Lege dop

26 april 2011

“Een nieuwe route naar het Forum” is de ondertitel van het advies van de commissie Terlouw. Zij willen ‘een frisse doorstart’ van het Forum, zoals ook RTV Noord optekende. Maar wat er werd gezegd, was nieuw noch fris. Het is een lege dop…

Ik heb zelden een rapport gezien waar zo lang naar is uitgekeken en wat vervolgens zo weinig nieuws bevat. Een spelletje “zoek de verschillen” met eerdere raadsvoorstellen zal verwarrend weinig resultaat opleveren. Wat is er in de afgelopen weken dan eigenlijk gebeurd?

Terlouw noemde vanmiddag drie dingen: de communicatie had beter gekund, de invulling dynamischer en het programma tot aan de opening moet anders. Geen van deze zaken (waarvan de twee laatsten toch extra geld gaan kosten?), gaat over de kern van het probleem, namelijk of het Forum datgene gaat brengen wat de voorstanders al te graag willen en de tegenstanders ten zeerste betwijfelen.

Over het punt waar het echt om gaat, datgene wat de provincie over de streep moet trekken om alsnog die 35 miljoen te betalen, bevat het rapport bar weinig nieuws. Want we wisten al dat het Forum economisch structuurversterkend zou zijn, de vraag zat in de mate waarin en in hoeverre die structuurversterking te onderbouwen is. 

Ik zou dan ook niet weten wat PS in dit rapport zou kunnen aangrijpen om toch over de brug te komen, anders dan het enkele feit dat het Forum door moet gaan, “omdat de stad Groningen zich hiervoor leent”. Maar ja, ook dat wisten we al.

Nee, weinig nieuws en het leek er ook op dat, nadat Terlouw het ei van de commissie had gelegd, dit de laatste keer was dat we hen zagen. Maar heeft wethouder Schroor (D66) niet in het raadsdebat in reactie op vragen van het CDA de toezegging gedaan dat de raad nog in staat zou worden gesteld om met de commissie Terlouw het rapport te bespreken? Vanmiddag bleek uit niets van nakoming van deze toezegging. Of was dat ook een lege dop?

Bericht onder: Zonder categorie

3 reacties Voeg eigen reactie toe

  • 1. Vorschlaghammer  |  27 april 2011 om 11:40

    Niet wetende of ik wel in staat ben een afgewogen oordeel over een commentaar te geven, zeg ik toch; PRIMA STUK!

    De conclusies van Oude Jan Terlouw kunnen de prullenbak in. Het plan MONSTRUM is geen fiasco vanwege een gebrekkige communicatie, maar het is een ramp vanwege het absurde fysieke (de bijna vijftig meter hoge stapel stenen) deel van het plan.

    De bouw van het architetonisch binnen no-time achterhaalde gedrocht, kent geen dringende noodzakelijkheid. En een dringende noodzaak is eigenlijk een enige geldige reden om te gaan slopen en bouwen in centrum met een historisch karakter.

    Want zo als wij allen weten, is het aanzuigend effect van een historisch karakter velen malen sterker dan het aanzuigende effect van zwaar gesubsidieerde, en aan ambtelijke vergadertafels bedachte cultuurfeestjes.

    Een Ton Schoor zal dit proberen weerleggen door met Eurosonic aan te komen zetten. Zich niet beseffende dat Eurosonic zijn oorsprong vindt in het NIET door ambtenaren en subsidies ontstane “Noorderslachting” (protest tegen programmering van Noorderslag).

    De basis van het culturele klimaat van Groningen ligt in bijzondere woonmilieus als Gideon, Glaude, Oude RKZ, Glasfabriek en in anarcho-liberale ontmoetingsplekken als de vroegere bunker aan de Hereweg,

    Plekken die van Schoor en zijn maat Frankie LANDMARK de Vries moeten verdwijnen, omdat het Frankie in de war raakt als hij geconfronteerd wordt met iets niet over-ingericht, super-gelikt, over-aangeharkt en volgens een beperkt aantal sjablonen is ingericht.

    Het schijnt dat Frankie in Singapore (een van de verschijningsvormen van de hel) spierverslapper ingespoten heeft gekregen omdat hij na een dag met een enorme grote glimlach had rondgelopen, kramp in zijn kaken had gekregen.

    Maar Terlouws verhaal is, en als ik het zachter uitdruk doe ik de werkelijkheid geweld aan, bespottelijk!

    Monumentale filmzalen slopen om een cultureel klimaat te bewerkstelligen.

    De fantasie prikkelende gebouwen als de uit 1920 stammende school en middeleeuwse (!) muren en poorten slopen om op een minipleintje (helft wordt ingang van de fietskelder) grote windschermen te plaatsen om de valwinden van een MONSTRUM te dempen.

    Voor dat ONDING, een windering minipleintje, en wellicht de DOODSTEEK van het historische karakter komt een duitse toerist niet naar Groningen.

    Opvallend dat nu met de Kop van Oost de lol van het aanrijden op het ”historische silhouet’ van het centrum definitief naar de gallemiesen (archaisch) is… er ondanks het mooie weer er minder oosterburen zijn geweest met Goede Vrijdag/Bloemetjesmarkt,

    En een duitse toerist geeft in Groningen op Goede Vrijdag toch maar even tachtig euro uit.

    Hoe komt Oude Jan Terlouw erbij dat het kleine centrum Groningen zich voor een gebouw van dergelijk schaal leent?

    Laat hem dat soort conclusies toch vooral overlaten aan prof. Wiek Roling, of aan prof. Vincent van Rossem, of aan een van deskundigen die aanwezig was bij het GRAS-Debat in de USVA van begin 2010.
    Een debat dat ging over traditionalism versus (post)-modernisme in (historisch centra) waarbij afgezien van een paar voor hun toekomstige broodwinning vrezende architectuurstudenten, de hele zaal (waarin o.a. Ben van Berkel zat) zich tegen de waanzin van het MONSTRUM-gebouw keerde.

    “Wij in het het Westen snappen niet wat Groningen zichzelf aan wil doen met het forum”, sprak een van architectenbureau Scala.

    En alstublieft niet weer concluderen dat deze uitweiding over het fysieke deel een gepasseerd station is. Dat een principe-besluit een discussie over het gebouw overbodig maakt.

    De mogelijke vernietiging van een van de belangrijkste BEZOEK VAN BUITEN DE REGIO AANTREKKENDE KWALITEITEN van het kleine centrum van de provinciehoofdstad, te weten het HISTORISCHE KARAKTER, moet natuurlijk meegenomen worden in in de beoordeling of de uitwerking van plannen zorgt voor een economische structuurversterking voor stad en regio.

    Net als dat de jaarlijkse exploitatietekorten, de nu al aanwezige overcapaciteit in parkeergarages, en een niet denkbeeldige verslechtering van de financiele positie van de weinige inwoners in onze regio en de regio’s daarbuiten (Niedersachsen) in een afweging over de 35 miljoen van de provincie moeten worden meegenomen.

    Door de minimale/afwezige vraag naar huizen met uitzicht op enorme fronten blauwalg (Meerstad), dreigt met MONSTRUM/forum niet alleen de stedenbouwkundige genadeklap voor het centrum, maar ook de financiele genadeklap van de hoofdstad te worden.

    Met vriendelijke groet,

    P.S.

    Ik lette op school nooit zo goed op… en vraag me nu af of onze leraar Nederlands ons met betrekking tot schrijven “meer is minder”, of “meer is beter” voorhield.

  • 2. Vorschlaghammer  |  27 april 2011 om 11:55

    Hoop niet dat er iemand tijd heeft verspild aan bovenstaande reactie. Het is gelopen race; de vernieting van het centrum van Groningen zal zijn.

    En sus jezelf niet in slaap met een frase over de geschiedenis van het Groninger Museum.

    De vergelijking tussen het Groninger Museum en het plan MONSTRUM valt namelijk op door de vele wezenlijke verschillen

    Werd zonet gebeld door een ex-klasgenoot van gedeputeerde Bouman (VVD). Het schijnt dat toen Mark acht jaar oud was gevraagd werd wat hij later worden, antwoorde met “eerst burgermeester, dan gedeputeerde, vervolgens kamerlid en tenslotte geldharker in de publieke sector.”

    Volgens deze ex-klasgenoot wil Mark Bouman zelfs de Martinitoren wel laten afbreken als Mark daardoor zijn plek in het pluche behoudt.

    Hoe flink hun verzet tegen de PvdA ook lijkt te zijn, de VVD (stad en provincie) gaat draaien en laat zich behagelijk door PvdA-ers als Moorlag en De Rooij onder de kin strijken.

    En dat terwijl een Brabant + (Stadspartij) variant, over drie jaar mogelijk, maar voor de stad vooral ook heel wenselijk is!

    Met vriendelijke groet

  • 3. Mevrouw Kiki  |  28 juli 2011 om 22:24

    Geachte heer Jan Seton,

    Ik heb gisteren in uw bericht in het Dagblad van het Noorden gelezen dat u meent dat het een hete zomer wordt.

    Het had een heet JAAR moeten zijn.

    Ik ben van mening dat u al een jaar geleden moeten ingrijpen: toen wethouder Ton Schroor (D’66) op 23 juni 2010 de gehele gemeenteraad op het verkeerde been zette door naar een NIET BESTAANDE WINDWET te verwijzen.

    De WEThouder beweerde glashard, en met glisterende droge ogen, dat de windmetingen binnen wettelijke kaders vallen.

    Inmiddels heeft de WEThouder zijn stelling dat er niets aan de hand was herzien en erkend dat er inderdaad windhinder komt, alleen gecorrigeerd naar GS en PS, maar niet naar de gemeenteraad.

    Nota bene dit project van €190.000.000,=.

    Is dat wat men ‘professionele politieke lef’ noemt of is het ordinaire ‘…….’ ?

    Ondanks al mijn talrijke waarschuwingen, hobbelde u en alle overige raadsleden ‘vol verwachting’ achter commissie Terlouw aan, die zelfs drie maanden ( 1.5 miljoen) over zijn rapport mocht doen…..

    Welnee, niet met z’n alleen eisen dat het rapport snel en goed in een maand klaar is …

    Nee zeg…, dit College van B&W, deze Gemeenteraad en de onderzoekers zouden in crisistijd zelf op de Gemeente euro’s letten…

    Het rapport van de comissie Terlouw heeft €115.000,= ex BTW (6 %, of 9 % of 19%) + €1.5 miljoen aan 3 maand vertragingskosten gekost = ruim €1.6 – €1.7 miljoen.

    Daar had de sociale sector heel veel mee kunnen doen.
    Daar hadden vele collectezakjes graag een fikse duit van gehad.

    Maar het schandaligste van alles komt nu:
    U weet al een jaarlang dondersgoed dat er diverse technische MER- rapporten (over wind-, schauw, trilling, uitstoot, etc etc.) zijn, omdat zij sinds mei 2010 ter inzage lagen bij de 3 nieuwe bestemmingsplannen Grote Markt / Forum/ Poelestraat Acherzijde.

    Deze ‘GRATIS’ rapporten, ze waren namelijk immers toch, zijn noch door u, noch door uw partij, noch door alle andere politieke partijen bij B&W opgeeist.

    U bent al jaren jurist en weet als geen ander, dat deze gemeenteraad daardoor geen zorgvuldig besluit heeft genomen: immers de zeer belangrijke MER rapporten zijn NIET bij de raadsbesluiten meegewogen.

    Zo heeft er door WEThouder T.Schroor’s verwijzing naar een niet bestaande windwet, geen Fair Play heeft plaats gevonden.
    Immers, waren alle technische rapporten WEL bij de besluitvorming meegewogen, dan hadden alle voor- en tegenstanders een totale andere afweging kunnen maken!!!!!!!

    Kortom, er door B&W en de gehele gemeenteraad strijdig gehandeld met diverse artikelen van de beginselen van behoorlijk bestuur.

    De vraag rijst:
    Waarom heeft juist u niet ingegrepen, toen B&W deze niet te vergeven kapitale fout maakte?

    Ik heb afgelopen jaar ALLE raadsleden, dus ook u, HERHAALDELIJK op de ernstige MER-rapporten gewezen. Maar niemand pikte het gegeven van deze MER-rapporten op!
    Welk belang heeft u en het CDA om dit zo soicijns te negeren?

    Opvallend genoeg keek ook ALLE media een andere kant op.
    Toch opmerkelijk….

    Ook u was dus al sinds 23 juni 2010 nadrukkelijk op de hoogte van de zeer ernstige windproblematiek.

    U en ik hebben het er in enkele KORTE gesprekken over gehad.
    Zoals vorig jaar na uw intervieuw bij OOG radio.

    Ook bent u nadrukkelijk op de hoogte van het feit dat de heer B. van Kampen (dir. Forum).
    bezorgd is over het mogelijker wijze niet kunnen gebruiken van de ingangen van het Forum, wegens de ernstige windhinder.
    U heeft hierover zelfs een gesprek gehad met de heer B. van Kampen
    De heer B. van Kampen zou zo integer moeten zijn om zijn functie neer te leggen, nu ook hij al een jaar weet dat het Forum niet voldoet aan de normale, algemeen aanvaardbare, mogelijkheden.

    Ik heb onlangs van een lid van uw Kerkeraad vernomen dat zij van u verwachtte dat u, de bij hen en dus u bekend zijnde zeer ernstige schaduw van het Forum die in de wintermaanden tot in de Martinikerk valt, onder de aandacht te brengen.
    Waarom heb ik nooit van u in de gemeenteraad het WIJ ZIJN TEGEN- argument gehoord wegens de zeer ernstige van Schaduw-Tot-In- De-Martinikerk, in alle wintermaanden. Waardoor alleen al de mystieke kant van de kerk vernield wordt: (Zon) Licht in de Duisternis.
    En waarom heb ik dat argumen nooit gelezen/gehoord in de media?

    Toen ik u, na een kerkdienst, daarop aansprak…zweeg u.

    De fouten die de gemeentraad en B&W hebben gemaakt zijn talrijk.

    Ik ben ervan overtuigd dat nu is BEWEZEN (zie op Google de website De ApK van het Groninger Forum) dat B&W EN de Gemeenteraad alle 190.000 Stadjers doelbewust wilden belazeren door het Referendum 100% NIET uit te voeren, maar Vindicat te dwingen over de voorlogse rooilijn te bouwen,
    u met één vinger wijzen kunt wijzen naar al de fouten van de anderen, maar graag met de overige 9 vingers naar uzelf!

    Mevrouw Kiki

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

maart 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Meest recente berichten