Meerderheid creëren

21 september 2007

Gisteravond was het dan zover, de ALV van de PvdA ging stemmen over een aangekondigde motie van enkele verontruste leden, die sluiting van het Natuurmuseum, net als het CDA, voorbarig vinden. Naast de stemming over Rutte/Verdonk bij de VVD, de komende voorzittersverkiezing bij de eigen PvdA nu het derde recente voorbeeld van partijdemocratie. Heel mooi, maar aan de nipte 50-56 overwinning van de fractie zit wel een luchtje…

Zoals bekend ben ik een sterk voorstander van partijdemocratie en kan ik genieten van debatten die in dat kader worden gevoerd. Zo zat ik op het hoogtepunt van de stemmingen rond Mark Rutte (VVD) en Rita Verdonk (lid Verdonk) in de auto en kon rechtstreeks meemaken dat moties tegen Rutte het niet haalden. Ook de manier waarop Jan Pronk (ik ben geen fan) als kandidaat met het verkiezingscircus in de PvdA omgaat, is interessant om te volgen.

Maar nu dichterbij: de PvdA Groningen komt bijeen omdat een deel van de leden zich niet kan vinden in het standpunt van de fractie om het Natuurmusuem te sluiten. De fractie stond in de aanloop naar de ALV pal achter het eigen standpunt en naar buiten toe werd uitgestraald dat het om een klein clubje rebellen ging dat nog geen deuk in een pakje boter kon schoppen.

Hoe anders was het gisteravond. Na uitvoerig debat werd uiteindelijk de motie in stemming gebracht: 50-56, motie verworpen. De fractie komt met de schrik vrij, de laatste strohalm voor het Natuurmuseum is weg.

Aan iemand die ter plekke aanwezig was, heb ik gevraagd of er ook fractie- en collegeleden aanwezig waren. Ik kreeg de namen door van tenminste vier fractieleden en alle wethouders waren aanwezig. Bovendien bleken ze alle zeven meegestemd te hebben.

Alle 7? Bij een stemverhouding van 50 voor en 56 tegen hebben de raadsleden en de wethouders dus hun eigen meerderheid gecreëerd! Volstrekt democratisch, maar dit geeft toch wel een ander beeld van de nipte meerderheid. Door pure aanwezigheid laten de fractie en wethouders de besluitvorming kantelen, van 50 voor en 49 tegen naar 50 voor en 56 tegen. Een sterk staaltje van het creëren van een meerderheid.

Mogen raadsleden en wethouders dan niet aanwezig zijn? Tuurlijk, maar kom nou straks niet met verhalen dat de ALV van de PvdA, zij het nipt, duidelijk stelling heeft genomen. Mijn conclusie: de leden van de PvdA zijn over de sluiting van het Natuurmuseum tot op het bot verdeeld. Dit zou de fractie, die vindt dat er meer naar de Stadjers moet worden geluisterd, aan het denken moeten zetten.

 

 

Bericht onder: Zonder categorie

1 reactie Voeg eigen reactie toe

  • 1. isfo-p  |  21 september 2007 om 23:05

    Mooi geschreven, Jan!

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

maart 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Meest recente berichten