Verademing

17 oktober 2007

Misschien ligt het aan het jaargetijde, of aan het weer, of aan de resultaten van het Nederlands elftal, maar ik vind de politieke discussie de laatste tijd wat druilerig. Veel verwijten, weinig inhoudelijk debat, opvallend weinig nieuws ook. Het is ijzig stil rond de tram, Meerstad heeft last van een rapport van de provincie en het Forum raakt Van Twist kwijt. Gelukkig zijn er ook nieuwe mogelijkheden zoals ten aanzien van het Natuurmuseum.

Want nu de beslissing tot sluiting van het Natuurmuseum (helaas) toch is gevallen, ontstaan er nieuwe ideeën en komen er nieuwe belanghebbenden om op die plek iets te doen. De één z’n dood is de ander z’n brood. En het is een verademing, als je ziet met wat voor een concreetheid die voorstellen worden gedaan.

Een verademing, omdat het Duurzaamheidsbeleid en ook de Kadernota Natuur- en Milieu-educatie meer weg hebben van een wensenlijstje voor Sinterklaas, dan een uitgebalanceerd beleid. Natuurlijk mag je als gemeente de meest duurzame stad willen zijn, maar dan moet je ook keuzes maken. Keuzes uit een hele rij voorstellen, die elk op zich positief zijn maar in gezamenlijkheid nooit kunnen worden betaald en uitgevoerd.

Keuzes maken is dus het devies, want door de opsomming van al die wensen wek je verwachtingen. En als mensen ergens van teleurgesteld raken, dan is het wel als de gemeente deze verwachtingen niet nakomt. We moeten toe naar een beperkter wensenlijstje en dat dan ook gewoon doen. Keuzes maken, prioriteren en financieel dekken, voor we vastlopen in de brij van vage ambities en goedbedoelde voornemens.

Eén van die concrete voorstellen is het Centrum voor Duurzaamheid en Innovatie van de Milieufederatie. Heldere plannen voor een centrum dat fungeert als knooppunt en vliegwiel voor activiteiten op het gebied van duurzaamheid, met een rol voor de overheid én het bedrijfsleven. En het zou zo maar eens kunnen lukken op de locatie van het Natuurmuseum.

Heerlijk, een positief, opbouwend plan voor een ‘besmette’ locatie. En het is een stuk ambitieuzer dan het wel heel zuinige duurzaamheidsloket dat in de Kadernota wordt voorgesteld. En misschien komen er nog wel meer van dat soort frisse initiatieven. Ik sta er voor open, want ik mis de positieve uitstraling van nieuwe ontwikkelingen en ideeën in de stad.

Ik hoop dat dit ook voor B&W geldt, want bijvoorbeeld de kabelbaandiscussie heeft laten zien dat dit college, door niet serieus naar ideeën van anderen te kijken (immers: “not invented here”), nog wel eens kansen mist .

Bericht onder: Zonder categorie

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

april 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Meest recente berichten