Brandweer

10 februari 2007

Jaarlijks komt er een keur van landelijke rapporten op ons af. Soms zijn we er blij mee, als Groningen wordt gekozen als beste binnenstad, veiligste of meest fietsvriendelijke stad, maar soms legt het zaken bloot die ons minder goed uitkomen. Ik herinner me opmerkingen van VROM over onze bestemmingsplannen, onlangs de Nationale Ombudsman over communicatie met de burger en recent een onderzoek naar de aanrijtijden van de brandweer. Loos alarm?

Afgelopen zomer was ik op de open dag van de brandweer. Het was loeiheet aan de Sontweg, waar hard was gewerkt om de bezoekers te laten zien wat de brandweer allemaal doet, welk materieel ze hebben en hoeveel geluid het maakt. Allemaal prima georganiseerd, overeenkomstig het beeld dat ik van de brandweer had en nog steeds heb.

Maar dan kwam afgelopen week opeens het onderzoek van de Inspectiedienst voor Openbare Orde en Veiligheid, de IOOV. Die heeft ontdekt dat het merendeel van de brandweerkorpsen in Nederland, waaronder ook dat van Groningen, geen zicht heeft op de mate waarin zij erin slagen binnen 8 minuten bij een brand of andere calamiteit aanwezig te zijn. De inspectiedienst vond dit ‘onthutsend’, omdat het om ’elementaire bedrijfsgegevens’ gaat.

Wat is er feitelijk aan de hand? In een interview met RTV-Noord heeft de brandweer uitgelegd dat de gegevens wel worden genoteerd, maar niet in een apart rapport worden opgenomen. De ‘elementaire bedrijfsgegevens’ zijn dus wel aanwezig, maar niet in de juiste vorm beschikbaar. In hetzelfde interview heb ik ervoor gepleit dit snel alsnog te regelen, omdat dit een voorwaarde is om beleid te kunnen maken over de brandweer en het mij dus een waardevolle investering in de veiligheid van de Stadjers lijkt.

Maar is de Groninger situatie nu ook onthutsend? Natuurlijk moeten die gegevens er zijn en die gaan er ook komen. Maar voor mij wordt het pas onthutsend als uit die gegevens zou blijken dat bepaalde delen van de stad geregeld niet binnen de 8 minuten bereikt kunnen worden en niemand er iets aan gedaan heeft.

Voor andere gemeenten heeft de IOOV dit al vastgesteld, maar uit het krantenbericht van het Dagblad (10-02) heb ik niet kunnen aflezen dat dit ook voor Groningen geldt. En ook uit de praktijk heb ik daar geen klachten over gehoord. Ik ga er daarom vooralsnog vanuit dat de gegevens geen geregelde overschrijding van de aanrijtijd, in welke wijk dan ook, opleveren.

Blijft er één vraag over: heeft de gemeenteraad dan nooit om dit soort gegevens gevraagd? Om eerlijk te zijn, ik weet het niet. Maar ik heb er zelf eigenlijk nooit bij stilgestaan omdat ik er vanuit ging dat ook dit onderdeel goed zat bij de brandweer. Soms heb je een landelijk rapport nodig om even wakker geschud te worden. 

 

 

 

 

 

Bericht onder: Zonder categorie

2 reacties Voeg eigen reactie toe

  • 1. Luuk de Jonge  |  12 februari 2007 om 00:34

    Het is natuurlijk geen goede zaak dat dit soort gegevens niet worden gewogen.
    Dit lijkt mij nou juist een punt om aandacht aan te besteden omdat de eerste minuten vaak zeer belangrijk zijn.

  • 2. Jan Seton  |  14 februari 2007 om 13:35

    Luuk, elke minuut telt, dat is duidelijk. Ook voor de SP, want die hebben inmiddels schriftelijke vragen gesteld. Het moet wel gek lopen als we dit niet gezamenlijk opgelost krijgen.

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

februari 2021
M D W D V Z Z
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728

Meest recente berichten