Sprookjes

10 januari 2007

De aftrap van het nieuwe politieke jaar is gedaan, en weer is het ‘good old’ Theo Venema van de GCC die in zijn laatste nieuwjaarsspeech de boel in gang zet. Hij uit felle kritiek op de manier waarop het college met de binnenstad omspringt. Zo fel, dat SP-wethouder Peter Verschuren bijna uit zijn vel springt en zijn weblog benut om zijn woede te kanaliseren. Alleen jammer dat hij reageert met het vertellen van sprookjes.

De reactie van wethouder Peter Verschuren, niet alleen in zijn weblog, maar ook voor OOG-televisie, bestond eigenlijk uit drie argumenten: het gaat toch goed in de stad, wat zeur je nou, als je zo negatief doet, ontstaat er een self-fulfilling prophecy en: bij Venema kan dit linkse college sowieso niks goed doen.

Het eerste argument is een gevaarlijke. Het gaat inderdaad redelijk goed met de binnenstad, al blijven de bestedingen nog achter, maar de vraag is of dat door dit college komt of door het beleid van het vorige. Verschuren blogt bijvoorbeeld wel parmantig dat dit college kosten noch moeite bespaart om straten en pleinen schoon te houden, maar het is wel ditzelfde college dat miljoenen bezuinigt op beheer en onderhoud.

En wat doet dit college aan het binnenstadsmanagement? Er is in 2006 welgeteld 0x bijeengekomen om te praten over hoe we de binnenstad verder kunnen verbeteren. Echt actief kun je dat niet noemen. Tekenend vind ik dat Peter Verschuren (Sociale Zaken) nu een hoofdrol heeft en wethouder Jaap Dijkstra (Economische Zaken) zich (nog?) niet laat zien.

Dan het creëren van je eigen gelijk. Verschuren is bang dat door de speech van Venema mensen thuisblijven en winkels noodgedwongen hun deuren moeten sluiten. Het omgekeerde is echter waar. Als niemand van de ondernemers dit college prikkelt om de binnenstad up-to-date te houden, als niemand initiatief neemt, staan we nog langer stil. Dát zullen de mensen pas merken!

En als klapstuk meldt Verschuren voor de camera van OOG en in zijn weblog dat Venema dit college zo hard aanpakt omdat het een links college is. Het mooiste SP-sprookje tot nu toe! Iedereen weet dat Venema ook in de vorige collegeperiode geen schoothondje was. Het is dan volstrekt logisch dat Venema een schrobbering uitdeelt en echt een zwaktebod dat Verschuren dat via de links-rechts mythe probeert te pareren.

Maar hoe nu verder? Het alleen vaststellen dat mensen verbolgen zijn, zich gepasseerd voelen of op hun teentjes zijn getrapt helpt de binnenstad niet verder. Dit lijkt me hét moment voor Jaap Dijkstra om in te grijpen. Wellicht kan hij met zijn uit de provincie meegenomen rust de partijen tot de orde roepen. Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie is de verstandigste in het land?

Bericht onder: Zonder categorie

2 reacties Voeg eigen reactie toe

  • 1. Peter van dijk  |  10 januari 2007 om 17:04

    Die Venema doet toch gewoon wat iedere vakbond ook doet: opkomen voor de eigen belangen. En het maakt weinig uit wie er aan het besturen is: belangenclubs hebben altijd wensen, of het bestuur nu wel of niet aan hun zijde staat. Waarmee ik overigens niets wil zeggen over wat ik van die belangen en wensen vind.
    Beetje jammer dat een wethouder daar niet boven (kan) staan.

  • 2. Jan Seton  |  12 januari 2007 om 14:29

    Peter, het schijnt dat tussen Verschuren en de GCC alles weer koek en ei is, en er komt een actieplan. Mijn stelling: geen woorden maar daden!

Plaats uw reactie

Verplicht

Verplicht, verborgen

Trackback dit bericht  |  Voeg RSS link toe


Kalender

april 2024
M D W D V Z Z
« Jun    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Meest recente berichten