Te groen

05 september 2007

Raadsleden krijgen stapels brieven van het college. Deels omdat we daar zelf om vragen, deels omdat het college dat zelf graag wil. In de laatste categorie valt de brief die ik kreeg over onze motie over Beheer en Onderhoud. Dit was nou een brief die het college beter achterwege had kunnen laten.

“Beantwoording motie†kwaliteit beheer openbare ruimte” is de titel van deze brief. Alsof de raad†een vraag zou hebben gesteld! Wat er is gebeurd, is dat in het Voorjaarsdebat CDA en PvdA elkaar hebben gevonden in de bezorgdheid over het afkalven van het†groot onderhoud wegens de voorgenomen bezuinigingen.

Door steun van een groot aantal andere partijen heeft de raad toen bij motie de uitspraak gedaan dat het groot onderhoud minimaal op hetzelfde niveau gehandhaafd wordt. Deze uitspraak was ingegeven door de opvatting dat het groot onderhoud en daarmee de kwaliteit van de openbare ruimte, niet onbeschadigd uit de bezuinigingen zouden komen. Je kachelt langzaam maar zeker achteruit en voor je het weet is het in de afgelopen jaren opgebouwde niveau vervlogen. “Een stad kan ook te groen worden”, heb ik in het debat gezegd.

In de raad is expliciet gevraagd of de motie zo bedoeld was dat het ook geld zou gaan kosten. Antwoord: Ja, reden waarom bijvoorbeeld GroenLinks de motie niet steunde. Dat is een legitieme en heldere reactie.

Nu grijpt het college in de ‘antwoordbrief’ weer terug op deze discussie en spreekt de verwachting uit dat de bezuinigingen wel kunnen en op korte termijn geen gevolgen zullen hebben.

Nou moet het niet gekker worden:†zover waren wij op 27 juni ook al en verder: de raad heeft in meerderheid uitgesproken het groot onderhoud op peil te houden, in de wetenschap dat dat geld zou gaan kosten. Dan is een reactie die twee stappen teruggaat in de discussie een beetje flauw. Zeg dan gewoon dat je niet bereid bent hier extra geld voor vrij te maken.

Feit is dat het college hier een expliciete opvatting van de raad naast zich neerlegt. De toverformule (vrij naar Gerrit Zalm)†is dan: “We voeren ‘em niet uit!”

Met het ‘antwoord’ hoopt het college op een omzichtige manier de bal bij de raad terug te leggen, maar wat mij betreft staat de motie recht overeind.

Bericht onder: Zonder categorie

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

april 2021
M D W D V Z Z
« Jun    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Meest recente berichten