Vrijwilligers: een wereld te winnen

16 mei 2007

“Het cement van de samenleving” worden ze wel genoemd. De tienduizenden vrijwilligers in de stad die ervoor zorgen dat bijvoorbeeld sport-, muziek-, buurt- en wijkverenigingen kunnen bestaan maar die er ook voor zorgen dat gevestigde instellingen als scholen, kerken en bibliotheken kunnen draaien. Belangrijk dus, maar ook kwetsbaar. Er zijn steeds meer signalen dat het vrijwilligerswerk onder druk staat. Het CDA heeft de proef op de som genomen en onder 450 instellingen, clubs en organisaties een enquête verspreid. De resultaten:

Het eerste resultaat was een hoge respons: 110 van de 450 aangeschreven clubs hebben gereageerd. Een hogere respons dan verwacht, met bijkomend voordeel dat het onderzoek ook volgens de regelen der kunst representatief is.

Het tweede resultaat was bevestiging van het probleem. Driekwart van de organisaties heeft steeds meer moeite om kaderfuncties in te vullen. En we wisten al uit de praktijk dat bijvoorbeeld het vinden van een penningmeester verschikkelijk moeilijk is.

Het derde resultaat was het weergeven van de oorzaak: steeds minder mensen zijn bereid zich langdurig aan een vrijwilligersorganisatie te binden. Soms omdat het om tweeverdieners gaat, maar ook in het algemeen bestaat er een sterke voorkeur voor korte klussen en daarna weer iets anders of even niets.

Het vierde resultaat was dat de huidige vormen van ondersteuning, zoals die worden aangeboden door Stiel, niet effectief zijn. Veel organisaties geven aan niet op de hoogte te zijn van de activiteiten van Stiel, terwijl Stiel met De Vrijwilligerszaak monopolist is op dit gebied. Daar is dus een wereld te winnen.

Is het dan allemaal malheur? Nee, er zijn gelukkig nog heel veel Stadjers die zich dag in, dag uit voor de goede zaak inzetten. Maar het wordt nu wel tijd dat het vrijwilligersbeleid en de ondersteuning de vrijwilliger-nieuwe-stijl in beeld krijgen. Ik vraag me af of het college daar met de discussienota “investeren in sociaal kapitaal” echt op inzet.

Nu is een enquête leuk, maar ook jullie als lezers van mijn weblog hebben vast ideeën over het vrijwilligerswerk. Laat eens horen: waar zit volgens jullie het grootste probleem en wat zouden we daaraan moeten doen?

 

 

Bericht onder: Zonder categorie

5 reacties Voeg eigen reactie toe

 • 1. Matthijs Hulleman  |  16 mei 2007 om 14:05

  Onbekend maakt onbemind, denk ik. Doordat ik een paar keer bij toeval iets tegenkwam, heb ik (kortstondig) vrijwilligerswerk gedaan. Het lijkt me minder moeilijk als de potentiële vrijwilliger wéét dat er iets passends zit, want niet iedereen kan een redelijk aantal vrijwilligerstaken opsommen.

 • 2. Ulfert Molenhuis  |  21 mei 2007 om 16:43

  Het gaat om het voortbestaan van het vernigingsleven in Nederland en die staat in veel sectoren onder druk als gevolg van een veranderende samenleving. Gelukkig begint ook de politiek, die een belangrijke rol speelt in de kwalteit van diezelfde samenleving, steeds beter te beseffen hoe belangrijk het verenigingsleven is en dat ze aqequate maatregelen moet nemen. Het is een complex vraagstuk, maar de politiek kan meer doen dan ze tot nu. Een paar voorbeelden:
  1. Facilitaire steun in plaats van steeds maar weer
  tariefsverhogingen doorvoeren voor (sport)verenigingen
  2. OZB belastingen voor verenigingen opheffen
  3. Geef verenigingen een financiele bijdrage om éénmaal per
  jaar iets leuks voor ze te organiseren
  4. De vrijwilligerbank van Stiel veranderen in een meer pro-
  actieve benadering van mensen en organisaties.

  Positief is dat Nederland het beste sportnetwerrk van verenigingen heeft in de wereld en dat zal ook de politiek moeten omarmen.

  Het initiatief van de CDA-fractie om de equette uit te voeren is een goede aanzet om problemen in kaart te brengen en ideeen aan te dragen hoe we het verenigingsleven in deze stad in stand kunnen houden.

 • 3. Luuk de Jonge  |  21 mei 2007 om 22:44

  indien je werkloos bent of arbeidsongeschikt dat kun je een vergoeding krijgen.
  Waarom deze niet bij alle vrijwilligers belastingvrij een vergoeding, want het kostt je al je vrije tijd (die ik graag opoffer) maar de onkosten zoals naar een vergadering rijden worden vaak onder de noemer van vrijwilligers werk geschoven.

  Om alles van de vereniging of comissie terug te vragen doe je vaak niet omdat deze toch al een beperkt budget hebben.

 • 4. Ulfert Molenhuis  |  24 mei 2007 om 16:00

  Aansluitend op de reactie van Luuk: de vrijstelling voor vrijwilligerswerk is verhoogd naar max. € 1.500 jaar. Daar kunnen verenigingen wel wat mee voor een aantal mensen natuurlijk . Dit lost de kern van het probleem echter niet op.Als teveel lasten op te weinig schouders gaan drukken, haken mensen soms af. Minder overheidsregels voor verenigingen, lagere lasten en waardering voor de vele vrijwilligers naar rato van de aantallen helpers per vereniging zijn stappen die echt helpen om het aantrekkelijker te maken en daarmee de zo noodzakelijke instandhouding stimuleren.

 • 5. Luuk de Jonge  |  24 mei 2007 om 23:23

  Nog even een aanvulling.

  De afgekeurde mensen kunnen dus geen vergoeding krijgen.

  Zorg ook deze mensen en andere welwillenden een vergoeding kunnen krijgen, als steun in de rug want rijk zal je er nooit van worden maar je onkosten kun je op deze manier wel drukken.

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

februari 2021
M D W D V Z Z
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Meest recente berichten