “Gelukkig is vast komen te staan dat het niet expres is gebeurd!” Dit doet me denken aan mijn prille kinderjaren. Want als ik als kind iets deed wat niet mocht, zei ik altijd tegen mijn moeder: “Maar ik deed het niet expres!” Haar antwoord was steevast: “Nee, dat moest er nog eens bijkomen!”En zo is het hier ook. Wat heb ik eraan dat burgemeester Wallage over de uitglijer van wethouder Verschuren (SP) zegt dat er gelukking niet bewust is gelekt? Wat heb ik en wat heeft de buurt eraan als het college in zijn brief over het onderzoek Hortusbuurt stelt dat er geen opzettelijke fouten zijn gemaakt? Wat koop ik ervoor dat het college bij het onderzoek naar de kredietoverschrijding bij het Europapark onderstreept dat de informatie niet bewust is achtergehouden?

Helemaal niets natuurlijk en het is ook een dooddoener van jewelste. Bij een bestuurlijke benadering is het uitgangspunt altijd dat de intenties van betrokkenen goed zijn geweest. Dat je intussen scherp blijft voor eventuele aanwijzingen voor het tegendeel, wil niet zeggen dat je mensen van bewust handelen beticht.

En bij de discussie over de kredietoverschrijding ging het daar ook helemaal niet om. Het enkele feit dat de dienst het college veel te laat over de oplopende kredietoverschrijding heeft geïnformeerd, en het enkele feit dat het college nadat het hem gemeld was nog drie weken wachtte met het informeren van de raad, was al meer dan genoeg aanleiding voor een fel debat, uitmondend in een motie van wantrouwen.

De echte boodschap van het rapport is dat de oppositie op dat moment goed zat. Er is inderdaad, zo hebben ook de onderzoekers vastgesteld, sprake van een scheefgroei binnen de dienst, die jarenlang in de luwte heeft kunnen werken, gesteund door een vanzelfsprekende sociaal-democratische rugdekking uit het Stadhuis. En die combinatie heeft de stad jarenlang veel opgeleverd, maar begint nu scheuren te vertonen door een veranderende tijdgeest.

Andersson stelt in zijn onderzoek heel duidelijk vast dat de dienst en het college de tekenen des tijds niet hebben verstaan en dat de ontegenzeglijke voordelen van gouden formule van weleer nu niet meer opwegen tegen de nadelen. Want ik weet zeker dat veel mensen in de stad ook herkennen dat de communicatie met de buitenwereld aan verbetering toe is. De luiken moeten (verder) open, er is te lang onder één hoedje gespeeld, er waren teveel een-tweetjes tussen Zuiderdiep en Grote Markt.

Terug naar het college. In zijn collegebrief over het onderzoek geven ze aan de bevindingen te herkennen en de conclusies te delen. Het onderwerp informatievoorziening omschrijft het college als: “de informatievoorziening van diensten naar college en raad”. Ik vind het echt niet te filmen dat het college hier de eigenstandige rol van informatievoorziening van college naar de raad wegmoffelt, alsof Klaassen hier niet uitgebreid over heeft gerapporteerd. Natuurlijk had hier ook moeten staan de informatievoorziening van college naar raad. Het zal wel weer niet expres zijn. 

 

Bericht onder: Zonder categorie

5 reacties Voeg eigen reactie toe

  • 1. wouter veenhuijsen  |  08 december 2007 om 04:58

    Geachte heer Seton,

    Oplopende kredietoverschrijding? Niet cq. te laat melden, traineren? Geheel gelijk heer Seton, die “vanzelfsprekendheid” getuigt van (PvdA)minachting van de democratische macht.
    Juist in Groningen, waar ‘t goud is goed op de centen te letten. Wat meer vuurwerk kan absoluut geen kwaad, me dunkt; overheid, een goede rentmeester?!… (Climax affaire rond ‘t Nieuwjaar welllicht?).
    hoogachtend,
    Wouter Veenhuijsen,
    stad.

  • 2. Jan Seton  |  08 december 2007 om 21:09

    @Wouter: bedankt voor de aanmoediging. De climax zal plaatsvinden in het debat van 19 december a.s. Dan zullen we zien hoe de raad met zijn democratische macht omgaat.

  • 3. Jan  |  12 december 2007 om 00:16

    Gelukkig heeft het hoofd ROEZ een douw gehad. Die is nu weggepromoveerd om de stadstram voor Groningen in te voeren. Je weet wel, die stadstram die verkocht wordt als regiotram. Ik gok dat dat project veel meer zal kosten dan ze zeggen en niet het gewenste resultaat zal hebben.

  • 4. Jan Seton  |  12 december 2007 om 22:08

    @Jan: over de tram is nog niets definitief. Zoals je weet is het CDA vóór een regiotram en tegen een stadstram. Alleen een lijn hoofdstation-Zernike C.S. is niet wat we nodig hebben, we moeten de regio in en de regio moet de stad in.

  • 5. Seton in de bocht… &hellip  |  17 november 2009 om 17:19

    [...] de brief van het college die als reactie is geschreven op het onderzoeksrapport. Al in een eerdere weblog heb ik erop gewezen dat het college in zijn inzet geen enkele aandacht besteedt aan de [...]

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

april 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Meest recente berichten