Heet voorjaar

12 april 2011

Zo aan de vooravond van het protest tegen de bezuinigingen op de maatschappelijke banen, is duidelijk dat dit voorjaar niet de gemakkelijkste periode voor dit college gaat worden. Forum, Regiotram, Meerstad: bij elk van deze grote projecten is er wat aan de hand, nog los van de noodzaak tot pijnlijke bezuinigingen om de begroting 2012 rond te krijgen. De temperatuur stijgt.

Het zit het college ook niet mee. Eerst lijkt het erop dat met de nieuwe samenstelling van het college van GS (even wennen: PvdA-VVD-GL-D66) de kansen voor het Forum weer groter zijn geworden. Gelukkig wachten ze het advies van de commissie Terlouw, dat eind deze maand verwacht wordt, netjes af. Maar later wordt door een opmerking over de beslissing in 2015 over de vraag óf de Regiotram de regio in zal gaan, dit hele project weer op losse schroeven gezet. En intussen bevindt ook Meerstad zich in zwaar weer. 

Forum kantje boord, Regiotram onzeker, Meerstad riskant: we lopen als Stad nogal wat risico’s tegelijk. En dan te bedenken dat het college in deze periode ook bezig is met de Voorjaarsnota, waarin de grote lijnen van de begroting 2012 worden aangegeven. Vanwege de landelijke bezuinigingen de moeilijkste Voorjaarsnota in jaren, waar het college zich de tanden op stukbijt.

Want hoe houd je de bezuinigingen acceptabel, als je zoveel grote projecten in de lucht wilt houden? Hoe houd je de voorzieningen op peil, hoe houd je de belastingen binnen de perken, hoe houd je het beleid sociaal? In de verkiezingscampagne was dit ons centrale thema. Kijk nou uit wat je doet, want anders gaat het ten koste van onze sociale vangnetten, het beheer en onderhoud, de kwaliteit én kwantiteit van de stad. Algemene reactie: niet zo somber, het is altijd nog meegevallen, je bent niet ambitieus. Maar nu blijkt dat realiteitszin zo ook z’n voordelen heeft.

Hoe dan ook, ik ben benieuwd of en hoe het college hier uitkomt. Voor een doorstart van het Forum is de SP nodig, en die zullen óf bij extra kosten óf bij een meer commerciële invulling hun knopen gaan tellen als het gaat om steun voor het Forum en daarmee collegedeelname. Want de SP is eigenlijk tegen het Forum, maar stemt wel vóór. En zo is D66 eigenlijk voor een stadstram, maar steunen ze de Regiotram. Ondertussen probeert de PvdA de boel bij elkaar te houden, terwijl Karin Dekker (GL) een uiterste poging doet de eindjes aan elkaar te knopen.

Duidelijk is dat het tweede linkse college nu uitgebreid de kans krijgt om aan te tonen dat ze de stad kunnen besturen, ook als het geld niet tegen de plinten klotst. Is de SP bereid om, bijvoorbeeld bij de discussie over de maatschappelijke banen, ingrijpende bezuinigingen voor haar rekening te nemen? De komende maanden zijn hierin cruciaal; zeker als je weet dat de moeilijkste Voorjaarsnota in jaren er aan zit te komen, wordt dit een heet voorjaar.

Bericht onder: Zonder categorie

2 reacties Voeg eigen reactie toe

  • 1. Rosita  |  12 april 2011 om 22:38

    Ha Jan, Je vraagt om en antwoord dat ik al gegeven heb. Zie http://groningen.sp.nl/bericht/59339/110410-oproep_kom_woensdag_mee_demonstreren_om_groningen_sociaal_te_houden.html ;-)

  • 2. Mevrouw Kiki  |  28 juli 2011 om 22:27

    Ik zag net dit item.
    Ik ben heel benieuwd naar de visie van de SP, wegens onderstaande. …

    =================================
    Geachte heer Jan Seton,

    Ik heb gisteren in uw bericht in het Dagblad van het Noorden gelezen dat u meent dat het een hete zomer wordt.

    Het had een heet JAAR moeten zijn.

    Ik ben van mening dat u al een jaar geleden moeten ingrijpen: toen wethouder Ton Schroor (D’66) op 23 juni 2010 de gehele gemeenteraad op het verkeerde been zette door naar een NIET BESTAANDE WINDWET te verwijzen.

    De WEThouder beweerde glashard, en met glisterende droge ogen, dat de windmetingen binnen wettelijke kaders vallen.

    Inmiddels heeft de WEThouder zijn stelling dat er niets aan de hand was herzien en erkend dat er inderdaad windhinder komt, alleen gecorrigeerd naar GS en PS, maar niet naar de gemeenteraad.

    Nota bene dit project van €190.000.000,=.

    Is dat wat men ‘professionele politieke lef’ noemt of is het ordinaire ‘…….’ ?

    Ondanks al mijn talrijke waarschuwingen, hobbelde u en alle overige raadsleden ‘vol verwachting’ achter commissie Terlouw aan, die zelfs drie maanden ( 1.5 miljoen) over zijn rapport mocht doen…..

    Welnee, niet met z’n alleen eisen dat het rapport snel en goed in een maand klaar is …

    Nee zeg…, dit College van B&W, deze Gemeenteraad en de onderzoekers zouden in crisistijd zelf op de Gemeente euro’s letten…

    Het rapport van de comissie Terlouw heeft €115.000,= ex BTW (6 %, of 9 % of 19%) + €1.5 miljoen aan 3 maand vertragingskosten gekost = ruim €1.6 – €1.7 miljoen.

    Daar had de sociale sector heel veel mee kunnen doen.
    Daar hadden vele collectezakjes graag een fikse duit van gehad.

    Maar het schandaligste van alles komt nu:
    U weet al een jaarlang dondersgoed dat er diverse technische MER- rapporten (over wind-, schauw, trilling, uitstoot, etc etc.) zijn, omdat zij sinds mei 2010 ter inzage lagen bij de 3 nieuwe bestemmingsplannen Grote Markt / Forum/ Poelestraat Acherzijde.

    Deze ‘GRATIS’ rapporten, ze waren namelijk immers toch, zijn noch door u, noch door uw partij, noch door alle andere politieke partijen bij B&W opgeeist.

    U bent al jaren jurist en weet als geen ander, dat deze gemeenteraad daardoor geen zorgvuldig besluit heeft genomen: immers de zeer belangrijke MER rapporten zijn NIET bij de raadsbesluiten meegewogen.

    Zo heeft er door WEThouder T.Schroor’s verwijzing naar een niet bestaande windwet, geen Fair Play heeft plaats gevonden.
    Immers, waren alle technische rapporten WEL bij de besluitvorming meegewogen, dan hadden alle voor- en tegenstanders een totale andere afweging kunnen maken!!!!!!!

    Kortom, er door B&W en de gehele gemeenteraad strijdig gehandeld met diverse artikelen van de beginselen van behoorlijk bestuur.

    De vraag rijst:
    Waarom heeft juist u niet ingegrepen, toen B&W deze niet te vergeven kapitale fout maakte?

    Ik heb afgelopen jaar ALLE raadsleden, dus ook u, HERHAALDELIJK op de ernstige MER-rapporten gewezen. Maar niemand pikte het gegeven van deze MER-rapporten op!
    Welk belang heeft u en het CDA om dit zo soicijns te negeren?

    Opvallend genoeg keek ook ALLE media een andere kant op.
    Toch opmerkelijk….

    Ook u was dus al sinds 23 juni 2010 nadrukkelijk op de hoogte van de zeer ernstige windproblematiek.

    U en ik hebben het er in enkele KORTE gesprekken over gehad.
    Zoals vorig jaar na uw intervieuw bij OOG radio.

    Ook bent u nadrukkelijk op de hoogte van het feit dat de heer B. van Kampen (dir. Forum).
    bezorgd is over het mogelijker wijze niet kunnen gebruiken van de ingangen van het Forum, wegens de ernstige windhinder.
    U heeft hierover zelfs een gesprek gehad met de heer B. van Kampen
    De heer B. van Kampen zou zo integer moeten zijn om zijn functie neer te leggen, nu ook hij al een jaar weet dat het Forum niet voldoet aan de normale, algemeen aanvaardbare, mogelijkheden.

    Ik heb onlangs van een lid van uw Kerkeraad vernomen dat zij van u verwachtte dat u, de bij hen en dus u bekend zijnde zeer ernstige schaduw van het Forum die in de wintermaanden tot in de Martinikerk valt, onder de aandacht te brengen.
    Waarom heb ik nooit van u in de gemeenteraad het WIJ ZIJN TEGEN- argument gehoord wegens de zeer ernstige van Schaduw-Tot-In- De-Martinikerk, in alle wintermaanden. Waardoor alleen al de mystieke kant van de kerk vernield wordt: (Zon) Licht in de Duisternis.
    En waarom heb ik dat argumen nooit gelezen/gehoord in de media?

    Toen ik u, na een kerkdienst, daarop aansprak…zweeg u.

    De fouten die de gemeentraad en B&W hebben gemaakt zijn talrijk.

    Ik ben ervan overtuigd dat nu is BEWEZEN (zie op Google de website De ApK van het Groninger Forum) dat B&W EN de Gemeenteraad alle 190.000 Stadjers doelbewust wilden belazeren door het Referendum 100% NIET uit te voeren, maar Vindicat te dwingen over de voorlogse rooilijn te bouwen,
    u met één vinger wijzen kunt wijzen naar al de fouten van de anderen, maar graag met de overige 9 vingers naar uzelf!

    Mevrouw Kiki

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

maart 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Meest recente berichten