Genoeg fundering voor Forum?

23 oktober 2010

Gisteren een om meerdere reden zorgwekkend bericht op de weblog van oud-wethouder Swaak. Deze fervente tegenstander van het Groninger Forum komt daarin met informatie over o.m. problemen bij de constructie van het Forum. Klopt het en zoja, waarom wisten wij dit niet?

Klaas Swaak (PvdA) waarschuwt al langere tijd binnen en buiten zijn partij voor de risico’s van het forum. In zijn weblog van 22 oktober somt hij opnieuw een veelheid van argumenten tegen het Forum op.

Veel argumenten zijn bekend, maar een paar ook niet. Zo schrijft Swaak dat Oud-rijksbouwmeester Patijn naar de constructie ven het Forum heeft gekeken en daar forse problemen voorziet ten aanzien van de fundering, die niet zwaar genoeg zou zijn. Meerkosten?

Tweede probleem: er zouden geen aannemers te vinden zijn die zich aan de bouw van het Forum durven te wagen. Risico’s afkopen dus en daarmee een hogere investering. Meerkosten?

Derde probleem: de MER van de parkeergarage onder het Forum zou er somber uitzien, vooral vanwege de ontsluiting op de Schoolstraat. Wellicht zou er meer gesloopt moeten worden. Meerkosten?

Gezien de eerdere uitspraak van de raad, geen cent gemeentelijk geld er meer bij, ziet het er somber uit voor het Forum, als de informatie van Swaak klopt. En gezien de eerdere afspraken over Cultuurverandering heeft het college ook echt iets uit te leggen, als dit inderdaad nieuwe informatie is die al langer bekend is.

Bericht onder: Zonder categorie

6 reacties Voeg eigen reactie toe

  • 1. Anton  |  23 oktober 2010 om 13:20

    Nú kan het nog: stoppen met dit geldverslindend gedrocht.

  • 2. Kees Huizenga  |  23 oktober 2010 om 13:37

    Het kabinet-Rutte/Verhagen wil enorm bezuinigen op de openbare bibliotheken. Er vindt een enorme kaalslag plaats.

    Wat zijn de gevolgen van het landelijk fors bezuinigen op de cultuursector voor het Groninger Forum? Ik doel met name op de jaarlijkse exploitatie.

  • 3. K. S. van der hoeven  |  27 oktober 2010 om 17:47

    Ook al zou dit bericht niet afkomstig zijn van Rijksbouwmeester Patijn: kan het CDA niet eens vragen naar de risicoanalyse van de fundering, meerdere opinies? Destijds bij de bouw van het Groninger Museum is ook gesteld dat de kans dat het Museum zou onderstromen eens in de driehonderd jaar zou zijn- dat werd het jaar daarop. Punt 2: klopt het dat voor het Forum oneigenlijk nog dertig miljoen wordt gehaaldt uit de Zuiderzeegelden?
    Als dit onverhoopt zo is:laat aangeven welke provinciale projecten dan niet doorgaan (vervoer, welzijn e.d.).

  • 4. drs.F.C. Vermeer  |  28 oktober 2010 om 16:04

    Oud-premier van Agt heeft eens gezegd.

    Een democratie heeft ook zijn prijs.

    Het Forum is daar een voorbeeld van.

  • 5. Michel  |  04 november 2010 om 09:47

    ‘Vragen VVD en CDA over Forum overbodig’
    ‘GRONINGEN – Wethouder Ton Schroor verbaast zich over de kritische vragen die VVD en CDA hebben gesteld over de bouw van het Groninger Forum.

    De partijen reageerden op een weblog van voormalig PvdA-wethouder Klaas Swaak. Die stelde dat de fundering van het gebouw niet sterk genoeg was en dat de parkeergarage niet aan de eisen voldeed.

    Volgens de wethouder hadden de fractievoorzitters Joost van Keulen van de VVD en Jan Seton van het CDA hem gewoon even kunnen bellen. Dan was hen snel duidelijk geworden dat het verhaal op drijfzand berustte.’

    Kennelijk geldt ook bij het CDA het motto: Alles voor de bühne !

  • 6. Kees Huizenga  |  14 december 2010 om 13:54

    Inderdaad: geen goede fundering voor het Groninger Forum!

    Hot news van RTV Noord: http://www.rtvnoord.nl/nieuws/nieuws.asp?pid=96979

    “Voorstel 35 miljoen euro voor Forum ingetrokken

    Geplaatst: dinsdag 14 december 2010 13:34

    GRONINGEN – Gedeputeerde Staten van Groningen hebben het voorstel om 35 miljoen euro beschikbaar te stellen voor het Forum op de Grote Markt ingetrokken.

    Volgens het provinciebestuur is er te weinig draagvlak binnen de Staten om de bouw van het cultuurpaleis financieel te steunen.

    Vanmorgen lieten de PvdA en het CDA al weten geen heil in het Forumplan te zien. De 35 miljoen van de provincie was een afspraak tussen het rijk, de stad Groningen en de provincie als goedmaker voor het afblazen van de Zuiderzeelijn.

    Maar de Staten zien vanwege de crisis geen heil in het plan. Of de bouw van het Forum nu helemaal niet doorgaat is onduidelijk.”
    Einde citaat.

    Het Groninger Forum was gebouwd op financieel drijfzand.

    Het Noorderbad kan weer een mooie dependance worden van de Openbare Bibliotheek, gegeven de nog steeds lopende huurovereenkomst…

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

april 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Meest recente berichten