Lichtreclame

24 oktober 2007

Langzamerhand komen de reacties op de begroting 2008 door: verkeer en parkeren op de Diepenring, de verhoging van de OZB en ook de reclamebelasting. De rechtse partijen, waar ik het CDA nu voor het gemak ook maar bij reken, zijn blij dat er nu eindelijk eens op onvervalst linkse voorstellen kan worden gefoeterd. Linkse actie en rechtse reactie. Maar laten we het ten opzichte van de reclamebelasting nu eens over een duurzame boeg gooien…

Een week of twee geleden was ik op werkbezoek in de Marsstraat, twee straten verder vanaf mijn huis gerekend. Raad en buurtbewoners waren uitgenodigd om te kijken naar het effect van het dimmen van de straatverlichting. Uitkomst: het dimmen van de straatverlichting leidt niet tot gevoelens van onveiligheid. De aanwezige buurtbewoners waren er snel mee klaar: “Dit kan zo wel!”.

Een week daarna kwam het college met de reclamebelasting. In het debat dat ik afgelopen zaterdag op OOG-radio met Drewes de Haan (GL) voerde, hoorde ik hem zeggen dat er ’s nachts zo veel lichtreclame brandt en dat de reclamebelasting ondernemers dwingt om hier verstandiger mee om te gaan. Elke reclame-uiting kost immers geld.

Ik ben het met De Haan eens dat er ’s nachts onnodig veel reclameverlichting brandt. Het zal nooit worden als op het platteland en dat hoeft ook niet, maar de stad kan ’s nachts best een stukje donkerder; goed voor de natuur en voor het zicht op de nachtelijke sterrenhemel.

Maar moet je dat nou regelen met een belasting? Als ik het college was, zou ik contact zoeken met de ondernemers en eens praten over de mogelijkheden om ’s nachts de reclameverlichting uit te doen of tenminste te dimmen. Daar zit ook voor hen een voordeel in, want minder licht is minder stroom dus minder kosten. En dat kan de burger uiteindelijk merken in de prijzen.

Bij de reclamebelasting is het effect precies andersom: ondernemers zullen de extra kosten voor reclame doorberekenen in hun kosten en dus prijzen, wat ertoe leidt dat de burger de reclamebelasting betaalt. Is dat nou de bedoeling van het college? Dan komt mijn voorstel meer in de buurt.

O ja, als je mijn voorstel volgt, loopt het college wel 2 ton structureel (3 ton opbrengst min 1 ton administratie) mis, wat is uit te geven aan leuke linkse dingen. Gaat het ze om het licht, of gaat het om het geld? Laat nu de werkelijke bedoeling van het college maar aan het licht komen!

Bericht onder: Zonder categorie

2 reacties Voeg eigen reactie toe

  • 1. Amanda  |  29 oktober 2007 om 00:55

    Dat van die straatverlichting is niet nieuw, eind jaren zestig was dit ook al in de stad in de wijken.

    Alleen was het toen niet dimmen maar ging de helft van de straat lantaarns uit gewoon om em om een straatlantaarn aan.

    Als ik het me nog goed herinner was dat van s,avonds 23.00 uur tot s,morgens 06.00 uur.

  • 2. Jan Seton  |  31 oktober 2007 om 14:30

    @Amanda: Dat klopt. De gemeente is nu van plan verder te dimmen dan tot nu toe gebeurde. Bij de omschreven activiteit in de Marsstraat hebben we kunnen vaststellen dat de energiewinst niet ten koste gaat van de veiligheid.

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

april 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Meest recente berichten