Brievenkwesties

31 juli 2007

De discussie over het Natuurmuseum gaat door, met twee brieven in de hoofdrol: de brief van Leutscher c.s. waarin hij zijn partij aanspoort de keuze voor sluiting te heroverwegen én de brief van de museumdirecteuren die datzelfde signaal afgeven in de richting van het college van burgemeester en wethouders. De opvatting van wethouder Verschuren (SP) dat het vooral een interne PvdA-discussie is, is dus niet helemaal juist.

Over de brief van Leutscher en anderen hebben we het voldoende gehad, en daarvan zou je inderdaad kunnen zeggen dat het een interne PvdA-kwestie is. Maar er is nog een brief, die van de museumdirecteuren.

Hier bewandelt Verschuren het formele en wel zo veilige pad: de brief was te laat gestuurd en bovendien aan het college gericht en niet aan de raad. Hij voegt eraan toe dat er ook brieven zijn binnengekomen van mensen die vinden dat het museum wél dicht moet, en dat die ook niet zijn doorgestuurd.

Een gelijkspel, zou je dus kunnen concluderen, maar dat is me iets te gemakkelijk. Ik vind dat de raad in dit soort discussies alle relevante informatie moet krijgen, ook al staat die informatie in brieven die aan het college zijn gericht. Het gaat namelijk om een kwestie waarin de raad de knoop heeft doorgehakt.

Een college met een beetje politiek gevoel zou de brieven uit zichzelf al hebben doorgezonden aan de raad, dat zou een boel discussie schelen. En waarom ook niet? Of was het college bang dat de argumenten van de museumdirecteuren weifelende coalitiefracties in de raad zouden omturnen?

Er is geen sprake van een gelijkspel; het is gewoon rust en er komt nog een tweede helft aan, met dank aan actieve PvdA-leden. Ik heb wethouder Verschuren intussen gevraagd alle brieven, dus zowel die van vóór- als tegenstanders, aan mij toe te sturen. Dan kunnen we goed voorbereid de rest van de wedstrijd uitspelen.

 

Bericht onder: Zonder categorie

2 reacties Voeg eigen reactie toe

 • 1. Kees Huizenga  |  02 augustus 2007 om 10:24

  Ik juich het van ganser harte toe indien ook binnen GroenLinks van Stad & Ommelanden een kritische beweging ontstaat over de dreigende sluiting van het Natuurmuseum. Dit onderwerp zal ik zelf aan de orde gaan stellen binnen de Groninger Milieufederatie.

  Van wethouder P. Verschuren, met zijn zeer grote ervaring als oud-raadslid, had ik liever een minder formele reactie verwacht. Het gaat immers om de inhoud van de brieven!
  Op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) had deze belangrijke informatie rechtens (los van “een beetje politiek gevoel”) naar de leden van de gemeenteraad toegestuurd moeten worden. Ik wijs op artikel 8 lid 1 van de WOB:
  “Het bestuursorgaan dat het rechtstreeks aangaat, verschaft uit eigen beweging informatie over het beleid, de voorbereiding en de uitvoering daaronder begrepen, zodra dat in het belang is van een goede en DEMOCRATISCHE bestuursvoering.” Einde citaat.

  Burgemeester J. Wallage is lector Overheidscommunicatie bij de Hogeschool Utrecht. Waarom brengt hij als ervaren burgemeester zijn hoorcolleges niet in de praktijk?

 • 2. Jan Seton  |  03 augustus 2007 om 14:02

  Kees, de brieven zijn binnen, zie voor mijn reactie artikel DvhN van 9 augustus.

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

februari 2021
M D W D V Z Z
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Meest recente berichten