30 miljoen

24 februari 2007

De gemeente heeft een meevaller: na jaren van juridisch getouwtrek ontvangt de stad voor afkoop van onze stadsmeierrechten in de provincie zo’n € 30 miljoen. Het stadhuis schrikt wakker uit de winterslaap, want er valt geld te verdelen! Natuurlijk kunnen we het makkelijk 10 keer uitgeven, dus er zal ambtelijk wel een robbertje om gevochten worden. Maar aan welk doel of project in de stad zou u/jij het besteden?

Overblijfselen uit het verleden kosten vaak geld, denk bijvoorbeeld maar aan zaken als de rioolpersleiding of de munitie in het kanaal. Maar de stadsmeierrechten zijn geld waard, en niet misselijk ook: 30 miljoen. Waar moet dat geld heen? Ik ben benieuwd naar uw/jouw ideeën, en om de fantasie wat te prikkelen noem ik een paar doelen (niet steeds mijn persoonlijke mening, wees niet bang):

- renovatie van het Blauwe Dorp;

- opknappen van de Cibogaparkeergarage;

- gratis OV in de avonduren;

- uitbreiding van het Stadsbalkon;

- ondersteuning van de Voedselbank;

- uitbreiding van de Euroborg;

- beveiliging van de Martinitoren;

- (nog) een cultureel festival;

- verlaging parkeertarieven;

- een (deel van een) fly-over voor de Zuidelijke ringweg;

- aanpak van de Trefkoel;

- het opvangen van tegenvallers bij de tram;

- een schoonmaakbeurt voor de gele steentjes;

- het overeind houden van Simplon;

- asfaltering van de fietspaden langs de Eikenlaan;

- hybride dienstauto’s voor het college van B&W;

- uw/jouw eigen idee? 

 

 

 

Bericht onder: Zonder categorie

4 reacties Voeg eigen reactie toe

 • 1. Luuk de Jonge  |  25 februari 2007 om 17:19

  Zoals de meeste mensen wel weten is er in de Oosterpark aan de Goudenregenplein een gymlokaal gevestigd.
  Wat ze echter niet altijd weten dat dit het enigste gemeentelijke gymzaal is in de hele Oosterparkwijk en die niet bij een school hoort.
  Hij wordt erg vaak door de vensterschool gebruikt (die nu nog de kleinste van de stad is) en door de basisschool ‘de kleine wereld’.

  Dit gebouw is een verouderd en dat kan wel kloppen want het is gebouwd tussen 1955 en ‘56 en zit op de minimum eisen voor een gymzaal, als deze er wel op zit?
  Het enigste wat in meer dan 40 jaar ooit vervangen is, is de gymvloer (omdat dit wel moest, anders werd de gymzaal afgekeurd).

  U begrijpt dat de rest van de zaal hopeloos verouderd is en nodig aan een stevige opknapbeurt toe is.
  De kleedruimtes zijn in een slachthuis moderner en beter uitziend.
  Wachtruimte voor ouders, niet aanwezig. ( wacht u maar even buiten)
  Lockers om je spullen veilig in op te kunnen bergen, neem ze maar mee naar binnen. (in een stad als Groningen wordt niet gestolen).
  Zo zijn er nog diverse klachten en verbeterpunten.

  Eigenlijk zou je in een wijk als de Oosterparkwijk een sporthal moeten hebben, waar je goed in kunt recreëren o.a. voetbal, tennis, volleybal, tafeltennis noem maar op.
  De wijk Oosterpark telt momenteel ca. 10.000 bewoners, dit is op 3 na de grootste wijk.

  Voorzieningen zijn er bijna niet meer een zwembad was er ooit, werd daarna een bibliotheek maar deze is er ook al niet meer.
  FC Groningen is verdwenen en de Oosterparkers zijn ook al niet terug gekomen omdat hier geen plek (lees: geld) voor was.

  Dit terwijl de wijk in ontwikkeling is en gezien de wijkvernieuwing projecten wordt de wijk alleen groter en gevarieerder.
  Met de projecten Oosterparkstadion, Shellterrein, Paradijsvogelstraat, Oosterhamriktrace en Wielewaalplein (Flat van 20 verdiepingen), en nog enkele komen er behoorlijk wat woningen en dus mensen bij.
  Eigenlijk kun je als wijk waar je hoopt veel mensen van verschillende inkomens te verwelkomen toch niet een gymzaal voorschotelen die zwaar verouderd en uit de tijd is.

  In de Oosterpark zijn wel een Krajicek playground en Cruijff court in ontwikkeling maar dit mag toch niet als excuus worden gebruikt om de rest maar te laten voor wat het is omdat dit projecten zijn die niet alleen door de gemeente worden betaald maar gedeeltelijk zoals Cruijff court is ieder ca. € 50.000,- kwijt en ook voor de Krajicek playground worden de kosten door meerdere partijen gedragen.
  Bovendien zijn dit buitensport activiteiten en dus niet te gebruiken voor binnensport.

  Zoals het nu lijkt wil OCSW niets meer dan een verfbeurt aan het gymzaal besteden.

 • 2. André van Schaik  |  26 februari 2007 om 11:22

  Aansluitend bij de reactie van Luuk de Jonge: verbetering en uitbreiding van de accommodaties voor zaalsporten is écht noodzakelijk in onze stad. Onlangs is er een rapport verschenen van de nationale sportbonden voor badminton, basketbal, handbal en volleybal, waarin is aangegeven dat er in Nederland structureel te weinig faciliteiten zijn voor deze zaalsporten. In Groningen is het niet anders: het is voor zaalsportverenigingen worstelen met de beschikbare ruimte en met het beperkte aantal uren dat beschikbaar is om te sporten. En de kwaliteit en het beheer van de hallen is verre van optimaal. De gemeenteraad heeft daar o.a. enkele jaren geleden al uitgebreid kennis van kunnen nemen in een hoorzitting met verschillende sportverenigingen uit de stad. Het is triest om te constateren dat in kleinere steden en dorpen in de omgeving vaak veel betere faciliteiten aanwezig zijn dan in Groningen. En dat zet al jaren een rem op de ontwikkeling van Groningse zaalsportverenigingen. Met de nota “Sport in Beeld” probeert de gemeente een stap naar verbetering te zetten, maar de uitwerking valt mij vooralsnog tegen. Willen we dat Groningen zich daadwerkelijk profileert als een sportstad, laten we dan ook goed investeren in de zaalsporten!

 • 3. Ulfert Molenhuis  |  06 maart 2007 om 17:16

  Onbedoeld zal Jan extra geldmiddelen voor de breedtesport zijn vergeten. Rene Paas heeft in 2004 als CDA-sportwethouder van deze stad het initiatief genomen om de tekortkomingen in sportvoorzieningen in kaart brengen in de nota Sport in Beeld. Er is sindsdien veel gebeurd,. maar er is nog steeds onvoldoende geld beschikbaar om dit probleem adequaat en toekomstgericht op te lossen. Overvolle sportparken zoals Kardinge en de Esserberg, verouderde sporthallen en zwembaden zijn hier voorbeelden van.
  Met goede sportvoorzieningen in de Oosterparkwijk krijgt deze wijk nieuwe impulsen. Juist in die wijk sport maar 15% van de basisschoolkinderen in verenigingsverband! Misschien moet eens s worden gedacht aan de aanpak van de gemeenten Amsterdam en Rotterdam om de zo belangrijke breedteport meer ruimte te geven.

 • 4. Jan Seton  |  06 maart 2007 om 22:38

  Ulfert, breedtesport hoort er natuurlijk ook bij. Nog van harte gefeliciteerd met de 2e prijs voor het GVAV-project!!

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

februari 2021
M D W D V Z Z
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Meest recente berichten