Zwaar weer

02 mei 2007

Op een prachtige voorjaarsavond in de aanloop naar de meivakantie kreeg de gemeenteraad een zware bui over zich heen: het raadskrediet voor het Europapark met € 14 miljoen overschreden en ook nog een extra tekort op de exploitatie. En o ja, werd er gezegd, het college had dit eigenlijk ook eerder moeten melden. Wethouder Frank de Vries (PvdA) in zwaar weer. Hoe gaat de PvdA-fractie hier mee om?

Er is deze keer nogal wat aan de hand in het stadhuis, aan het Zuiderdiep én op het Europapark. Tijdens de raadsvergadering van vorige week leek er nog geen vuiltje aan de lucht, maar een dag later sloeg het weer om: een forse kredietoverschrijding, een verhoogd exploitatietekort, de raad niet geïnformeerd.

In dit soort situaties krijgt de portefeuillehouder het als politiek verantwoordelijke zwaar te verduren. De Vries kan hopen dat de bui overdrijft, maar het is de vraag of hij deze keer droog overkomt.

Want ook in de raad staat de barometer laag. In de eerste ‘Martinitoorn’ van het Dagblad werd publiek gemaakt dat er in de boezem van de PvdA-fractie in de raad geluiden zijn te horen die zich verzetten tegen de al te volgzame koers ten opzichte van het college. Net als bij de SP dreigt collegedeelname te leiden tot kleurverlies in de raad, en daar wil men iets aan doen. Een dobberende wethouder en een fractie die iets aan een te volgzaam profiel wil doen, zijn dat geen voortekenen van een zware storm?

En terecht, want ik vind de overschrijding en het extra exploitatietekort een financieel niet mis te verstaan signaal. Ik vind bovendien het feit dat de raad niet tijdig is geïnformeerd een ernstig politiek gegeven. Genoeg redenen, ook voor de PvdA-fractie, om niet langer mooi weer te spelen.

 

Bericht onder: Zonder categorie

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

februari 2021
M D W D V Z Z
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Meest recente berichten